Dzisiaj dosłownie wnosimy burgery na poziom wyżej. Tak jak duzi chłopcy kupują sobie szybkie auta, tak duzi Stonerchefowie kupują więcej mięcha, żeby przebić kolejnego burgera następnym wybitnym dziełem – ot, taka gastro-megalomania, którą każdy, kto darzy miłością kuchnię, trzyma w sobie – mniej lub bardziej uśpioną. Nasza została dzisiaj przebudzona o 3 nad ranem niedźwiedzim rykiem i zwerbowana do mięsnego plutonu egzekucyjnego. Nie bez powodu powitaliśmy Was w południe specjalnym dodatkiem, bo to właśnie on zawitał między bułki…. i BUUUUM! Tak powstał majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca.
Jedno jest pewne – nasz piętrowy burger jest faktycznie tym, co widzicie na zdjęciu. Nie zdeptaliśmy go wcześniej, nie żonglowaliśmy kotletami, a co najważniejsze, nie robiliśmy tego z automatu po raz 121312940190. On już nawet nie jest dopieszczony – rozpieściliśmy go jak rodzice jedynaka. Plus jest taki, że nie będzie z nami siedział do 35. roku życia.
Nasza zmutowana wersja Big Maca podawana jest w brioszkach – dużo łatwiejszych i szybszych w przygotowaniu bułkach, niż klasyczne pieczywo hamburgerowe.
To co? Do dzieła?
Składniki:
Majestatyczny piętrowy burger z sosem do Big Maca:
400g zmielonej wołowiny, uformowanej w 2-3 centymetrowe burgery
1/4 kapusty pekińskiej, poszatkowanej
0,5 białej cebuli, bardzo drobno posiekanej
1 ogórek konserwowy, pokrojony w cienkie plasterki
2 plastry sera cheddar
2 brioszki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
masło klarowane / olej rzepakowy do smażenia
Brioszki:
310g mąki pszennej typ 500
1 saszetka suszonych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła
5-6 łyżek letniej wody
2 roztrzepane jajka + 1 do posmarowania bułek
Robimy brioszki
Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy całość, robiąc wgłębienie w środku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy cukier w wodzie, wsypujemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
Do mąki wlewamy drożdże, dodajemy masło, i jajka, po czym mieszamy całość i przenosimy ciasto na podsypany mąką blat. Tam wyrabiamy masę przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikanie lepkie. Przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem miski i obtaczamy w niej ciasto. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy masę, dzielimy ją na 2 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę. Przenosimy je na wysmarowaną olejem blachę lub matę silikonową i przykrywamy ściereczką na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg). W tym czasie smarujemy bułki z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy je do rozgrzanego urządzenia. Pieczemy brioszki przez 10 minut, po czym wyjmujemy je i odstawiamy, aż całkowicie wystygną – tylko wtedy będziemy mogli je przekroić bez obaw, że się rozpadną.
Dobra, dawaj mięcho!
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową. W burgerach robimy wgłębienie kciukiem i smarujemy je z wierzchu masłem klarowanym lub olejem rzepakowym. Przyprawiamy solą wraz z pieprzem i kładziemy je na patelni.
Nasze kotlety będą średnio wysmażone, co oznacza, że powinniśmy je smażyć mniej więcej po 3 minuty z każdej strony na sporym ogniu.
W trakcie smażenia możemy podlewać burgery dodatkowym masłem klarowanym. Żeby sprawdzić, czy są gotowe, przypominamy, że trzeba delikatnie nacisnąć kotlety rączką łyżeczki – ważne jest, żeby ich nie przebić, bo wtedy mięso puści krew.
Drugą ważną sprawą jest poziom ognia – celowo napisaliśmy na sporym, a nie na maksymalnym, ponieważ zbyt duży ogień sprawi, że mięso zbyt szybko zamknie się z wierzchu i przestanie przyjmować ciepło, co może skutkować niedosmażeniem.
Zdejmujemy burgery z patelni i przenosimy je na folię aluminiową. Na każdego kładziemy plaster cheddara i zawijamy je folią na 2-3 minuty. W ten sposób ser stopi się idealnie w momencie, w którym mięso będzie potrzebne do budowy świątyni.
Miał być Big Mac, wyszła Godzilla…
Jedną brioszkę przekrawamy na pół, a z drugiej wykrawamy piętro do naszego burgera. Na spodzie smarujemy grubo sosem, kładziemy tam kapustę pekińską, cebulę i ogórka, a następnie ląduje pierwszy burger z cheddarem. Piętro również smarujemy z obu stron i powtarzamy procedurę z kolejną warstwą, którą przykrywamy górą bułki… tak, posmarowanej sosem do Big Maca.
Mieliśmy dwa problemy z tym kolosem. Po pierwsze, szkoda nam było go jeść, bo tak pięknie wlepiało się w niego źrenice. Kiedy już porzuciliśmy myśl o potencjalnych wyrzutach sumienia, utkwiliśmy w pułapce stricte technicznej – żeby bowiem zjeść go w całości, musielibyśmy mieć koparki zamiast szczęk, więc może gdybyśmy urodzili się bliżej Czarnobyla… No nic, w każdym razie postanowiliśmy go rozebrać i podzielić się po równo majestatycznym piętrowym burgerem z sosem do Big Maca.
- 400 g zmielonej wołowiny uformowanej w 2-3 centymetrowe burgery
- 1/4 kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 0,5 białej cebuli bardzo drobno posiekanej
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w cienkie plasterki
- 2 plastry sera cheddar
- Sos do big maca
- 2 brioszki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- masło klarowane / olej rzepakowy do smażenia
- 310 g mąki pszennej typ 500
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5-6 łyżek letniej wody
- 2 roztrzepane jajka + 1 do posmarowania bułek
-
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj i zrób wgłębienie w środku.
-
Rozpuść cukier w wodzie w osobnym naczyniu, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Do miski z mąką wlej drożdże, roztopione masło i jajka.
-
Wymieszaj całość bardzo dokładnie i przenieś masę na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nieco lepkie.
-
Przenieś ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i obtocz w niej kulę.
-
Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto i podziel je na 2 części.
-
Uformuj z każdej okrągłą bułkę.
-
Przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę i przykryj ściereczką.
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
-
Nagrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
-
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
-
Wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
-
Odstaw do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.
-
Rozgrzej mocno patelnię grillową.
-
Posmaruj burgery masłem klarowanym lub olejem rzepakowym i przypraw je solą i pieprzem.
-
Połóż mięso na patelni i posmaruj je oraz przypraw z drugiej strony.
-
Smaż ok. 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
-
Przenieś mięso na folię aluminiową, połóż na wierzchu każdego burgera po 1 plastrze cheddara i zawiń folię uważając, żeby nie przylegała do sera.
-
Posmaruj spód bułki sosem do Big Maca.
-
Posyp kapustą pekińską, cebulą oraz ogórkami.
-
Ułóż burgera i przykryj piętrem posmarowanym sosem z obu stron.
-
Powtórz to samo z drugą warstwą burgera.
-
Przykryj wysmarowaną sosem górą.
-
Zastanawiaj się jak to zjesz na raz.