Do kina chodzą dwa typy ludzi – tacy, którzy ochoczo chrupią popcorn i potem bawią się w górników, próbując wykopać ostatnie wyrośnięte ziarenka, i ci, których wyróżniają dwie paki dużych nachosów z podwójnym dipem serowym. My należymy do tych drugich – często zjadała nas chęć na umoczenie tych kukurydzianych chipsów w ostrej, serowej rzece z kawałkami świeżej papryki jalapeno, ale kupne sosy smakują jak rozmemłany paprykowy serek śmietankowy. W takich sytuacjach ratują nas odpowiednie półprodukty i sprawna patelnia.
Przygotowanie serowego dipu do nachosów ze świeżym jalapeno może się mylnie wydawać skomplikowane. Też mieliśmy pewne obawy przed przyrządzeniem tej ambrozji, ponieważ polskie internety huczą od przepisów, w których albo użyto niewłaściwej mąki, zwykłe mleko lub totalnie zapomniano o kolejności i tempie wytapiania takiego dipu.
Spoko, jesteśmy na tyle odważni, że pokusiliśmy się sięgnąć po ten serowy graal i powiemy tylko, że wyszło zabójczo dobrze. Jest płynny niczym lawa, mocno serowy od roztopionego cheddara i podkręcony świeżym jalapeno, które uwalnia całą swoją moc w obróbce termicznej.
Sir, prosimy za nami!
Składniki:
Serowy dip do nachosów ze świeżym jalapeno:
300g sera cheddar, startego na grubych oczkach tarki
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
350ml niesłodzonego mleka skondensowanego
1 papryka jalapeno, posiekana
Dip serowy w 15 minut? Nie ma sprawy
Najpierw do miski z serem dodajemy mąkę kukurydzianą.
Bardzo dokładnie mieszamy razem oba składniki i przenosimy je na patelnię, po czym dodajemy 250ml mleka i sos louisiana.
Podgrzewamy to na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a całość nabierze konsystencji lekko gęstego dipu.
Dodajemy jalapeno i podlewamy dodatkową ilością pozostałego mleka, żeby rozrzedzić nasz sos – nie będziemy Wam liczyć mleka co do mililitra, bo niektórzy wolą rzadsze sosy, a inni gęstsze dipy, dlatego dopasujcie ilość płynu pod siebie. Podgrzewamy całość jeszcze przez ok. 2 minuty.
Przelewamy dip serowy do głębszego naczynia i podajemy od razu z nachosami. Jeśli zostawimy sos na dłużej, masa serowa zacznie gęstnieć – takie są uroki naturalnego gotowania. Ale za to smaku i tego ultra serowego punchu podbitego jalapeno nie zastąpi nic na tym świecie.
- 300 g sera cheddar startego na grubych oczkach tarki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
- 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 papryka jalapeno posiekana
-
Wymieszaj dokładnie ser z mąką kukurydzianą.
-
Przenieś na patelnię, dodaj 250ml mleka i sos louisiana.
-
Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż cheddar się rozpuści.
-
Dodaj jalapeno i pozostałe mleko - nie musisz zużywać całego, jeśli wolisz gęstszy dip.
-
Podgrzewaj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.
-
Zdejmij z ognia i przelej sos do głębszego naczynia.
-
Podawaj natychmiast.