Frytki z sosem cheddarowym

by Stonerchef

Czymże byłoby życie bez frytek? Te smażone ziemniaki pociachane w grube słupki są tak uniwersalną i obłędnie pyszną formą street foodu, że liczba ich sposobów przygotowania równa jest potencjalnej liczbie pieśni, które mogłyby powstać na ich cześć. My darujemy sobie wznoszenie hymnów – zamiast tego stawiamy im rozpustny pomnik, jakim są frytki z sosem cheddarowym i posypką z bekonu i szczypiorku.

Podczas naszego wyjazdu zaręczynowego do Holandii jedliśmy fryty przynajmniej dwa razy dziennie. To działanie było podyktowane ilością sosów, które towarzyszyły tej formie podania ziemniaka w lokalnych budkach z ulicznym żarełkiem. Jak to zwykle u nas bywa, Nitka oscyluje  wokół tradycyjnych i sprawdzonych smaków, podczas gdy ja próbuję po kolei każdego sosu, jaki pojawia się w danym menu. I tak przeszliśmy razem przez klasyczny majonez z ketchupem i drobno posiekaną cebulką, ostry sos „samuraj”, warzywny amerykański, czy słodko-ostry sos na bazie masła orzechowego.

Chociaż wszystkie wytrawne polewy miały swój urzekający smak i sprawdzały się co najmniej zacnie w połączeniu z frytkami, to okazało się, że nic nie przebija sosu cheddarowego. No po prostu trudno opisać uczucie ekstazy, jaka towarzyszy maczaniu ziemniaczanych słupków w kremowym, podwędzanym dipie z pomarańczowego sera.

Jako że do Holandii wybieramy się dopiero w naszą kolejną rocznicę, która przypada w Sylwestra, postanowiliśmy, że to my sprowadzimy Amsterdam do naszego domostwa i podbijemy go polską nutą boczku i szczypiorku, stanowiącego posypkę na serowej rozpuście spływającej po frytkach.


Do przygotowania frytek z sosem cheddarowym przydadzą się:

Wy też możecie przenieść smaki Beneluksu do Waszych czterech ścian – a recepta na to znajduje się poniżej.

Składniki:

składniki na frytki

Frytki z bekonowo-szczypiorkową posypką:

1kg ziemniaków, obranych, umytych i pokrojonych w grube słupki

1,5 litra oleju rzepakowego

3/4 łyżeczki soli himalajskiej

3 plastry boczku parzonego, pokrojonego w drobną kostkę

1 łodyga szczypiorku, posiekana

składniki na sos cheddarowy

Wędzony sos cheddarowy:

300g pomarańczowego cheddara (może być też mimolette)

1 łyżka mąki kukurydzianej

350ml zagęszczonego mleka niesłodzonego

4 łyżeczki sosu z jalapeno (można zamienić na tabasco lub sos louisiana gold)

1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej

Najpierw posypka

Rozgrzewamy porządnie patelnię, na którą dodajemy pokrojone w kostkę plastry boczku.

bekon na patelni

Smażymy je na małym/średnim ogniu do momentu, w którym większość tłuszczu się wytopi, a my uzyskamy w miarę chrupiący bekon.

bekon wymieszany ze szczypiorkiem

Bekon odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i mieszamy w miseczce z posiekanym szczypiorkiem i odstawiamy na bok na czas przygotowania frytek i sosu.

Później frytki

Pokrojone w słupki ziemniaki wkładamy do dużej miski, którą zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy je na 30 minut. Ta część przygotowania frytek ma istotne znaczenie dla ich konsystencji – nada im to odpowiedniej sprężystości. Jeśli bowiem pominiemy ten krok, skończymy z frytkami, które będą się uginać i wyglądać jak smutne nosy, a tego byśmy nie chcieli.

frytki-w-zimnej-wodzie

Po upływie pół godziny wylewamy wodę z miski, a ziemniaki odsączamy z nadmiernej wilgoci na ręczniku papierowym.

Teraz możemy już smażyć frytki. Żeby nasze ziemniaki były chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, musimy podzielić smażenie na dwie fazy. Najpierw rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu do temperatury mniej więcej 150 stopni i smażymy je ok. 3 minuty, aż nieco zmiękną.

frytki smażone po raz pierwszy

Wyławiamy frytki łyżką cedzakową i odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

frytki odsączane na ręczniku papierowym

Zwiększamy ogień w palniku do maksymalnego i podnosimy temperaturę do 170 stopni (dla tych bez termometra – po prostu odczekajcie 5 minut od zwiększenia ognia). Tym razem smażymy frytki, aż zmienią kolor na złoto-brązowy (jak na zdjęciu).

frytki smażone na złoto brązowy kolor

Ponownie wyławiamy ziemniaki z oleju i odsączamy je na ręczniku. Następnie przenosimy je do miski, do której wsypujemy ok. 3/4 łyżeczki soli i potrząsamy naczyniem, aby sól równomiernie spoczęła na frytkach. Zanim te wystygną, zajmiemy się przygotowaniem sosu – nie zajmie to więcej niż 5 minut.

