piętrowy burger z sosem do big maca

Majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca

by Stonerchef

Dzisiaj dosłownie wnosimy burgery na poziom wyżej. Tak jak duzi chłopcy kupują sobie szybkie auta, tak duzi Stonerchefowie kupują więcej mięcha, żeby przebić kolejnego burgera następnym wybitnym dziełem – ot, taka gastro-megalomania, którą każdy, kto darzy miłością kuchnię, trzyma w sobie – mniej lub bardziej uśpioną. Nasza została dzisiaj przebudzona o 3 nad ranem niedźwiedzim rykiem i zwerbowana do mięsnego plutonu egzekucyjnego. Nie bez powodu powitaliśmy Was w południe specjalnym dodatkiem, bo to właśnie on zawitał między bułki…. i BUUUUM! Tak powstał majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca.

Jedno jest pewne – nasz piętrowy burger jest faktycznie tym, co widzicie na zdjęciu. Nie zdeptaliśmy go wcześniej, nie żonglowaliśmy kotletami, a co najważniejsze, nie robiliśmy tego z automatu po raz 121312940190. On już nawet nie jest dopieszczony – rozpieściliśmy go jak rodzice jedynaka. Plus jest taki, że nie będzie z nami siedział do 35. roku życia.

Nasza zmutowana wersja Big Maca podawana jest w brioszkach – dużo łatwiejszych i szybszych w przygotowaniu bułkach, niż klasyczne pieczywo hamburgerowe.

To co? Do dzieła?

Składniki:

składniki na piętrowego burgera

Majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca:

400g zmielonej wołowiny, uformowanej w 2-3 centymetrowe burgery

1/4 kapusty pekińskiej, poszatkowanej

0,5 białej cebuli, bardzo drobno posiekanej

1 ogórek konserwowy, pokrojony w cienkie plasterki

2 plastry sera cheddar

Sos do big maca

2 brioszki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

masło klarowane / olej rzepakowy do smażenia

Brioszki:

310g mąki pszennej typ 500

1 saszetka suszonych drożdży

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki roztopionego masła

5-6 łyżek letniej wody

2 roztrzepane jajka + 1 do posmarowania bułek

Robimy brioszki

Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy całość, robiąc wgłębienie w środku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy cukier w wodzie, wsypujemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.

Do mąki wlewamy drożdże, dodajemy masło, i jajka, po czym mieszamy całość i przenosimy ciasto na podsypany mąką blat. Tam wyrabiamy masę przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikanie lepkie. Przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem miski i obtaczamy w niej ciasto. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę, dzielimy ją na 2 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę. Przenosimy je na wysmarowaną olejem blachę lub matę silikonową i przykrywamy ściereczką na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg). W tym czasie smarujemy bułki z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy je do rozgrzanego urządzenia. Pieczemy brioszki przez 10 minut, po czym wyjmujemy je i odstawiamy, aż całkowicie wystygną – tylko wtedy będziemy mogli je przekroić bez obaw, że się rozpadną.

Dobra, dawaj mięcho!

smażone burgery

Rozgrzewamy mocno patelnię grillową. W burgerach robimy wgłębienie kciukiem i smarujemy je z wierzchu masłem klarowanym lub olejem rzepakowym. Przyprawiamy solą wraz z pieprzem i kładziemy je na patelni. 

Nasze kotlety będą średnio wysmażone, co oznacza, że powinniśmy je smażyć mniej więcej po 3 minuty z każdej strony na sporym ogniu.

Usmażone burgery

W trakcie smażenia możemy podlewać burgery dodatkowym masłem klarowanym. Żeby sprawdzić, czy są gotowe, przypominamy, że trzeba delikatnie nacisnąć kotlety rączką łyżeczki – ważne jest, żeby ich nie przebić, bo wtedy mięso puści krew.

