Mac and Cheese, czyli po naszemu makaron z serem, to jedna z najszybszych dróg ku poskromieniu pacmana w obliczu nadejścia tego potwora.

Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzanie – można go zapiekać, robić sposobem beszamelowym, ale jeśli goni Was czas albo po prostu przybiliście sobie dziś piątkę z doktorem Leniem, to ta receptura uśmiecha się szerzej niż ludzie w reklamach ubezpieczeń. Nasz Mac and Cheese wymaga czterech składników, gotowany jest na mleku (pozdrawiamy babcie), a jego przygotowanie zajmuje mniej więcej 10 minut.

Do przygotowania mac & cheese przydadzą się:

Mało tego, wszystko dzieje się w jednym naczyniu, dzięki czemu zminimalizujecie wysiłek towarzyszący zmywaniu. To już nie jest nawet sytuacja win-win. To jest win-win-win-win-win do potęgi ósmej pomnożone przez nieskończoność.

Składniki:

składniki na mac and cheese

Mac and Cheese na mleku:

200g makaronu typu kolanka

500ml mleka 3,2%

300g pomarańczowego cheddara lub mimolette, startego na dużych oczkach

0,5 łyżeczki soli

Kolanko po kolanku

makaron kolanka na mleku

Wlewamy mleko do naczynia z głębokim dnem i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy makaron, dodajemy szczyptę soli i gotujemy go do odparowania mleka – musi go zostać jedynie tyle, żeby stworzył z cheddarem aksamitną konsystencję (cały czas mieszamy kolanka, żeby nie porobiły się kożuchy z mleka). Przed dodaniem serów zdejmujemy naczynie z ognia. Cheddar ląduje w makaronie na końcu, dobrze wymieszany z makaronem, do całkowitego stopienia.

mac and cheese

mac and cheese

mac and cheese

Właśnie przygotowaliście nieśmiertelny klasyk wszystkich gastrożerców w mniej niż kwadrans. Ostatnio odkryliśmy, że z makaronu z serem można zrobić półprodukt, który wprawi Was w wojenny nastrój i sprawi, że zapragniecie zrzucać na talerze serowe bomby Mac and Cheetos. W kuchi z kolei unosi się atmosfera zwiastująca nadejście kolejnej boskiej istoty – czekajcie, a dostaniecie!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mac and Cheese w 10 minut
  • 200 g makaronu typu kolanka
  • 500 ml mleka 3 2%
  • 300 g pomarańczowego sera cheddar lub mimolette startego na dużych oczkach
  • Szczypta soli
Wskazówki
  1. Zagotuj mleko w głębokim naczyniu.
  2. Dodaj makaron, szczyptę soli i gotuj, aż do prawie całkowitego odparowania mleka.
  3. Wsyp starty ser i dokładnie wymieszaj z kolankami, aż cheddar się roztopi.