Brakowało nam porządnej pizzy po weekendzie podróży, podczas to którego byliśmy odseparowani od naszego głównego źródła energii i dobrobytu. Jednocześnie chodziły za nami od jakiegoś czasu swojskie, kremowe smaki, no bo można się dobrze bawić bez boczku i śmietany, ale po co? Zapoznajcie się ze stonerchefową białą damą, bo oto na salony wskakuje biała pizza z sosem śmietanowym, boczkiem, ementallerem i tymiankiem.
Ta pizza jest wiejska, leśna, konkretna i dobrze zbudowana – pozwoliliśmy sobie bowiem na odrobinę bardziej puszyste niż zwykle ciasto, no bo jak się bawić, to się bawić – pomidory wy…, śmietanę wstawić. Swoje zasłużone miejsce na tzw. toppingu znalazły też pieczarki i piórka białej cebuli, której bardziej wrażliwa kuzynka umila nam kosztowanie w dippowej konsystencji wypełnienia tego transcendentalnego spektaklu.
Dobrze więc, czas zamienić złotą klawiaturę na złoty piekarnik i przystąpić do procesu twóczego.
Składniki:
Biała pizza z sosem śmietanowym, boczkiem, ementallerem i tymiankiem:
Porcja idealnego ciasta na pizzę
Biały sos ze śmietaną, szalotką, czosnkiem i tymiankiem
Kilka plasterków wędzonego boczku, pokrojonych w prostokąty
1 biała cebula, pokrojona w piórka
200g startego Ementalera
3 pieczarki, pokrojone w plasterki
Szczypta świeżego tymianku do posypania wierzchu
Robienia pizzy – jak jazdy na rowerze – nie da się zapomnieć
Wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto na pizzę układamy na podsypanej mąką macie silikonowej lub arkuszu papieru do pieczenia i tam rozwałkowujemy je z obu stron kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza na cieście. Kiedy już rozwałkujemy całość na 0,5-centymetrowy placek i smarujemy sosem śmietanowym, na którym kładziemy starty ser, boczek, cebulę i pieczarki.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg). Wkładamy pizzę na środkowy poziom urządzenia i pieczemy ją ok. 10-12 minut.
Bez obaw! Śmietana w sosie się nie zwarzy – nie ma szans, ponieważ pierzynka z ementalera i zbroja z boczku zapewnią odpowiednią wilgotność, dzięki czemu kremowa konsystencja zostanie zachowana.
Teraz wystarczy już posypać wierzch białej pizzy tymiankiem i – cytując klasyka – Bella! *cmok* *cmok* Fantastico!
- Porcja idealnego ciasta na pizzę
- Biały sos ze śmietaną szalotką, czosnkiem i tymiankiem
- Kilka plasterków wędzonego boczku pokrojonych w prostokąty
- 1 biała cebula pokrojona w piórka
- 200 g startego Ementalera
- 3 pieczarki pokrojone w plasterki
- Szczypta świeżego tymianku do posypania wierzchu
-
Przenieś wyrośnięte i wyrobione ciasto na podsypaną mąką matę silikonową lub papier do pieczenia.
-
Rozwałkuj na 5-centymetrowy placek.
-
Posmaruj pizzę sosem śmietanowym, posyp serem, ułóż boczek, cebulę i pieczarki.
-
Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
-
Piecz pizzę przez ok. 10 minut.
-
Wyjmij z piekarnika i posyp świeżym tymiankiem.