krem pistacjowy z białą czekoladą

Pistacjowy krem z białą czekoladą w 15 minut

by Stonerchef

Jest to nasz 250 przepis na Stonerchefie. Z jednej strony jest to już coś, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że dzielimy się z Wami naszą gastro rozpustą dopiero dziewiąty miesiąc, natomiast w perspektywie tego, co planujemy jeszcze przedstawiać Wam na blogu, jest to jedynie kropla w oceanie. Dzisiejszy przepis jest w sam raz na taką okazję – niby mały, ale jakże ważny w życiu każdego miłośnika pistacji. Przed Wami przepis na pistacjowy krem z białą czekoladą w 15 minut.

Z pistacjami jest jak z kotami – na jednej się nigdy nie kończy. Chociaż gdybyśmy mieli adoptować tyle kotów, co za jednym podejściem jemy pistacji, utonęlibyśmy w sierści. Tym trudniej nam było siedzieć przez bite pół godziny, łuskając orzechy ze świadomością, że nie wolno nam ugryźć pojedynczej pistacji. Sami sobie zgotowaliśmy piekło na Ziemi.

mem z pistacjami

Potem było już tylko łatwiej, bo nasz pistacjowy krem przygotowuje się z dwóch składników. Nic oprócz pistacji i białej czekolady nie będzie Wam zaprzątać głowy. Żadnych egzotycznych składników, po prostu to, co najlepsze – orzechy i czekolada.

Biała czekolada akurat robi tutaj świetną robotę z racji tego, że samo masło pistacjowe jest bardzo… pistacjowe w smaku, no i brakuje tu jakiegoś pięknego przełamania, takiego momentu podobnego do tego, w którym Ridge odkopuje grób swojej żony, a tu nagle okazuje się, że ona stoi za nim i ma się całkiem nieźle. Szok, niedowierzanie, łzy i radość. Takie właśnie uczucia powoduje ten krem już z pierwszą przyjętą do buzi łyżeczką.


Do przygotowania kremu pistacjowego z białą czekoladą potrzebne będą:


Pora włączyć wysokie obroty i przyrządzić sobie krem, przy którym masło orzechowe wysiada w przedbiegach. I mówimy to jako sekta masła orzechowego.

Składniki:

składniki na krem pistacjowy

Pistacjowy krem z białą czekoladą:

300g łuskanych pistacji (solonych – takich, które zazwyczaj znajdują się w sklepach)

150g białej czekolady

Z masła na krem

W malakserze lub blenderze miksujemy pistacje na drobny miał. Następnie ponawiamy miksowanie na wysokich obrotach, aż z orzechów zacznie wydzielać się tłuszcz. Robimy kilka sekund przerwy i ponownie odpalamy malakser do momentu, w którym tłuszczu wydzieli się tyle, że pistacje zaczną konsystencją przypominać masło. Żeby nie spalić urządzenia, robimy w trakcie miksowania kilka przerw. Pamiętamy przy tym, żeby zbierać szpatułką te pistacje, które osadziły się na krawędziach malaksera.

zmiksowane na masło pistacje

masło pistacjowe przed dodaniem czekolady

Kiedy masło będzie już gotowe, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy ją do pojemnika malaksera, w którym znajduje się masło pistacjowe. Całość miksujemy po raz ostatni do momentu dokładnego połączenia się składników.

masło pistacjowe z białą czekoladą

Pistacjowy krem z białą czekoladą przenosimy do słoika. Możemy go przechowywać w lodówce nawet do miesiąca, a w razie gdybyście pytali, to porcja wystarcza na 300-ml pojemnik.

krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą krem pistacjowy z białą czekoladą

Nasz pistacjowy krem z białą czekoladą udowadnia, że w jedzeniu można się dosłownie zakochać. Co z tym cudem zrobicie, to już Wasza sprawa. My na razie jesteśmy na etapie przywiązania się do niego niezniszczalnym sznurem spuszczonym na dno wody z ciężką kotwicą na końcu.

Nawet w momencie, w którym piszemy te słowa, łyżeczki pracują na podobnych obrotach, co ostrza malaksera. Stworzyliśmy demona.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Ilość: 1 300-ml słoik
Składniki
  • 300 g pistacji łuskanych
  • 150 g białej czekolady
Wskazówki
  1. Zmiksuj pistacje w malakserze lub blenderze na drobny miał.

  2. Miksuj ponownie na wysokich obrotach, aż orzechy zaczną wydzielać tłuszcz.

  3. Zrób kilkusekundową przerwę i miksuj dalej, aż tłuszczu będzie tyle, że z pistacji powstanie kremowe masło.

  4. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.

  5. Dodaj ją do malaksera i zmiksuj z pistacjami do dokładnego połączenia się składników.

  6. Przenieś do słoika i przechowuj w lodówce do miesiąca.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły