Stir-fry 5 smaków z kurczakiem i warzywami w sosie sojowo-miodowym

by Stonerchef

Gdzie zjeść dobry stir-fry azjatycki w kraju, w którym tzw. „Chińczyk” depcze po piętach barom z kebabem i pizzeriom w wyścigu o puchar szarańczy? Odpowiedź znajdziesz w swojej kuchni.

Umówmy się – bary z azjatycką kuchnią robioną na jedno kopyto są u nas chlebem powszednim. Po jednej wizycie w takim przybytku możesz śmiało brylować na salonach jako smakosz orientalnych potraw smażonych na głębokim tłuszczu w towarzystwie suróweczki z białej kapustki i warzywek, w otoczeniu miejskiej architektury spowitej czerwonymi banerami z logo lokalnego sponsora i zachęcającymi nazwami Hoang-Hui, Ping-Pong, Mniam-Mniam i tak dalej, i tak dalej… aż do samych Chin.

Dlatego nie zwlekaj, idź na targ po świeże warzywa, dorwij dużą pierś z kurczaka i obrabuj sklep z przyprawami – będziesz potrzebować trochę tego dobrodziejstwa.

Składniki:

kurczak-piec-smakow-warzywa-w-sosie-sojowym-chili-i-miodzie-szczypiorek-ryz-parboiled

Kurczak 5 smaków:

1 duża pierś z kurczaka (nasza ważyła ok. 350g)

1 łyżeczka chili

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka suszonej kolendry

1 łyżeczka startego imbiru

1 starty ząbek czosnku

Kilkanaście kropel jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Warzywa w sosie sojowo-miodowym:

100g zielonej fasolki

1 duża cebula

1 średnia marchewka

3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 zielone chili

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 duże pieczarki

Do zagęszczenia sosu:

50ml wody

2 łyżeczki mielonej cebuli lub mąki ziemniaczanej

Do podania:

100g ryżu parboiled

50g orzeszków ziemnych, opłukanych z soli

Drobno pokrojony szczypiorek

Przygotowanie:

  • Kurczak 5 smaków: Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę (kawałki ok. 3cm) i wrzucamy go do miski. Następnie wsypujemy po kolei: chili, czosnek, imbir, cynamon i kolendrę. Na koniec pozostaje jedynie dodać kilkanaście kropel sosu sojowego, łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać kurczaka z marynatą. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
  • Warzywa w sosie sojowo-miodowym: Warzywa kroimy według poniższych wytycznych:

Cebula – piórka

Czosnek – drobno posiekany

Marchewka – paski

Chili – paski

Fasolka – zblanszowana (trzymana ok. 3-5 minut we wrzątku, odcedzona i ponownie zalana, tym razem lodowatą wodą) i pokrojona w połówki

Pieczarki – plasterki

  • Warzywa c.d.: Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy chili, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu i mieszamy ponownie, aż wszystko się połączy.
  • Ryż: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę (opcjonalnie, my nie solimy ryżu w ogóle) i gotujemy w niej ryż ok. 10 minut, ale najlepiej będzie sprawdzać jego twardość co jakiś czas, żeby trafić w punkt. Ryż powinien się gotować powoli, kiedy woda będzie rytmicznie „pykać” w garnku (można go trochę uszczelnić pokrywką). W żadnym wypadku nie kotłujemy wody na dużym ogniu.
  • Smażenie: W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie dodajemy warzywa w sosie i smażymy je, aż zmiękną, a fasolka będzie lekko chrupiąca (ok. 5-7minut na dużym ogniu, cały czas mieszając). W tym czasie warzywa puszczą soki i połączą się z sosem, tworząc idealne warunki dla zamarynowanego kurczaka. Mięso dorzucamy na patelnię i wszystko mieszamy dokładnie, zmniejszając ogień na średni do momentu, aż kurczak będzie usmażony ale soczysty w środku, a przyprawy ze wszystkich składników połączą się i „przejdą” sobą. Kiedy jedzenie będzie już gotowe, weź miseczkę lub naczynie z miarką i wlej tam 50 ml wody, którą wymieszasz z 2 łyżeczkami mielonej cebuli lub mąki ziemniaczanej. Roztwór wlewamy na patelnię, stopniowo mieszając danie, aż sos zagęści się zgodnie z naszymi upodobaniami.

Podanie:

stir-fry-piec-smakow-z-kurczakiem-warzywami-w-sosie-sojowo-miodowym-i-bialym-ryzem-parboiled

Niektórzy podają stir-fry wymieszany w całości, nawet z ryżem. Ja jednak wolę nie integrować aż tak wszystkiego, dlatego na duży talerz wyłożyłem osobno kurczaka z warzywami i sosem, a ryż – choć blisko – oddzielnie, na drugiej stronie. Stir-fry posypałem na koniec orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Dodam tylko, że zniknęło z talerza szybciej niż kasa z OFE, także  – jak na pół godziny zachodu – ta kombinacja jest bezapelacyjnie tego warta.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kurczak 5 smaków
  • 1 duża pierś z kurczaka nasza ważyła ok. 350g
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • Kilkanaście kropel jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Warzywa w sosie sojowo-miodowym
  • 100 g zielonej fasolki
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 zielone chili
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 duże pieczarki
Do zagęszczenia sosu
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli lub mąki ziemniaczanej
Do podania
  • 100 g ryżu parboiled
  • 50 g orzeszków ziemnych opłukanych z soli
  • Drobno pokrojony szczypiorek
Wskazówki
Kurczak 5 smaków
  1. Filet z kurczaka pokrój w małą kostkę (ok. 3cm kawałki) i wrzuć go do miski.
  2. Dodaj chili, czosnek, imbir, cynamon i kolendrę.
  3. Wlej kilkanaście kropel jasnego sosu sojowego i łyżeczkę oleju kokosowego.
  4. Wymieszaj kurczaka z marynatą.
  5. Zawiń miskę w folię spożywczą i odłóż zamarynowane mięso na czas przygotowania warzyw.
Warzywa w sosie sojowo-miodowym
  1. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i chili w paski, piezkarki w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  2. Fasolkę zblanszuj (Wrzuć na 3-5 minut do gotującej się wody, odcedź, po czym zalej ponownie, tym razem lodowatą wodą).
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą.
  4. Dodaj łyżeczkę chili, 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu.
  5. Wymieszaj dokładnie, aż wszystko się połączy.
Ryż
  1. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
  2. Gotuj ryż ok. 10 minut, co jakiś czas sprawdzając jego twardość.
Smażenie
  1. Rozgrzej dużą patelnię lub wok i wlej dwie łyżki oleju kokosowego.
  2. Dodaj warzywa w sosie i smaż ok. 5-7 minut na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Dorzuć zamarynowanego kurczaka, zmniejsz ogień do średniego, a następnie wymieszaj wszystko na patelni.
  4. Gotuj jeszcze ok. 5-7 minut, aż mięso się usmaży (pamiętaj, żeby mieszać kurczaka z warzywami w trakcie gotowania)..
Zagęszczanie sosu
  1. Zanim ostatecznie zdejmiesz patelnię z ognia, przygotuj naczynie z miarką.
  2. Dodaj 50ml wody i 2 łyżeczki mielonej cebuli lub mąki ziemniaczanej
  3. Wymieszaj wszystko i wlej mieszaninę na patelnię, stopniowo mieszając, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podanie
  1. Na dużym talerzu połóż kurczaka z warzywami, a obok ryż. Całość posyp orzeszkami ziemnymi (pozbawionymi uprzednio soli) i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Zobacz również inne artykuły