Z pozoru, tytuł tego przepisu może się wydawać równie zasadny, co reklama bezpiecznych wakacji w Syrii. Na szczęście tutaj sprawdza się stare powiedzenie, że pozory mylą – i to jeszcze jak. Chleb Tiramisu mógłby w swoim geniuszu konkurować z Leonardo da Vinci, a jego smak wprawia w zachwyt, niczym pierwsza piątka z przyry w podstawówce.

Samo jego przygotowanie zajmuje bagatela 15 minut – potem wystarczy włożyć ten pomnik ludzkiej wyobraźni na niecałą godzinę do piekarnika i  po ostudzeniu wychwalać pod sklepienie w Kaplicy Sykstyńskiej włoskie smaki zawarte w mięciusim i wilgotnym chlebie.

No po prostu brakuje nam słów. A zaraz zacznie brakować samego chleba.


Do przygotowania chleba Tiramisu przydadzą się:


Składniki:

składniki na chleb tiramisu

Chleb Tiramisu:

210g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

225g serka mascarpone

170g brązowego cukru (biały też da radę)

115ml mleka

1 łyżka kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (takiej z wyższej półki)

2 jajka

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 1-2 łyżki wody

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Cukier puder do posypania

Przygotowujemy oręż

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Przy okazji możemy już chwycić za formę do pieczenia chleba i wysmarować ją delikatnie acz dokładnie olejem roślinnym (np. rzepakowym). To by było na tyle z przygotowania zaplecza – pora na chleb Tiramisu.

Jasna masa chlebowa

mascarpone z cukrem

W dużej misce ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy jajka, wanilię oraz mleko, i miksujemy, aż wszystkie składniki się z sobą połączą.

mascarpone z cukrem mlekiem i wanilią

Do mieszanki dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

masa na chleb tiramisu

Ponownie uruchamiamy mikser i mieszamy wszystko do połączenia się składników, przy czym należy pamiętać, żeby nie zapędzić się z tym miksowaniem i nie robić tego za długo. W ten sposób przygotowaliśmy jasną część masy chlebowej.

Ciemna masa chlebowa

Jest to jedyna ciemna masa, która nas nie irytuje – żeby ją przygotować, łapiemy za osobną miskę i mieszamy w niej kakao z kawą rozpuszczalną. Dodajemy wodę, mieszając aż kakao i kawa się rozpuszczą. Z miski z jasną masą przekładamy połowę jej zawartości i dodajemy do rozpuszczonej mieszanki, ponownie używając miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Chleb tiramisu: formowanie i pieczenie

Najpierw do formy na chleb nakładamy połowę pozostałej białej masy. Następnie rozprowadzamy połowę masy ciemnej, uważając, żeby obie masy nie przeszły sobą (w skrócie: robimy to na zasadzie kładzenia warstw). Powtarzamy tę czynność z resztą białej masy, wykańczając pozostałą ciemną masą.

masa na chleb w formie do pieczenia

Ostatnim krokiem do wykonania przed pieczeniem chleba Tiramisu będzie włożenie rączki od łyżki (lub jakiegoś patyczka) do masy chlebowej i przeciągamy ją delikatnie przez całą długość masy.

Chleborek pieczemy 50 do 60 minut. Możemy sprawdzić jego gotowość przy użyciu wykałaczki – wystarczy wbić ją w środek chleba i jeśli wyjdzie czysta to znaczy, że nadaje się on do wyjęcia.

Dajemy bochenkowi wystygnąć przez 15 minut.

chleb tiramisu

zblizenie na chleb tiramisu

Zanim przekroimy nasz chleb Tiramisu, posypujemy go cukrem pudrem. Teraz można go z powodzeniem podzielić na kromki i założyć się z drugą osobą, że na bank nie będzie w stanie zjeść wszystkich w ciągu godziny.

chleb tiramisu

chleb tiramisu

chleb tiramisu

Nie wiemy, skąd wzięło się to głupie przekonanie, że jedzenia nie można traktować w kategoriach terapeutycznych – te wzory wewnątrz naszego chleba mogłyby z powodzeniem służyć w testach Rorschacha. Mimo wszystko lepiej jest to mięciusie i wilgotne pieczywo tak zwyczajnie, po ludzku… zeżreć.

podpis pod postem

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chleb Tiramisu
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 225 g serka mascarpone
  • 170 g brązowego cukru biały też da radę
  • 115 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej takiej z wyższej półki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1-2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Cukier puder do posypania
Wskazówki
Przygotowanie sprzętu
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Weź formę do pieczenia chleba i wysmaruj ją delikatnie acz dokładnie olejem roślinnym.
Jasna masa chlebowa
  1. Ubij mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodaj jajka, esencję waniliową i mleko.
  3. Miksuj do połączenia składników.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Uruchom ponownie mikser i mieszaj do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo).
Ciemna masa chlebowa
  1. W osobnej misce wymieszaj kakao i kawę rozpuszczalną.
  2. Dodaj wodę i mieszaj, aż kawa i kakao się rozpuszczą.
  3. Przenieś połowę jasnej masy do kakaowo-kawowej mieszanki.
  4. Włącz ponownie mikser i mieszaj do połączenia się składników.
Formowanie i pieczenia chleba
  1. Wyłóż formę do chleba połową pozostałej jasnej masy.
  2. Rozprowadź na jej wierzchu połowę ciemnej masy.
  3. Powtórz to samo z resztą białej masy i wykończ ciemną.
  4. Włóż rączkę od łyżki lub patyczek do środka formy chlebowej i przeciągnij ją wzdłuż naczynia.
  5. Piecz 50 do 6 minut w piekarniku.
  6. Wyjmij chleb Tiramisu i odstaw na 15 minut do wystudzenia.
  7. Posyp cukrem pudrem.
  8. Chleb jest gotowy do przekrojenia.

ZapiszZapisz