Podwójny pożarPrzepisySosy i dipyWytrawne ImperiumSerowy dip do nachosów ze świeżym jalapeno

Do kina chodzą dwa typy ludzi – tacy, którzy ochoczo chrupią popcorn i potem bawią się w górników, próbując wykopać ostatnie wyrośnięte ziarenka, i ci, których wyróżniają dwie paki dużych nachosów z podwójnym dipem serowym. My należymy do tych drugich – często zjadała nas chęć na umoczenie tych kukurydzianych chipsów w ostrej, serowej rzece z kawałkami świeżej papryki jalapeno, ale kupne sosy smakują jak rozmemłany paprykowy serek śmietankowy. W takich sytuacjach ratują nas odpowiednie półprodukty i sprawna patelnia. 

Przygotowanie serowego dipu do nachosów ze świeżym jalapeno może się mylnie wydawać skomplikowane. Też mieliśmy pewne obawy przed przyrządzeniem tej ambrozji, ponieważ polskie internety huczą od przepisów, w których albo użyto niewłaściwej mąki, zwykłe mleko lub totalnie zapomniano o kolejności i tempie wytapiania takiego dipu.

Spoko, jesteśmy na tyle odważni, że pokusiliśmy się sięgnąć po ten serowy graal i powiemy tylko, że wyszło zabójczo dobrze. Jest płynny niczym lawa, mocno serowy od roztopionego cheddara i podkręcony świeżym jalapeno, które uwalnia całą swoją moc w obróbce termicznej.

Sir, prosimy za nami!

Składniki:

składniki na dip serowy jalapeno

Serowy dip do nachosów ze świeżym jalapeno:

300g sera cheddar, startego na grubych oczkach tarki

1 łyżka mąki kukurydzianej

4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana

350ml niesłodzonego mleka skondensowanego

1 papryka jalapeno, posiekana

Dip serowy w 15 minut? Nie ma sprawy

Najpierw do miski z serem dodajemy mąkę kukurydzianą.

cheddar wymieszany z mąką kukurydzianą

Bardzo dokładnie mieszamy razem oba składniki i przenosimy je na patelnię, po czym dodajemy 250ml mleka i sos louisiana.

ser-mleko-maka-i-sos-louisiana-na-patelniPodgrzewamy to na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a całość nabierze konsystencji lekko gęstego dipu.

Gotowy ostry dip serowy

Dodajemy jalapeno i podlewamy dodatkową ilością pozostałego mleka, żeby rozrzedzić nasz sos – nie będziemy Wam liczyć mleka co do mililitra, bo niektórzy wolą rzadsze sosy, a inni gęstsze dipy, dlatego dopasujcie ilość płynu pod siebie. Podgrzewamy całość jeszcze przez ok. 2 minuty.

dip serowy jalapeno

dip serowy jalapeno do nachosów

Przelewamy dip serowy do głębszego naczynia i podajemy od razu z nachosami. Jeśli zostawimy sos na dłużej, masa serowa zacznie gęstnieć – takie są uroki naturalnego gotowania. Ale za to smaku i tego ultra serowego punchu podbitego jalapeno nie zastąpi nic na tym świecie.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Serowy dip do nachosów ze świeżym jalapeno
  • 300 g sera cheddar startego na grubych oczkach tarki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 papryka jalapeno posiekana
Wskazówki
  1. Wymieszaj dokładnie ser z mąką kukurydzianą.
  2. Przenieś na patelnię, dodaj 250ml mleka i sos louisiana.
  3. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż cheddar się rozpuści.
  4. Dodaj jalapeno i pozostałe mleko - nie musisz zużywać całego, jeśli wolisz gęstszy dip.
  5. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.
  6. Zdejmij z ognia i przelej sos do głębszego naczynia.
  7. Podawaj natychmiast.