masło słodkie chilli

Masło „słodkie chilli”

by Stonerchef

Można smarować chleb samym masłem. Można też posmarować go masłem „słodkie chilli”, które będzie bardzo przyjemną i wyraźną odskocznią od tradycyjnych maseł smakowych, takich jak ziołowe, czosnkowe, czy pokrewne.

Wjeżdżamy poziom wyżej i do naszego masła dodajemy sos sriracha w wersji słodkiej (z dodatkową 0,5 łyżeczki miodu). Jak spróbujecie tostów z takim sosem, to się… No dobra, jest niby po 22, ale zachowajmy pełną kulturę. Po prostu przekonajcie o tym na sobie – byle nie na skórze, bo chilli potrafi za nią bardzo nieprzyjemnie zaleźć.

Składniki:

składniki na masło słodkie chilli

Masło „słodkie chilli”

50g masła w temperaturze pokojowej.

1 łyżeczka sosu sriracha z  dodatkową 0,5 łyżeczki miodu

Ucieraj masło… ucieraj je

Bierzemy średnią miskę i przekładamy do niej masło. Do sosu sriracha dodajemy 0,5 łyżeczki miodu i dokładnie łączymy oba składniki. Sos dodajemy do miski z masłem i ucieramy precyzyjnie widelcem, aż chilli wjedzie w masełko (tak jak na zdjęciach).

masło słodkie chilli

masło słodkie chilli

Możecie smarować. My smarujemy grubo – bo nas stać, a co.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis:
Składniki
Masło "słodkie chilli"
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sosu sriracha z 0 5 łyżeczki miodu.
Wskazówki
  1. Przenieś masło do średniej miseczki.
  2. Wymieszaj sos sriracha z 0,5 łyżeczki miodu.
  3. Dodaj sos do masła.
  4. Utrzyj masło i chilli bardzo dokładnie.
  5. Smaruj.

Zobacz również inne artykuły