Salsa pomidorowa jest jednym z tych klasycznych dodatków, którym wypada oddać należyty szaunek. Nawet jeśli są w nim same warzywa, no ale – tak jak wspomnieliśmy – salsa to wyśmienite uzupełnienie potraw mięsnych, takich jak chociażby tacos, dlatego dzisiaj podzielimy się przepisem na tradycyjną salsę z użyciem pomidorów i świeżych ziół.
Poziom trudności wykonania tego dodatku to już nie jest nawet przedszkole – można go śmiało podciągnąć pod żłobek, bo jeśli oprócz wszystkich niezbędnych składników macie do dyspozycji odpowiednio ostry nóż i czucie w rękach, to jesteście w domu.
Pomidorom towarzyszyć będzie cebula, oliwa extra virgin, czosnek, jalapeno i sok z limonki. Do tego odrobina soli i pieprzu dla odpowiedniego wyważenia smaku, chwila odpoczynku, która pozwoli paczce naszych bohaterów lepiej się poznać, i możemy śmiało odpalić burzę mózgów w celu wykorzystania pomidorowej salsy do biesiadnych podbojów w stylu Stonerchefa.
Do przygotowania tradycyjnej salsy przydadzą się:
- Duża miska
- Nóż szefa kuchni
- Tarka
No to tak… Ażeby tradycji stało się zadość!
Składniki:
Tradycyjna salsa pomidorowa:
3 pomidory
0,5 cebuli
0,5 lub 1 limonka
1 papryczka jalapeno
1 ząbek czosnku
Garść świeżej kolendry
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Instrukcja obsługi
Nie będziemy się patyczkować, tylko od razu przejdziemy do konkretów. Oto lista rzeczy, które trzeba zrobić po kolei ze wszystkimi składnikami:
- Pomidory: pozbywamy się szypułek i drobno siekamy;
- Cebula: kroimy w drobniutką kostkę;
- Czosnek: obieramy i ścieramy na tarce;
- Jalapeno: przekrawamy na pół, pozbywamy się włókien i nasion, po czym siekamy
- Kolendra: siekamy drobno, zarówno liście, jak i łodygi
Wrzucamy warzywa wraz z kolendrą do miski, następnie skraplamy sokiem z limonki, polewamy oliwą, doprawiamy solą z pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Salsę możemy wstawić do lodówki pod przykryciem na ok. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.
Brawo, właśnie udało nam się przyrządzi absolutny klasyk wśród klasyków, studnię pełną wyrazistych smaków i przy okazji witaminową bombę, która jak znalazł będzie się komponować np. z soczystym szarpanym mięsem w ostrym sosie z dodatkami, które podpowiedzą Wam najskrytsze gastro pragnienia. My już skorzystaliśmy z łaskawości salsy, a efekty… Efekty zobaczycie niebawem.
- 3 pomidory
- 0,5 cebuli
- 0,5 lub 1 limonka
- 1 papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
-
Pozbądź się szypułek z pomidorów i drobno je posiekaj.
-
Obierz cebulę, oddziel połowę i pokrój ją w drobną kostkę.
-
Przekrój jalapeno na pół, pozbądź się włókien i nasion, a następnie posiekaj.
-
Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce.
-
Posiekaj kolendrę, zarówno liście jak i łodygi.
-
Przenieś wszystkie składniki do miski.
-
Wyciśnij sok z limonki.
-
Dolej oliwę.
-
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Włóż salsę do lodówki pod przykryciem na ok. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.