Królestwo SłodkościPrzepisyThis is TARTA!WypiekiTarta kajmakowa posypana białą czekoladą

24 listopada, 2016by Stonerchef3

Co prawda nasza słynna sugestywna ankieta na fanpage’u, dotycząca pozycji, której chcielibyście doświadczyć w kolejnym przepisie z Królestwa Słodkości nie pozostawiła złudzeń, co do wyboru i mogliście cieszyć oczy kolejną obłędną gorącą czekoladą, ale pojawiły się też głosy z opcjami spoza ankiety.

dagmara do stonerchefa

Po pierwsze, już zapomnieliśmy z tej obsesji na punkcie Oreo, że z kajmaku można robić kapitalne desery, no bo umówmy się – masę krówkową można ładować w siebie całymi łyżkami i jedyne, co może nas powstrzymać przed jej wyjadaniem, to rozpędzony samochód z pijanym kierowcą, jeśli oczywiście założymy, że spożywamy ją na przejściu dla pieszych.

No i po drugie, a zarazem najważniejsze, z taką argumentacją jak wyżej się nie walczy. Dlatego, kochani adepci kuchni Stonerchefa, zrobiliśmy specjalnie dla Was tartę kajmakową. Żeby było lepiej, polaną roztopionym kajmakiem i posypaną białą czekoladą. Władca cukru, wszechwładny Diabetus, nadchodzi.


Do przygotowania tarty kajmakowej posypanej białą czekoladą przydadzą się:


BENG, BENG, BENG, ZAPRSZAMY PO PRZEPIS!

Składniki:

składniki na spód do tarty kajmakowej

Spód do tarty:

220g zmiksowanych ciasteczek (to nie było specjalnie, użyliśmy Oreo, bo były pod ręką, ale kakaowe też się spiszą)

3 łyżki masła

skladniki-na-sernikowa-mase-kajmakowa

Masa serkowo-kajmakowa:

200g śmietany 36%

50g cukru pudru (uciekł ze zdjęcia, hultaj!)

200g serka śmietankowego

200g kajmaku

Na wierzch:

1 łyżka kajmaku

200g posiekanej białej czekolady

Tworzymy spód

Miksujemy ciasteczka w pojemniku malaksera na drobny miał, po czym dodajemy do masło i kontynuujemy miksowanie do uzyskania konsystencji mokrego piachu

spód do tarty kajmakowej

Bierzemy formę do ciasta, podkładamy ją papierem do pieczenia i rozprowadzamy po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach tarty. Na czas przygotowania reszty ciasta, wkładamy formę do lodówki.

Robimy masę

Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.

smietana-ubita-na-sztywno

Następnie ubijamy  przez chwilę serek śmietankowy w osobnej misce (na małych obrotach miksera) i dodajemy do niego kajmak, miksując do dokładnego połączenia się składników.

ubity serek śmietankowy

Dodajemy masę serkowo-kajmakową do ubitej śmietany, po czym miksujemy jeszcze chwilę, aż wszyscy pół-bohaterowie się zaprzyjaźnią.

gotowa masa kajmakowa

Możemy już wyjąć spód z lodówki i wylać na niego krówkową masę, którą rozprowadzamy równomiernie po formie.

masa kajmakowa na spodzie

masa kajmakowa rozprowadzona po cieście

Tarta ląduje w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej, jeśli przeleży tam całą noc (powinna być porządnie zwarta).

tarta kajmakowa przed udekorowaniem

zbliżenie na tartę przed udekorowaniem

Rzeźba poczeka, tarta kajmakowa nie

Ostateczny sznyt nada naszej tarcie roztopiony kajmak i posiekana biała czekolada. Kajmak podgrzewamy chwilę w rondelku na małym ogniu, żeby się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, polewamy nim tartę i posypujemy czekoladą.

tarta kajmakowa

tarta kajmakowa

tarta kajmakowa

tarta kajmakowa

Udało nam się uchwycić to, co sprawia, że nasza tarta kajmakowa niszczy Pacmana zanim ten zdąży nawet wejść na ring. Masa z serka i kajmaku  jest tak delikatna, że możnaby nią opatrywać rany żołnierzy na polu bitwy, biała czekolada i ciasteczkowy spód pozwalają nam pochrupać co nieco, a roztopiony kajmak stawia kropkę nad ‚i’, wykrzyknik przy wołaczu i cztery jedynki po trzech wykrzyknikach w okrzyku rozpaczy, kiedy okaże się, że na talerzu nie ma już nic. Nawet okruszków.

podpis pod postem

 

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód to kajmakowej tarty
  • 220 g ciasteczek Oreo
  • 3 łyżki masła
Masa kajmakowa
  • 200 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g kajmaku
Na wierzch
  • 1 łyżka kajmaku
  • 20 g posiekanej białej czekolady
Wskazówki
Spód do tarty - krok po kroku
  1. Zmiksuj ciasteczka w pojemniku od malaksera na drobny miał.
  2. Dodaj 3 łyżki masła i miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
  3. Podłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i rozprowadź po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach.
  4. Wstaw spód do lodówki na czas robienia reszty tarty.
Masa kajmakowa - krok po kroku
  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
  2. W osobnym naczyniu ubijaj przez chwilę serek śmietankowy na małych obrotach miksera.
  3. Dodaj do serka kajmak i miksuj do połączenia składników.
Formowanie tarty
  1. Wyjmij spód z lodówki.
  2. Rozprowadź na nim równomiernie masę kajmakową.
  3. Włóż ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wykańczanie ciasta
  1. Rozpuść kajmak w rondelku na małym ogniu.
  2. Wyjmij tartę z lodówki.
  3. Polej ciasto kajmakiem i posyp posiekaną białą czekoladą.

ZapiszZapisz