Mała lawa brzegi rwie… Czy jakoś tak. W każdym razie fondanty to jedne z tych wypieków, których niepozorny rozmiar kryje w sobie ogromny ładunek niewypowiedzianego, cukierniczego seksu. Wraz z jego przekrojeniem odchodzą w niebyt wszelkie postanowienia noworoczne dotyczące diet i innych enigmatycznych terminów ze słownika języka polskiego. A gdyby tak… kajmakowe fondanty?
No właśnie, skoro już ustaliliśmy, że piękno tkwi w prostocie, a fondant wymaga od nas jedynie podstawowych składników (no bo umówmy się, każdy Pacmaniarz trzyma w kuchni chociaż jedną puszkę masy krówkowej, no helloł?!), to miło byłoby powitać w naszych szeregach braciszka czekoladwego „lava cake”, nie tylko ze względu na jego niezaprzeczalnie apetyczny „look” (tak to się chyba teraz stosuje w „nowomowie”, więc fokusujemy się na nim, żeby nasz wykon zyskał na brzmieniu), ale chociażby dla tych kilku chwil zajadania fondanta łyżeczką, pozwalających Wam się zanurzyć w krówkowym spa, z którego niełatwo będzie wyjść.
Do przygotowania kajmakowych fondantów przydadzą się:
- 1 duża miska
- Mikser ręczny
- Piekarnik
- 3-4 ramekiny
- Szpatułka
Nie ma problemu, od razu dajemy przepis na 3-4 ramekiny wypełnione tym wypiekiem z kajmakową lawą, żeby spa potrwało nieco dłużej.
Składniki (na 3-4 ramekiny):
Kajmakowe fondanty:
40g + 1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
450g masy kajmakowej
1 duże jajko
2 żółtka
Jedyna lawa, w jakiej chcesz się wykąpać
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wcześniej włączając termoobieg, natomiast ramekiny smarujemy masłem i posypujemy je równomiernie mąką.
W następnej kolejności zajmiemy się masą kajmakową. Do rzeczy: ubijamy żółtka z jajkami na wysokich obrotach miksera ok. 3-4 minuty, aż będą bardzo puszyste i podwoją swoją objętość. Dodajemy masę kajmakową, miksując do dokładnego połaczenia się składników, a na koniec wsypujemy stopniowo mąkę i kończymy miksowanie.
Rozdzielamy naszą masę fondantową na wcześniej przygotowane ramekiny, po czym wstawiamy naczynia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy je 12 do 14 minut, w zależności od rozmiaru ramekinów.
Teraz wystarczy przejechać nożem po krawędziach ramekinów i przenieść nasze kajmakowe fondanty na talerze. Najlepiej będzie zrobić to przykładając talerz do fondanta i odwracając ramekin do góry dnem.
Uwaga, uwaga! Przekrawamy rozpustnika:
Żeby nie było, zrobiliśmy zdjęcie z każdej strony i niezależnie od profilu, kajmakowe fondanty wyglądają obłędnie. My już wiemy, jak smakują, ale opisywanie tego smaku słowami jest jak wywoływanie pożaru pod wodą – no po prostu się nie da.
- 40 g + 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 450 g masy kajmakowej
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
-
Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
-
Wysmaruj ramekiny masłem i posyp je równomiernie mąką.
-
Ubijaj żółtka z jajkami na wysokich obrotach miksera ok. 3-4 minuty, aż podwoją swoją objętość i będą puszyste.
-
Dodaj masę kajmakową i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
-
Wsypuj stopniowo mąkę, cały czas miksując.
-
Rozdziel masę na fondanty pomiędzy poszczególne ramekiny.
-
Piecz je ok. 12-14 minut, w zależności od rozmiaru naczyń.
-
Wyjmij z piekarnika i przejedź nożem po krawędzi ramekina, żeby poluzować fondant.
-
Przenieś fondanty na talerz.