Co prawda nasza słynna sugestywna ankieta na fanpage’u, dotycząca pozycji, której chcielibyście doświadczyć w kolejnym przepisie z Królestwa Słodkości nie pozostawiła złudzeń, co do wyboru i mogliście cieszyć oczy kolejną obłędną gorącą czekoladą, ale pojawiły się też głosy z opcjami spoza ankiety.
Po pierwsze, już zapomnieliśmy z tej obsesji na punkcie Oreo, że z kajmaku można robić kapitalne desery, no bo umówmy się – masę krówkową można ładować w siebie całymi łyżkami i jedyne, co może nas powstrzymać przed jej wyjadaniem, to rozpędzony samochód z pijanym kierowcą, jeśli oczywiście założymy, że spożywamy ją na przejściu dla pieszych.
No i po drugie, a zarazem najważniejsze, z taką argumentacją jak wyżej się nie walczy. Dlatego, kochani adepci kuchni Stonerchefa, zrobiliśmy specjalnie dla Was tartę kajmakową. Żeby było lepiej, polaną roztopionym kajmakiem i posypaną białą czekoladą. Władca cukru, wszechwładny Diabetus, nadchodzi.
Do przygotowania tarty kajmakowej posypanej białą czekoladą przydadzą się:
- tortownica (ok. 20cm)
- malakser
- szpatułka
- dwie miski
- papier do pieczenia
- mikser
- nóż szefa kuchni
BENG, BENG, BENG, ZAPRSZAMY PO PRZEPIS!
Składniki:
Spód do tarty:
220g zmiksowanych ciasteczek (to nie było specjalnie, użyliśmy Oreo, bo były pod ręką, ale kakaowe też się spiszą)
3 łyżki masła
Masa serkowo-kajmakowa:
200g śmietany 36%
50g cukru pudru (uciekł ze zdjęcia, hultaj!)
200g serka śmietankowego
200g kajmaku
Na wierzch:
1 łyżka kajmaku
200g posiekanej białej czekolady
Tworzymy spód
Miksujemy ciasteczka w pojemniku malaksera na drobny miał, po czym dodajemy do masło i kontynuujemy miksowanie do uzyskania konsystencji mokrego piachu
Bierzemy formę do ciasta, podkładamy ją papierem do pieczenia i rozprowadzamy po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach tarty. Na czas przygotowania reszty ciasta, wkładamy formę do lodówki.
Robimy masę
Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
Następnie ubijamy przez chwilę serek śmietankowy w osobnej misce (na małych obrotach miksera) i dodajemy do niego kajmak, miksując do dokładnego połączenia się składników.
Dodajemy masę serkowo-kajmakową do ubitej śmietany, po czym miksujemy jeszcze chwilę, aż wszyscy pół-bohaterowie się zaprzyjaźnią.
Możemy już wyjąć spód z lodówki i wylać na niego krówkową masę, którą rozprowadzamy równomiernie po formie.
Tarta ląduje w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej, jeśli przeleży tam całą noc (powinna być porządnie zwarta).
Rzeźba poczeka, tarta kajmakowa nie
Ostateczny sznyt nada naszej tarcie roztopiony kajmak i posiekana biała czekolada. Kajmak podgrzewamy chwilę w rondelku na małym ogniu, żeby się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, polewamy nim tartę i posypujemy czekoladą.
Udało nam się uchwycić to, co sprawia, że nasza tarta kajmakowa niszczy Pacmana zanim ten zdąży nawet wejść na ring. Masa z serka i kajmaku jest tak delikatna, że możnaby nią opatrywać rany żołnierzy na polu bitwy, biała czekolada i ciasteczkowy spód pozwalają nam pochrupać co nieco, a roztopiony kajmak stawia kropkę nad 'i’, wykrzyknik przy wołaczu i cztery jedynki po trzech wykrzyknikach w okrzyku rozpaczy, kiedy okaże się, że na talerzu nie ma już nic. Nawet okruszków.
- 220 g ciasteczek Oreo
- 3 łyżki masła
- 200 g śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 200 g serka śmietankowego
- 200 g kajmaku
- 1 łyżka kajmaku
- 20 g posiekanej białej czekolady
-
Zmiksuj ciasteczka w pojemniku od malaksera na drobny miał.
-
Dodaj 3 łyżki masła i miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
-
Podłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i rozprowadź po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach.
-
Wstaw spód do lodówki na czas robienia reszty tarty.
-
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
-
W osobnym naczyniu ubijaj przez chwilę serek śmietankowy na małych obrotach miksera.
-
Dodaj do serka kajmak i miksuj do połączenia składników.
-
Wyjmij spód z lodówki.
-
Rozprowadź na nim równomiernie masę kajmakową.
-
Włóż ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Rozpuść kajmak w rondelku na małym ogniu.
-
Wyjmij tartę z lodówki.
-
Polej ciasto kajmakiem i posyp posiekaną białą czekoladą.