No ileż można jeść pizzę z marinarą albo innymi sosami na bazie pomidorów… Pójdźmy może w drugą stronę, co? W bardziej kremowe smaki, z dodatkiem przypraw doskonale znanych polskiej kuchni – w sos, który dzięki śmietanie przedstawi pizzę w takiej odsłonie, że przez najbliższy miesiąc będziecie się opychać smakołykami z dodatkiem tego elementu – Stonerchef wyciąga na blat biały sos do pizzy z tymiankiem i śmietaną.
Bardzo tęskniliśmy za przygotowaniem sosu z dodatkiem świeżych, rwanych ziół – dlatego w pizzowej polewie zagościł leśny król – tymianek. Do tego dochodzi najszlachetniejsza odmiana cebuli, tj. szalotka, ponieważ nic tak nie nadaje delikatności i małego psztyczka w nos jak ona.
Całość zagęścimy odrobiną mąki pszennej uniwersalnej i do smaku doprawiliśmy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wypada przy tym wszystkim pamiętać, żeby nie trzymać nosa zbyt długo nad garnkiem, bo odurzanie się boskimi zapachami można przypłacić przypalonym sosem i na domiar złego sprzętem. A tak poza tym, to śmiało, chodźcie z nami do kuchni!
Składniki:
Biały sos do pizzy ze śmietaną i tymiankiem:
200g śmietanki 30%
2 duże szalotki, pokrojone w bardzo drobną kostkę
50g masła
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki soli
Aromaty, ach te aromaty…
Chwytamy za rondelek i kładziemy do niego szalotki wraz z masłem. Masło całkowicie roztapiamy na małym ogniu – robimy to bardzo powoli, żeby szalotki pokryły się tłuszczem, a potem zeszkliły. Zbyt duży ogień spowoduje przypalenie się cebulek lub zbrązowienie masła, a tego byśmy nie chcieli. Podsmażamy szalotki ok. 2-3 minuty, a następnie dodajemy czosnek.
Mieszamy, dajemy całości jeszcze kilkanaście sekund, po czym przychodzi czas na wejście mąki. Dosypujemy powoli całą łyżkę, non stop mieszając i kontynuujemy podsmażanie ok. 4 minuty. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z mąką, bo sos się zawali u podstaw.
Proszę wstać, śmietana idzie
Powoli wlewamy śmietanę, mieszając cały czas, aby uniknąć powstawania grudek w sosie. Następnie rozgrzewamy porządnie dużą patelnię z grubym dnem i przelewamy tam sos śmietanowy. Podgrzewamy go, aż po bokach patelni zaczną się tworzyć bąbelki i mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Na koniec przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, po czym dokładnie raz jeszcze mieszamy; tu ponowna prośba o rozwagę i pilnowanie gotowania – nie szalejemy z ogniem i nie zapatrujemy się w patelnię, bo śmietana się zwarzy.
Ręce nam się trzęsą i łamie nas w kościach, bo od trzech dni nie mieliśmy w ustach pizzy – pora to zmienić, a na razie nacieszcie oczy tym przepysznym sosem śmietanowym z szalotką, czosnkiem i tymiankiem. Jest idealny.
- 200 g śmietanki 30%
- 2 duże szalotki pokrojone w bardzo drobną kostkę
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
-
Włóż szalotkę i masło do rondelka.
-
Roztop masło na małym ogniu i zeszklij na nim cebulę przez ok. 3 minuty.
-
Dodaj czosnek, podsmażaj kilkanaście sekund i zacznij dosypywać mąkę, nie przerywając mieszania.
-
Podsmażaj jeszcze ok. 3-4 minuty zwiększając odrobinę ogień.
-
Zacznij wlewać śmietanę - mieszaj cały czas, żeby uniknąć powstawania grudek w sosie.
-
Rozgrzej dużą patelnię i przenieś na nią sos.
-
Doprowadź do stanu, kiedy po bokach patelnii zaczną się tworzyć bąbelki ze śmietany.
-
Mieszaj, aż całość nieco zgęstnieje i osiągnie kremową konsystencję.
-
Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, po czym ponownie wymieszaj.
-
Zdejmij sos z ognia i przenieś do miseczki.
-
Podawaj od razu z pizzą.