Z pozoru, tytuł tego przepisu może się wydawać równie zasadny, co reklama bezpiecznych wakacji w Syrii. Na szczęście tutaj sprawdza się stare powiedzenie, że pozory mylą – i to jeszcze jak. Chleb Tiramisu mógłby w swoim geniuszu konkurować z Leonardo da Vinci, a jego smak wprawia w zachwyt, niczym pierwsza piątka z przyry w podstawówce.
Samo jego przygotowanie zajmuje bagatela 15 minut – potem wystarczy włożyć ten pomnik ludzkiej wyobraźni na niecałą godzinę do piekarnika i po ostudzeniu wychwalać pod sklepienie w Kaplicy Sykstyńskiej włoskie smaki zawarte w mięciusim i wilgotnym chlebie.
No po prostu brakuje nam słów. A zaraz zacznie brakować samego chleba.
Do przygotowania chleba Tiramisu przydadzą się:
- piekarnik
- keksówka
- pędzel silikonowy
- dwie miski
- mikser
- szpatułka
- kratka do studzenia
- łyżka
Składniki:
Chleb Tiramisu:
210g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
225g serka mascarpone
170g brązowego cukru (biały też da radę)
115ml mleka
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (takiej z wyższej półki)
2 jajka
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1-2 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Cukier puder do posypania
Przygotowujemy oręż
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Przy okazji możemy już chwycić za formę do pieczenia chleba i wysmarować ją delikatnie acz dokładnie olejem roślinnym (np. rzepakowym). To by było na tyle z przygotowania zaplecza – pora na chleb Tiramisu.
Jasna masa chlebowa
W dużej misce ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy jajka, wanilię oraz mleko, i miksujemy, aż wszystkie składniki się z sobą połączą.
Do mieszanki dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Ponownie uruchamiamy mikser i mieszamy wszystko do połączenia się składników, przy czym należy pamiętać, żeby nie zapędzić się z tym miksowaniem i nie robić tego za długo. W ten sposób przygotowaliśmy jasną część masy chlebowej.
Ciemna masa chlebowa
Jest to jedyna ciemna masa, która nas nie irytuje – żeby ją przygotować, łapiemy za osobną miskę i mieszamy w niej kakao z kawą rozpuszczalną. Dodajemy wodę, mieszając aż kakao i kawa się rozpuszczą. Z miski z jasną masą przekładamy połowę jej zawartości i dodajemy do rozpuszczonej mieszanki, ponownie używając miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Chleb tiramisu: formowanie i pieczenie
Najpierw do formy na chleb nakładamy połowę pozostałej białej masy. Następnie rozprowadzamy połowę masy ciemnej, uważając, żeby obie masy nie przeszły sobą (w skrócie: robimy to na zasadzie kładzenia warstw). Powtarzamy tę czynność z resztą białej masy, wykańczając pozostałą ciemną masą.
Ostatnim krokiem do wykonania przed pieczeniem chleba Tiramisu będzie włożenie rączki od łyżki (lub jakiegoś patyczka) do masy chlebowej i przeciągamy ją delikatnie przez całą długość masy.
Chleborek pieczemy 50 do 60 minut. Możemy sprawdzić jego gotowość przy użyciu wykałaczki – wystarczy wbić ją w środek chleba i jeśli wyjdzie czysta to znaczy, że nadaje się on do wyjęcia.
Dajemy bochenkowi wystygnąć przez 15 minut.
Zanim przekroimy nasz chleb Tiramisu, posypujemy go cukrem pudrem. Teraz można go z powodzeniem podzielić na kromki i założyć się z drugą osobą, że na bank nie będzie w stanie zjeść wszystkich w ciągu godziny.
Nie wiemy, skąd wzięło się to głupie przekonanie, że jedzenia nie można traktować w kategoriach terapeutycznych – te wzory wewnątrz naszego chleba mogłyby z powodzeniem służyć w testach Rorschacha. Mimo wszystko lepiej jest to mięciusie i wilgotne pieczywo tak zwyczajnie, po ludzku… zeżreć.
- 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 225 g serka mascarpone
- 170 g brązowego cukru biały też da radę
- 115 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej takiej z wyższej półki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1-2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Cukier puder do posypania
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Weź formę do pieczenia chleba i wysmaruj ją delikatnie acz dokładnie olejem roślinnym.
-
Ubij mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
-
Dodaj jajka, esencję waniliową i mleko.
-
Miksuj do połączenia składników.
-
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
-
Uruchom ponownie mikser i mieszaj do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo).
-
W osobnej misce wymieszaj kakao i kawę rozpuszczalną.
-
Dodaj wodę i mieszaj, aż kawa i kakao się rozpuszczą.
-
Przenieś połowę jasnej masy do kakaowo-kawowej mieszanki.
-
Włącz ponownie mikser i mieszaj do połączenia się składników.
-
Wyłóż formę do chleba połową pozostałej jasnej masy.
-
Rozprowadź na jej wierzchu połowę ciemnej masy.
-
Powtórz to samo z resztą białej masy i wykończ ciemną.
-
Włóż rączkę od łyżki lub patyczek do środka formy chlebowej i przeciągnij ją wzdłuż naczynia.
-
Piecz 50 do 6 minut w piekarniku.
-
Wyjmij chleb Tiramisu i odstaw na 15 minut do wystudzenia.
-
Posyp cukrem pudrem.
-
Chleb jest gotowy do przekrojenia.