W cukiernictwie są dwie rzeczy, których połączenie zaprowadza chwilowy pokój na świecie i koi najskrytsze pragnienia – sernik i ciasteczka Oreo.
Z racji tego, że ciasteczek mamy w domu zawsze pod dostatkiem, poszłam do sklepu po resztę składników i udałam się do królestwa słodkości, żeby popracować nad sernikowymi babeczkami oreo. Jest ich dużo, są szybkie do przygotowania, a smak… Zaraz wracam, idę zrobić więcej.
Do przygotowania sernikowych mini babeczek Oreo przydadzą się:
- malakser
- piekarnik
- forma na babeczki
- szpatułka
- nóż szefa kuchni
- mikser
- rondelek
- łyżka
Składniki:
Spód:
2 szklanki pokruszonych ciasteczek Oreo
4 łyżki roztopionego masła
Masa sernikowa:
450g serka śmietankowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, dodane jedno po drugim
1/4 szklanka pokruszonych ciasteczek i 4-5 całych ciastek połamanych na większe kawałki.
Przygotowanie:
- Szykowanie sprzętu: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie na blasze piekarnika kładziemy blaszkę na babeczki (najlepiej będzie znaleźć taką, która będzie miała miejsca na 12 babeczek).
- Spód: W malakserze miksujemy pokruszone ciasteczka Oreo ze stopionym masłem, aż uzyskaja konsystencję mokrego piasku. Do każdej kokillki nakładamy 1,5 łyżki zmiksowanych ciasteczek i dociskamy je zdecydowanymi ruchami do blaszki. Sam spód pieczemy w piekarniku przez 5 minut, a po wyjęciu wyjmujemy blaszkę na babeczki, żeby podłoże się wystudziło, bo teraz zabierzemy się za masę sernikową.
- Masa sernikowa: Przy pomocy miksera ubijamy serek śmietankowy przez 2-3 minuty, aż stanie się gładka. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii, kontynuując miksowanie. Wbijamy jajka – jedno na raz – i cały czas mieszamy, Na koniec dodajemy pokruszone ciastka oreo wraz z większymi kawałkami i mieszamy je łyżką. Do każdej babeczki wkładamy 2 łyżki masy sernikowej. Dla dekoracji możemy ułożyć na górze większe kawałki ciasteczek lub posypać pozostałymi okruszkami, wedle upodobania.
- Pieczenie: Babeczki pieczemy prez 15-17 minut do chwili, w której środek masy sernikowej będzie lekko galaretkowaty. Studzimy mini-serniczki do temperatury pokojowej i wstawiamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby podawać je już schłodzone. Jeśli planujemy zostawić babeczki w lodówce na noc, owijamy luźno te ciasteczkowe cuda folią spożywczą.
Jak wspomniałam na samym początku, mini-babeczki sernikowe Oreo są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu w kuchni. Wymagają one jednak płynnej znajomości matematyki, w szczególności mnożenia, gdyż – jak wykazują badania Państwowego Instytutu Obżarstwa i Gastrofazy – może się okazać, że ruch jednostajnie przyspieszony, z którym babeczki są konsumowane jest odwrotnie proporcjonalny do ich masy z podstawowego przepisu.
Smacznego.
- 2 szklanki pokruszonych ciasteczek Oreo bez nadzienia
- 4 łyżki roztopionego masła
- 450 g serka philadelphia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka dodane jedno po drugim
- 1/4 szklanka pokruszonych ciasteczek i 4-5 całych ciastek połamanych na większe kawałki
-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Przygotuj blaszkę na babeczki.
-
Zmiksuj na ziarnisty piasek pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem.
-
Do każdej babeczki włóż po 1,5 łyżki spodu i dociśnij go do blaszki.
-
Spó piecz przez 5 minut.
-
Wyjmij blaszkę ze spodem do wystudzenia.
-
Ubij elektrycznym mikserem serek philadelphia przez 2-3 minuty, aż będzie gładki.
-
Dodaj cukier i ekstrakt z wanilli, stale mieszając.
-
Wbij jajka - po jednym na raz - i nie przestawaj miksować.
-
Na koniec włóż pokruszone ciasteczka wraz z większymi kawałkami do miski i wymieszaj ze wszystkim przy użyciu dużej łyżki.
-
Do każdej babeczki włóż po 2 łyżki masy sernikowej.
-
Na górze mini-serniczków ułóż większe kawałki ciasteczek lub oprósz je resztą okruszków.
-
Piecz babeczki przez15-17 minut.
-
Ostudź je do temperatury pokojowej i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.