Na koniec sos cheddarowy i gotowe

Mieszamy w misce ser z mąką kukurydzianą, po czym przenosimy go na patelnię, dodajemy 250ml mleka, sos jalapeno i wędzoną paprykę.

składniki sosu cheddarowego na patelni

Podgrzewamy całość na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser roztopi się w mleku. Sos będzie teraz nieco gęsty, więc dodajemy pozostałą ilość mleka i mieszamy, aż ten się rozrzedzi i będzie można nim polać frytki (powinien mieć konsystencję dipu do nachosów). Kiedy uznamy, że dip jest gotowy, przelewamy go do małego naczynia.

gotowy sos cheddarowy

Teraz wystarczy wykończyć nasze dzieło. W tym celu przygotowujemy sobie rożek z papieru do pieczenia (możemy go spiąć zszywaczem na dole) i wsypujemy do niego posolone frytki. Po ich powierzchni rozlewamy sos cheddarowy i na samej górze wysypujemy bekon wraz ze szczypiorkiem.

frytki z sosem cheddarowym

frytki z sosem cheddarowym

frytki z sosem cheddarowym

frytki z sosem cheddarowym

frytki z sosem cheddarowym

frytki z sosem cheddarowym

To są najlepsze frytki w całej galaktyce i wszystkich równoległych rzeczywistościach. Minus jest taki, że znikają w mniej niż 5 minut. Do plusów można zaliczyć jeszcze to, że na szczęście zaopatrzyliśmy się w 3kg ziemniaków, cały zapas bekonu, pęczek szczypiorku, a z tej porcji został nam jeszcze słoiczek sosu cheddarowego.

Tak właśnie powstają niekończące się opowieści, które ciągną się jak ser.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Frytki z bekonowo-szczypiorkową posypką
  • 1 kg ziemniaków obranych, umytych i pokrojonych w grube słupki
  • 1,5 litra oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 plastry boczku parzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łodyga szczypiorku posiekana
Wędzony sos cheddarowy
  • 300 g pomarańczowego cheddara może być też mimolette
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 350 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 4 łyżeczki sosu z jalapeno można zamienić na tabasco lub sos louisiana gold
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
Wskazówki
Posypka bekonowa - krok po kroku
  1. Rozgrzej porządnie patelnię (bez tłuszczu).
  2. Dodaj boczek i smaż go na małym/średnim ogniu do momentu, aż większość tłuszczu się wytopi.
  3. Odsącz bekon z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Przenieś go do miseczki i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
Frytki - krok po kroku
  1. Włóż pokrojone ziemniaki do miski i zalej ją zimną wodą.
  2. Odstaw frytki na 30 minut.
  3. Wylej wodę, a ziemniaki osusz na ręczniku papierowym.
  4. Rozgrzej olej do 150 stopni w naczyniu z głębokim dnem.
  5. Smaż frytki przez ok. 3 minuty, aż zmiękną.
  6. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach z nadmiaru oleju.
  7. Zwiększ ogień i podnieś temperaturę do 170 stopni (ok. 5 minut od zwiększenia ognia).
  8. Smaż frytki po raz drugi, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
  9. Wyłów je i odsącz ponownie na ręcznikach.
  10. Włóż frytki do miski, wsyp 3/4 łyżeczki soli i potrząsaj miską, aż sól pokryje ziemniaki.
Sos cheddarowy - krok po kroku
  1. Wymieszaj dokładnie ser z mąką kukurydzianą.
  2. Umieść go na patelni, dodaj 250ml mleka zagęszczonego, sos jalapeno i wędzoną paprykę słodką.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, w którym ser się całkowicie roztopi.
  4. Dodaj pozostałe mleko i mieszaj jeszcze, podgrzewając ok. 2 minuty, aż sos rozrzedzi się tak, że będzie można nim polać frytki (powinien mieć konsystencję dipu do nachosów).
Wykańczanie frytek
  1. Polej frytki sosem cheddarowym.
  2. Posyp bekonem wymieszanym ze szczypiorkiem.
  3. Podawaj od razu.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły