Nie dajcie sobie wmówić wegepropagandzie, że Wasze smaki dzieciństwa to rabarbar i jarmuż – doskonale pamiętamy, że niemal każdy dzieciak, który dorastał w latach 90. szalał na punkcie kukurydzianych chrupek z charyzmatycznym gepardem na opakowaniu. My pamiętamy jak dziś, kiedy do Cheetosów dołączano pierwsze kapsle z Gwiezdnych Wojen, które lądowały w uważnie doglądanym albumie. Lata płyną, a my wracamy – zanim jednak dotnkiemy sera, przemaglujemy inny smak, który również przeżywa swój renesans. Mowa o orzechu, a Stonerchef kładzie na drewniane deski paluchy serowe w Cheetosach orzechowych.

Na czym polega magia tej prostej przegryzki? Otóż do Cheetosów dobraliśmy odpowiedni ser – długodojrzewający cheddar o takim samym posmaku. Ser ten dawkuje nam, w miarę jego konsumpcji, orzechową nutę i rozkłada na łopatki kuszącą wonią głęboko smażonej panierki o smaku beztroskiego dorastania.


Do przygotowania paluchów serowych w orzechowych cheetosach przydadzą się:

Roboty na 15 minut, a powracających wspomnień cała moc.

Składniki:

składniki na paluchy serowe w cheetosach orzechowych

Paluchy serowe w Cheetosach orzechowych:

300g długodojrzewającego sera cheddar, pokrojonego w długie i grube słupki

150g Cheetosów orzechowych

40g bułki tartej

Dodatkowo:

2 jajka, roztrzepane

1 litr oleju rzepakowego

Panierka raz!

panierka z cheetosów orzechowych i bułki tartej

Wsypujemy do malaksera cheetosy i miksujemy je na bardzo drobny miał. Dodajemy bułkę tartą i kontynuujemy miksowanie, aż oba składniki dobrze się połączą. Przekładamy całośc do dużej miski. W tym czasie możemy już zacząć rozgrzewać olej w głębokim naczyniu.

W głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka. Teraz pozwólcie, że poprowadzimy Was przez procedurę panierowania:

Maczamy paluchy w roztrzepanych jajkach -> Obtaczamy panierką po raz pierwszy -> Maczamy w jajkach ponownie -> Dokładnie pokrywamy paluchy panierką po raz drugi.

zapanierowane paluchy serowe

Olej powinien być już wystarczająco rozgrzany. Wrzucamy paluchy do naczynia z tłuszczem i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu smażymy je przez ok. 1 minutę i potem przewracamy na drugą stronę, po czym dajemy im tyle samo czasu w obróbce. Wyjmujemy natychmiast na ręczniki papierowe, żeby odsączyć paluchy z nadmiaru oleju.

smażone paluchy serowe w Cheetosach orzechowych

gotowe paluchy serowe w orzechowych cheetosach

przerwany paluch serowy

paluch serowy w środku

Ten kukurydziano-orzechowo-serowy smak może się śnić po nocach, możnaby go reklamować na bóle głowy i nerwicę, a najlepiej gdyby znalazł swoje miejsce w annałach jakiejś gastrobiblii jako stonerska przegryzka, po której jedyne pytanie, jakie pojawia się w głowie to: DLACZEGO NIE Z PODWÓJNEJ PORCJI?!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Paluchy serowe w Cheetosach orzechowych
  • 300 g długodojrzewającego sera cheddar pokrojonego w długie i grube słupki.
  • 150 g Cheetosów orzechowych
  • 40 g bułki tartej
Dodatkowo
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
Przygotowanie panierki
  1. Wsyp cheetosy do malaksera.
  2. Miksuj je na drobny miał.
  3. Dodaj bułkę tartą.
  4. Miksuj dalej, aż oba składniki dobrze się połączą.
  5. Rozgrzej olej w głębokim naczyniu.
Panierowanie paluchów serowych
  1. Zamocz paluch serowy w jajku.
  2. Obtocz w panierce.
  3. Ponownie zamocz w jajku
  4. Pokryj obficie panierką.
  5. Powtórz z pozostałymi paluchami.
Smażenie
  1. Włóż paluchy serowe do rozgrzanego oleju.
  2. Smaż ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia paluchów na wierzch, z jednej strony.
  3. Obróć je na drugą stronę i smaż tyle samo.
  4. Wyjmij paluchy z naczynia i odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru oleju.
  5. Uśmiechnij się, już możesz jeść.