No dobra, przykłamczuszkowaliśmy dzisiaj – to nie jest tradycyjny majonez, bo jajek tu nie uświadczycie. Z drugiej strony, nazwa nie mówi JAJONEZ, więc kwestie terminologii możemy sobie pominąć i przejść do rzeczy – majonez sriracha z jogurtem greckim i pastą tahini.
Tak, jest to jeden z najlepszych sosów na zimno na świecie. I tak, robi się go szybko, bo jakieś 5 sekund.
Składniki:
Majonez sriracha:
2 pełne łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka sosu sriracha
Zdradzimy Wam sekret, po którym nie zaśniecie
TO WYSTARCZY WYMIESZAĆ!!!!!!!!
Bierzemy większą miskę i ze wszystkich trzech mniejszych przerzucamy wszystkie komponety. Chwytamy za łyżkę i bardzo, ale do bardzo dokładnie mieszamy składniki, aż dobrze się połączą. Odstawiamy majonez do lodówki na ok. 30 minut, żeby smaki poznały się ze sobą.
Po pierwszej łyżeczce wyrzucicie z głowy wszystkie inne sosy do smarowania kanapek, burgerów, zapiekanek, czy sos wie czego tam jeszcze. Właśnie tak łączy się błyskawicznie kilka smaków na raz, bez zbędnego kombinowania.
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka sosu sriracha
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
-
Wstaw go do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.