Mac and Cheese, czyli po naszemu makaron z serem, to jedna z najszybszych dróg ku poskromieniu pacmana w obliczu nadejścia tego potwora.
Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzanie – można go zapiekać, robić sposobem beszamelowym, ale jeśli goni Was czas albo po prostu przybiliście sobie dziś piątkę z doktorem Leniem, to ta receptura uśmiecha się szerzej niż ludzie w reklamach ubezpieczeń. Nasz Mac and Cheese wymaga czterech składników, gotowany jest na mleku (pozdrawiamy babcie), a jego przygotowanie zajmuje mniej więcej 10 minut.
Do przygotowania mac & cheese przydadzą się:
Mało tego, wszystko dzieje się w jednym naczyniu, dzięki czemu zminimalizujecie wysiłek towarzyszący zmywaniu. To już nie jest nawet sytuacja win-win. To jest win-win-win-win-win do potęgi ósmej pomnożone przez nieskończoność.
Składniki:
Mac and Cheese na mleku:
200g makaronu typu kolanka
500ml mleka 3,2%
300g pomarańczowego cheddara lub mimolette, startego na dużych oczkach
0,5 łyżeczki soli
Kolanko po kolanku
Wlewamy mleko do naczynia z głębokim dnem i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy makaron, dodajemy szczyptę soli i gotujemy go do odparowania mleka – musi go zostać jedynie tyle, żeby stworzył z cheddarem aksamitną konsystencję (cały czas mieszamy kolanka, żeby nie porobiły się kożuchy z mleka). Przed dodaniem serów zdejmujemy naczynie z ognia. Cheddar ląduje w makaronie na końcu, dobrze wymieszany z makaronem, do całkowitego stopienia.
Właśnie przygotowaliście nieśmiertelny klasyk wszystkich gastrożerców w mniej niż kwadrans. Ostatnio odkryliśmy, że z makaronu z serem można zrobić półprodukt, który wprawi Was w wojenny nastrój i sprawi, że zapragniecie zrzucać na talerze serowe bomby Mac and Cheetos. W kuchi z kolei unosi się atmosfera zwiastująca nadejście kolejnej boskiej istoty – czekajcie, a dostaniecie!
- 200 g makaronu typu kolanka
- 500 ml mleka 3 2%
- 300 g pomarańczowego sera cheddar lub mimolette startego na dużych oczkach
- Szczypta soli
-
Zagotuj mleko w głębokim naczyniu.
-
Dodaj makaron, szczyptę soli i gotuj, aż do prawie całkowitego odparowania mleka.
-
Wsyp starty ser i dokładnie wymieszaj z kolankami, aż cheddar się roztopi.