cheeseburgerowe nachosy barbecue

Cheeseburgerowe nachosy barbecue

by Stonerchef

Są takie dni w życiu sportowca, kiedy ten wie, że to właśnie dziś pobije kolejny rekord w swojej dyscyplinie. Są też takie chwile dla nauczyciela, kiedy ma ochotę przeprowadzić nieszablonową lekcję i wie, że mu się to uda. Z kolei w naszym życiu istnieją takie momenty, w których z chwilą otwarcia źrenic wiemy, że to właśnie dziś zrobimy kosmicznie sycąco-pyszne, stonerskie żarcie. I tak – powiedzie nam się.

Cheeseburgerowe nachosy barbecue to pomysł, który przychodzi wtedy, gdy trawi Cię takie pragnienie, które odczuwa jedynie kot na widok saszetki z jedzeniem lub kobieta w ciąży. Dlatego nie powinna Was dziwić – skądinąd piekielnie pyszna – kombinacja składników, połączonych w zapiekankę nachosową o smaku cheesburgera, wysmarowaną aromatycznym sosem barbecue.

Będziemy musieli uważać z mięsem, żeby go nie wysuszyć, ponieważ zadanie obejmie pieczenie poprzedzone krótkim podsmażaniem mielonej wołowiny na patelni, która zamarynowana w mieszance sosu sojowego, sosu worcestershire, oleju sezamowego i kilkunastu kropel tabasco, nabierze unikalnego smaku, a ten z kolei przeplatać się będzie z ciągnącymi się serami cheddar i mozzarella.

Zabierzcie śliniaki, fartuchy i migusiem do roboty, raz, raz, raz!

Składniki:

skladniki-na-cheeseburgerowe-nachosy-barbecue

Cheeseburgerowe nachosy barbecue:

300g mielonej wołowiny (im młodsza, tym lepsza, ze względu na delikatniejsze mięso)

150g nachosów (tradycyjne, solone)

150g startego sera cheddar

150g startego sera mozzarella

1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski

1 duży pomidor (opcjonalnie)

1 garść natki pietruszki, posiekanej

150ml sosu barbecue

Marynata do mięsa:

75 ml jasnego sosu sojowego

50ml sosu worcestershire

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu tabasco

Marynowanie i podsmażanie wołowiny

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy mięso. Całość ugniatamy rękami, wmasowując marynatę do wołowiny tak, aby mięso dobrze ją wchłonęło. Po tym czasie wkładamy miskę z wołowiną do lodówki na 30 minut.

cheeseburgerowe nachosy barbecue

Na patelni rozgrzewamy 0,5 łyżeczki masła klarowanego i dodajemy mięso. Podsmażamy je, cały czas rozdrabniając drewnianą łopatką, aż mielona wołowina dojdzie do takiego stanu, w którym będzie można ją rozsypać po nachosach. Smażymy ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż mięso będzie obsmażone z każdej strony.

Budowanie napięcia

cheeseburgerowe nachosy barbecue

Bierzemy naczynie żaroodporne, na którym – z połowy nachosów – układamy pierwszą warstwę zapiekanki. Następnie rozsypujemy połowę podsmażonej wołowiny.

cheeseburgerowe nachosy barbecue

W dalszej kolejności polewamy wszystko połową sosu barbecue, posypujemy taką samą porcją cheddara i mozzarelli, po czym kładziemy paski czerwonej cebuli, pokrojonego w kostkę pomidora i posypujemy częścią posiekanej natki.

nachosy-przed-pieczeniem

Przedostatnia faza to typowe kopiuj-wklej z poprzedniego kroku, z tą małą różnicą, że na końcu polewamy jeszcze dodatkową porcją sosu barbecue (w zależności od preferencji – ważne, żeby nie wylać tam połowy butelki). 

Pieczemy, nie śpimy!

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne z cheeseburgerowymi nachosami barbecue. Całość pieczemy ok. 12 minut, aż ser się porządnie stopi.

Wyłożyć na stół i pałaszować

cheeseburgerowe nachosy barbecue

Jak w tytule – nachosy możemy przełożyć do głębokiego talerza i zajadać rękami (koniecznie!), żeby poczuć gastro-fiestę swojego życia. To jest tak smaczne, że moglibyśmy na tym spać, zajadać przez sen, a po przebudzeniu pójść dorobić jeszcze.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Cheeseburgerowe nachosy barbecue
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 150 g nachosów tradycyjne, solone
  • 150 g startego sera cheddar
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
  • 1 duży pomidor opcjonalnie
  • 1 garść natki pietruszki posiekanej
  • 150 ml sosu barbecue
Marynata do mięsa
  • 75 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
Wskazówki
Marynowanie i podsmażanie wołowiny
  1. Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce.
  2. Dodaj mięso i połącz z marynatą.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej 0,5 łyżeczki masła klarowanego na dużej patelni.
  5. Dodaj mieloną wołowinę.
  6. Obsmaż ją z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu, stale rozdrabniając łopatką, aż mięsem będzie dało się posypać nachosy.
Układanie zapiekanki
  1. Ułóż połowę porcji nachosów na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaj połowę mięsa, sosu barbecue, serów cheddar i mozzarella, pasków cebuli, pokrojonego w kostkę pomidora i posiekanej natki.
  3. Powtórz to samo z drugą warstwą.
  4. Polej wierzch dodatkową porcją sosu barbecue i rozsmaruj go na zapiekance.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Piecz ok. 12 minut na środkowym poziomie, aż ser się porządnie stopi.

Zobacz również inne artykuły