No dobra, przykłamczuszkowaliśmy dzisiaj – to nie jest tradycyjny majonez, bo jajek tu nie uświadczycie. Z drugiej strony, nazwa nie mówi JAJONEZ, więc kwestie terminologii możemy sobie pominąć i przejść do rzeczy – majonez sriracha z jogurtem greckim i pastą tahini.

Tak, jest to jeden z najlepszych sosów na zimno na świecie. I tak, robi się go szybko, bo jakieś 5 sekund.

Składniki:

składniki na majonez sriracha

Majonez sriracha:

2 pełne łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki pasty tahini

1 łyżka sosu sriracha

Zdradzimy Wam sekret, po którym nie zaśniecie

TO WYSTARCZY WYMIESZAĆ!!!!!!!!

Bierzemy większą miskę i ze wszystkich trzech mniejszych przerzucamy wszystkie komponety. Chwytamy za łyżkę i bardzo, ale do bardzo dokładnie mieszamy składniki, aż dobrze się połączą. Odstawiamy majonez do lodówki na ok. 30 minut, żeby smaki poznały się ze sobą.

majonez sriracha

majonez sriracha

Po pierwszej łyżeczce wyrzucicie z głowy wszystkie inne sosy do smarowania kanapek, burgerów, zapiekanek, czy sos wie czego tam jeszcze. Właśnie tak łączy się błyskawicznie kilka smaków na raz, bez zbędnego kombinowania.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Majonez sriracha
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka sosu sriracha
Wskazówki
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
  2. Wstaw go do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.