Każdy duży krok w budowaniu stonerchefowej społeczności wieńczymy jakąś gigantyczną, ostateczną ucztą w wydaniu, które depcze sobie po wszelkich schematach połączeń smakowych. Przyszłoroczny tłusty czwartek możecie spędzić tradycyjnie na pączkach z adwokatem lub marmoladą, albo wysmażyć wytrawne pączki nadziane ostrym dipem serowym louisiana.
To nie jest żart – wytrawne pączki krążą po gastrosferze, ale w bardzo bezpiecznym wydaniu, zazwyczaj ze startym parmezanem albo musem z dziczyzny. Ale właśnie, to już było. Tego nie znajdziecie ani w polskich, ani w zagranicznych internetach. Jest to wytwór naszych połączonych wyobraźni, tzw. nieskończoność do potęgi drugiej – Nitka stwierdziła, że zastanawia się, czy nie porzucić słodyczy na rzecz takich pączków. A jeśli Nitka wygłasza tak daleko posunięte postanowienia, to znaczy, że coś się dzieje. Coś okrutnie wyśmienitego.
Nie jest to posiłek trudny, ale wymaga – jak to ciasto ma w zwyczaju – dużo cierpliwości. Podstawa nie różni się zbytnio od ciasta na pączki tradycyjne, z tą jednak różnicą, że znacznie zredukowaliśmy ilość cukru na rzecz większej podaży soli.
Do przygotowania wytrawnych pączków z serowym dipem przydadzą się:
- frytownica / wok / głęboki garnek,
- termometr kuchenny,
- średni garnek,
- szpatułka,
- nóż szefa kuchni,
- duża patelnia,
- trzepaczka,
- mikser,
- ręczniki papierowe.
Pewnie nie możecie się już doczekać, jak to się w ogóle nadziewa, co to za kosmiczne rzeczy na wierzchu i w ogóle najchętniej wtopilibyście teraz zęby w monitor, dlatego pozwólcie, że udzielimy Wam naszej uprzejmości i podzielimy się konkretami.
Składniki:
Ciasto na pączki:
450g mąki pszennej typ 500
250ml mleka
75g masła
1 saszetka suszonych drożdży
1,5 łyżeczki suszonego jalapeno
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Ostry dip serowy louisiana:
350g startego sera cheddar
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
250ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Do posypania:
1 papryczka jalapeno, posiekana
Prażona cebula
Nie tylko czwartek musi być tłusty
No właśnie – jest niedziela, a my zabieramy się za robienie ciasta na pączki. Najpierw musimy przygotować zaczyn drożdżowy – Podgrzewamy mleko w rondelku na małym ogniu, aż będzie ciepłe, a następnie mieszamy je z drożdżami, cukrem i 1 szklanką mąki.
Odstawiamy to na 30 minut pod przykryciem, a kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego pozostałą mąkę, wbijamy roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i suszone jalapeno. Mieszamy dokładnie całość , a następnie przenosimy na podsypany mąką blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i delikatnie błyszczące. Masę na pączki przenosimy do miski, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy ponownie przez ok. 2 minuty, po czym formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 części, z których formujemy kulki.
Przykrywamy pączki i odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy na nią 1,5 litra oleju rzepakowego i doprowadzamy go do temperatury ok. 180 stopni.
Wrzucamy pączki i smażymy je, aż się zarumienią na złoto-brązowy kolor.
Przewracamy je na drugą stronę i smażymy tak samo, po czym przenosimy je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć pączki z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy je, aż wystygną.
Teraz czas na przygotowanie dipu serowego – i tu zaczynają się prawdziwe wrażenia wizualno-smakowe.
Ostry dip serowy Louisiana
Mieszamy w misce starty cheddar z mąką kukurydzianą.
Przenosimy ser z mąką na patelnię i wlewamy mleko skondensowane oraz sos louisiana. Podgrzewamy całość na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a sos będzie miał konsystencję nieco gęstego dipu – musi być on gęstszy niż tradycyjny sos serowy do nachosów, żeby dało się nim porządnie nadziać pączki.
Dip gotowy, pączki też – teraz wystarczy zrobić fuzję obu bohaterów.
Patrz, jakie nadziane!
Zaczynamy nadziewanie poączków – w tym celu przygotowujemy sobie rękaw cukierniczy z szeroką końcówką. Nakładamy do niego ostry dip serowy, a w pączkach robimy po boku dziurkę za pomocą pędzelka. W otwór wkładamy rękaw z sosem i nadziewamy pączki, aż dip pojawi się przy nadzianym miejscu. Pączki dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy je posiekaną papryczką jalapeno i smażoną cebulą. Uwaga, teraz zaczynamy pokaz serowej dekadencji:
Jesteśmy z nich tak dumni, że aż się nam łezka w oku z tego wszystkiego kręci. Pamiętamy jednak, że lepiej jest jeść niż płakać, dlatego znikamy do naszej ostrej serowej kąpieli.
Smacznego!
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki suszonego jalapeno
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 350 g startego sera cheddar
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
- 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 papryczka jalapeno posiekana
- Prażona cebula
- Rękaw cukierniczy z szeroką końcówką
-
Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu, żeby było ciepłe.
-
Wymieszaj mleko z drożdżami, cukrem i 1 szklanką mąki.
-
Przykryj i odstaw na 30 minut.
-
Dodaj resztę mąki, roztrzepane jajko, stopione masło, sól i suszone jalapeno.
-
Wymieszaj dokładnie i przenieś na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.
-
Przenieś do dużej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
-
Wyrób ponownie ciasto, ok. 2 minuty.
-
Uformuj z niego wałek i podziel go na 8 części.
-
Z każdej uformuj kulkę i odstaw jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Rozgrzej 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokiej patelni.
-
Włóż pączki i smaż, aż będą złoto-brązowe z jednej strony.
-
Przewróć je na drugą stronę i smaż tak samo.
-
Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
-
Odstaw do wystudzenia.
-
Wymieszaj ser z mąką kukurydzianą.
-
Przenieś go na dużą patelnię.
-
Dodaj mleko i sos louisiana.
-
Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a sos będzie przypominał nieco gęsty dip.
-
Nadziewanie pączków.
-
Nałóż ostry dip serowy do rękawa cukierniczego.
-
Zrób po boku pączka otwór przy pomocy małego pędzelka.
-
Włóż w otwór rękaw i nadziewaj pączki.
-
Udekoruj pączki resztą sosu i posyp posiekaną jalapeno oraz prażoną cebulą.