Drugą ważną sprawą jest poziom ognia – celowo napisaliśmy na sporym, a nie na maksymalnym, ponieważ zbyt duży ogień sprawi, że mięso zbyt szybko zamknie się z wierzchu i przestanie przyjmować ciepło, co może skutkować niedosmażeniem.

Zdejmujemy burgery z patelni i przenosimy je na folię aluminiową. Na każdego kładziemy plaster cheddara i zawijamy je folią na 2-3 minuty. W ten sposób ser stopi się idealnie w momencie, w którym mięso będzie potrzebne do budowy świątyni.

Miał być Big Mac, wyszła Godzilla…

Jedną brioszkę przekrawamy na pół, a z drugiej wykrawamy piętro do naszego burgera. Na spodzie smarujemy grubo sosem, kładziemy tam kapustę pekińską, cebulę i ogórka, a następnie ląduje pierwszy burger z cheddarem. Piętro również smarujemy z obu stron i powtarzamy procedurę z kolejną warstwą, którą przykrywamy górą bułki… tak, posmarowanej sosem do Big Maca.

piętrowy burger z sosem do big maca na desce

Gotowy piętrowy burger z sosem do big maca

zbliżenie na piętrowego burgera z sosem do big maca

Mieliśmy dwa problemy z tym kolosem. Po pierwsze, szkoda nam było go jeść, bo tak pięknie wlepiało się w niego źrenice. Kiedy już porzuciliśmy myśl o potencjalnych wyrzutach sumienia, utkwiliśmy w pułapce stricte technicznej – żeby bowiem zjeść go w całości, musielibyśmy mieć koparki zamiast szczęk, więc może gdybyśmy urodzili się bliżej Czarnobyla… No nic, w każdym razie postanowiliśmy go rozebrać i podzielić się po równo majestatycznym piętrowym burgerem z sosem do Big Maca.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca
  • 400 g zmielonej wołowiny uformowanej w 2-3 centymetrowe burgery
  • 1/4 kapusty pekińskiej poszatkowanej
  • 0,5 białej cebuli bardzo drobno posiekanej
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 plastry sera cheddar
  • Sos do big maca
  • 2 brioszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • masło klarowane / olej rzepakowy do smażenia
Brioszki
  • 310 g mąki pszennej typ 500
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5-6 łyżek letniej wody
  • 2 roztrzepane jajka + 1 do posmarowania bułek
Wskazówki
Brioszki
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj i zrób wgłębienie w środku.
  2. Rozpuść cukier w wodzie w osobnym naczyniu, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  3. Do miski z mąką wlej drożdże, roztopione masło i jajka.
  4. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i przenieś masę na podsypany mąką blat.
  5. Wyrabiaj ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nieco lepkie.
  6. Przenieś ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i obtocz w niej kulę.
  7. Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Wyjmij ciasto i podziel je na 2 części.
  9. Uformuj z każdej okrągłą bułkę.
  10. Przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę i przykryj ściereczką.
  11. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Nagrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  13. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
  14. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  15. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.
Smażenie burgerów
  1. Rozgrzej mocno patelnię grillową.
  2. Posmaruj burgery masłem klarowanym lub olejem rzepakowym i przypraw je solą i pieprzem.
  3. Połóż mięso na patelni i posmaruj je oraz przypraw z drugiej strony.
  4. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
  5. Przenieś mięso na folię aluminiową, połóż na wierzchu każdego burgera po 1 plastrze cheddara i zawiń folię uważając, żeby nie przylegała do sera.
Budowanie burgerów
  1. Posmaruj spód bułki sosem do Big Maca.
  2. Posyp kapustą pekińską, cebulą oraz ogórkami.
  3. Ułóż burgera i przykryj piętrem posmarowanym sosem z obu stron.
  4. Powtórz to samo z drugą warstwą burgera.
  5. Przykryj wysmarowaną sosem górą.
  6. Zastanawiaj się jak to zjesz na raz.

Zobacz również inne artykuły