BrownieKrólestwo SłodkościPrzepisyWypiekiZmutowane sernikowe brownie z białą czekoladą

To już jest naprawdę wybitne arcydzieło gastrożerstwa. Sernikowe brownie, które samym rozmiarem przyprawiają o momentalny ślinotok, a dopieszcza je jeden, magiczny składnik.

Nitka teraz szaleje w kuchni, z racji tego, że Królestwo Słodkości miało chwilowo mały przestój. Efekty tego szaleństwa są takie, że w naszym mieszkaniu codziennie unosi się zapach magicznie kasujący wszelkie uczucie sytości, a wprowadzający żądzę pałaszowania słodyczy bez opamiętania. Dobrze, że często pokonujemy pieszo długie dystanse i to jeszcze z zakupowym obciążeniem, bo inaczej tyłeczki by nam mogły przyrosnąć do kanap i trzeba byłoby się odzywać o pomoc do samej Ewy Chodakowskiej, żeby nas z tych kanap ruszyła.

Dzisiaj jednak Nitunia przeszła samą siebie.

Jeśli gigantyczna chałka Oreo zrobiła na Was wrażenie samym rozmiarem, to te brownie zmiatają to wrażenie z powierzchni ziemi, bowiem to są nie tylko imponujące gabarytowo bloki (tak to jest, jak się piecze brownie w formie na keks – handlujcie z tym), ale po zatopieniu w nich zębów nasze życie zmienia się w teledysk raperów zza Oceanu, pełne bogactwa, drogich samochodów i łańcuchów droższych niż Lamborghini Wojewódzkiego. Kto by pomyślał, że to za sprawą zwykłej, białej czekolady dodanej do masy sernikowej.

Tak, wiemy – biała czekolada to wyrób czekoladopodobny, a prawdziwa czekolada ma w sobie…

batman slap

Nic nas to nie interesuje! Liczy się to, że białą czekoladą sprawiliśmy, że brownie już nigdy nie będą takie jak kiedyś. I bardzo dobrze, bo od teraz będzie tylko lepiej.


Do przygotowania zmutowanych sernikowych brownie z białą czekoladą przydadzą się:


Pewnie nie możecie się już doczekać, kiedy zdradzimy słodką (dosłownie!) tajemnicę, co nie?

Właśnie dlatego nie będziemy już przedłużać i zabierzemy Was w magiczną podróż po krainie dekadencją płynącej, gdzie piekarnik nie zna słowa „odpoczynek”, a ludzie z najedzenia chodzą szczęśliwsi niż Świadek Jehowy, któremu ktoś w końcu domofonem drzwi do klatki.

Składniki (na 4 WIELKIE brownie):

składniki na brownie

Masa brownie:

60g masła

120g posiekanej czekolady mlecznej

135g białego cukru

2 jajka

110g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

składniki na masę sernikową

Masa sernikowa:

225g serka śmietankowego

60g białego cukru

1 jajko

120g posiekanej białej czekolady

Jak zostać mistrzem brownie?

Najpierw kwestie techniczne – sprawdzamy, czy światła postojowe działają, przekręcamy kluczyk w stacyj… WRÓĆ!

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg), a przy okazji wyjmujemy sobie formę tzw. keksówkę (rozmiary 30x12cm), którą wyłożymy papierem do pieczenia, tak aby wystawał nad krawędzie formy – to nam pomoże łatwiej wyjąć brownie po pieczeniu.

W pierwszej kolejnści przygotujemy sobie masę sernikową. Wyjmujemy dużą miskę i wrzucamy do niej serek śmietankowy, a następnie dodajemy cukier i jajko. Całość ubijamy na puszystą i lekką masę. Do masy pozostaje nam już wtedy wmieszać drobno posiekaną białą czekoladę i dokładnie połączyć oba składniki.

masa sernikowa do brownie

Pora zabrać się za masę brownie. W rondelku zagotowujemy wodę, po czym wyłączamy ogień i umieszczamy na garnku żaroodporną miskę, w której łączymy masło oraz posiekaną czekoladę. Mieszanie kontynuujemy do momentu, w którym wszystkie składniki się stopią i scalą w jedną całość. Następnie do mieszanki trzeba będzie wmiksować cukier wraz z jajkami.

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek dopieczenia i sól, po czym dodajemy tę mieszankę do płynnej masy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji – robimy to przy użyciu miksera, pracując na niskich obrotach urządzenia.

masa na sernikowe brownie

Wcześniej przygotowaną formę keksówkę wypełniamy połową masy brownie, na której rozprowadzamy całą masę sernikową, po czym pokrywamy całość pozostałą masą brownie.

masa na sernikowe brownie w formie do ciasta

Do keksówki wkładamy patyczek i przeciągamy go zygzakiem wzdłuż masy, żeby stworzył nam się wzór przypominający nieco marmur.

masa na sernikowe brownie ze swirlem

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i tam trzymamy je ok. 1 godziny, aż będzie na wskroś dobrze wypieczone – stopień wypieczenia możemy sprawdzać co jakiś czas. Jeśli natomiast jesteście dalecy od tworzenia deserów-gigantów, to masę na brownie możecie rozprowadzić po tradycyjnej, większej i bardziej płaskiej formie, z tym że wtedy czas pieczenia skracamy do 25-30 minut.

upieczone sernikowe brownie

Sernikowe brownie gotowe! Pachnie cudownie. Na tyle cudownie, że jego opary zwiększyłyby skuteczność przepowiedni starożytnych wyroczni bardziej, niż szkolenia u Mateusza Grzesiaka.

sernikowe brownie

sernikowe brownie

sernikowe brownie

sernikowe brownie

sernikowe brownie

W tym miejscu, chcielibyśmy Wam tak po ludzku życzyć solidnego treningu silnej woli. Nie żebyśmy nie wierzyli w Wasz potencjał, ale na wszelki wypadek stawiamy jednak na nasze zmutowane sernikowe brownie.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa brownie
  • 60 g masła
  • 120 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 135 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 110 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Masa sernikowa
  • 225 g serka śmietankowego np. Łaciaty
  • 60 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g posiekanej białej czekolady
Wskazówki
Przygotowanie sprzętu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Wyjmij formę tzw. keksówkę (30x12cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał nad krawędzie formy.
Masa sernikowa
  1. Ubij w dużej misce serek śmietankowy, cukier i jajko na puszystą masę przy użyciu miksera.
  2. Wmieszaj do masy drobno posiekaną białą czekoladę.
Masa brownie
  1. Zagotuj wodę w rondelku.
  2. Wyłącz ogień i umieść na garnku żaroodporną miskę.
  3. Umieść w misce masło i czekoladę.
  4. Mieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.
  5. Do mieszanki wmiksuj cukier wraz z jajkami.
  6. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  7. Dodaj tę mieszankę do masy na brownie, aż do uzyskania gładkiej masy - rób to mikserem na niskich obrotach.
  8. Wypełnij keksówkę połową masy brownie.
  9. Rozprowadź po niej masę sernikową.
  10. Przykryj całość pozostałą masą brownie.
  11. Włóż do keksówki patyczek i przeciągnij go zygzakiem wzdłuż masy.
  12. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je ok. godzinę, aż będzie na wskroś dobrze wypieczone.