Mając w głowie format babeczek, który prezentowany jest w holenderskich sklepach ze słodyczami i tamtejsze uwielbienie dla Nutelli, postanowiliśmy dzisiaj oddać hołd tamtejszej miłości dla tej formy słodyczy. Babeczka ma być seksowna, dorodna i naładowana smakiem po brzegi – a nasze babeczki Nutella nadziewane M&Msami takie właśnie są.
Delikatna, nieco waniliowa masa na babeczki to idealna baza dla tych niepozornych rozpustników. W jej środku z kolei lądują M&Msy – takie najzwyklejsze, czekoladowe, w brązowym opakowaniu, aby nadać całości odpowiedniej głębi smaku.
Co ciekawe, skorupka M&Msów się rozpuszcza podczas pieczenia, co nie tylko barwi masę podnosząc jej i tak już niewątpliwe walory estetyczne, ale również nadaje środkowi babeczek charakterystyczny, cukierkowy posmak.
Widzicie? Sukces czasem jest dziełem przypadku! A gdzie w tym wszystkim Nutella?
Ten legendarny, a zarazem bardziej kontrowersyjny niż Doda krem wpuszczamy do babeczek na samiutkim końcu, nakładając jego łyżeczkę na wierzch masy i tworząc na babeczkach marmurowy wzór. Dzięki takiej kombinacji nasze babeczki Nutella są wilgotne, puzyste, pełne smaku i grzechu – czyli właśnie tak, jak planowaliśmy.
Do przygotowania babeczek Nutella przydadzą się:
- mikser,
- miska,
- wykałaczka,
- szpatułka,
- piekarnik,
- forma na babeczki lub silikonowe kokilki.
No to co – chrupniem, bo uśniem! Czy jakoś tak.
Składniki (na ok. 10 babeczek)
Babeczki Nutella z M&Msami:
115g masła w temperaturze pokojowej
60ml oleju rzepakowego
260g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
160g brązowego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g Nutelli
ok. 200g M&Msów (tak naprawdę od Was zależy, jak bardzo chcecie naładować nimi babeczki)
1/4 łyżeczki soli
Fuzja słodyczy
Zanim przejdziemy do przygotowywania masy na babeczki Nutella, rozpoczniemy od nagrzania piekarnika do 215 stopni. Możemy też od razu wyciągnąć formę na muffiny albo silikonowe kokilki, jeśli takich używamy. Powinniśmy przy tym pamiętać, że jeśli decydujemy się przelać masę babeczkową bezpośrednio do formy, to tę należy uprzednio wysmarować delikatnie tłuszczem.
Ufff! Przygotowania z głowy, teraz część właściwa.
Na początku ubijamy masło z olejem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym przy użyciu miksera, aż uzyskamy gładką masę.
Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, po czym ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Później pozostaje nam już wmieszać szpatułką M&Msy do środka.
Masę układamy w przygotowanej wcześniej formie lub kokilkach, po czym na wierzch każdej babeczki kładziemy łyżkę Nutelli.
Teraz wsadzamy wykałaczkę w środek masy i przeciągamy nią przez powierzchnię babeczek do uzyskania marmurowego wzoru.
Babeczki pieczemy najpierw ok. 5 minut w temperaturze 215 stopni, a następnie obniżamy ciepło do 175, kontynuując pieczenie przez kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je w formie przez kilka minut, a potem można już spokojnie wyjąć nasze śliczności i przenieść w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Jak już któregoś pięknego dnia knajpa „Stonerchef” powstanie i zawojuje rynek, to będziemy Wam dawać z witryn po oczach takimi babeczkami i całą resztą słodyczy z naszego arsenału. Na razie biją po oczach z bloga, uśmiechają się zalotnie i kuszą M&Msem wskazującym, sugerując podróż do sklepu po składniki.
Niech i tak będzie.
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 ml oleju rzepakowego
- 160 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g Nutelli w temperaturze pokojowej
- ok. 200 g M&Msów (tak naprawdę od Was zależy, jak bardzo chcecie nimi naładować babeczki)
- 1/4 łyżeczki soli
-
Nagrzej piekarnik do 215 stopni i przygotuj formę na muffiny lub silikonowe kokilki. Jeśli zamierzasz piec babeczki w samej formie, natrzyj ją najpierw tłuszczem.
-
Ubij mikserem masło z olejem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej masy.
-
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Miksuj do dokładnego połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Wprowadź szpatułką M&Msy i wymieszaj z masą.
-
Masę na babeczki przenieś do formy lub kokilek i na górze każdej z nich połóż łyżkę Nutelli.
-
Włóż wykałaczkę w środek masy i przeciągnij nim po powierzchni babeczek, tworząc marmurowy wzór.
-
Piecz w temperaturze 215 stopni przez 5 minut. Następnie obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.
-
Wystudź babeczki przez kilka minut w formie, a potem przenieś je w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.