Są takie chwile w życiu Stonerchefów, kiedy nie mogą przejść obojętnie obok komentarzy swoich wiernych głodomorów. Zwłaszcza, jeśli komentarz zawiera pomysł równie pogięty, co potencjalnie kosmicznie smaczny. Oczywiście nie zabrakło naszej boskiej ręki w tym przepisie, i wyszły nam okrutnie pyszne burgery z masłem orzechowym, serem lazur, ostrym sosem malinowym, bekonem i bananami w cieście.
Zawarliśmy w naszym ćwierćfunciaku wszystkie możliwe smaki – słodki, słony, kwaśny, ostry, cierpki, gorzki – słowem, zrobiliśmy takie multi-kulti, o jakim Unia Europejska mogłaby sobie jedynie pomarzyć.
Chodziło za nami przeczucie, że to będzie dobry obiad. Będziemy skromni i powiemy, że był to ZAJEBISTY obiad, do którego nie raz jeszcze wrócimy.
Składniki:
Burgery z masłem orzechowym i ostrym sosem malinowym:
400g mielonej wołowiny, uformowanej w dwa burgery (każdy po 200g)
100g startego sera z niebieską pleśnią Lazur
Sos malinowy z czosnkiem i chilli
6 plastrów boczku parzonego
2 łyżki masła orzechowego
4 plasterki banana w tempurze (banan powinien być jeszcze trochę zielony, dzięki temu będzie delikatnie cierpki)
Tempura do bananów:
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki lodowatej wody
0,5 łyżeczki soli
Banan w cieście? Dawaj go tu!
Kroimy banana w plasterki i cztery z nich maczamy w tempurze (mieszamy obie mąki z wodą i solą – gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy jeszcze odrobinę wody), aby panierka pokrywała obficie kawałki owoca.
Rozgrzewamy ok. 200-300ml oleju rzepakowego w głębokim naczyniu i wrzucamy tam nasze banany. Smażymy je ok. 1 minuty i wyjmujemy na ręczniki papierowe, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Bekon jest naszym pasterzem
Na zimnej patelni kładziemy plastry boczku i smażymy je na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, zaczynamy przewracać bekon szczypcami co minutę – wtedy boczek równomiernie się usmaży. Na smażenie poświęcamy ok. 4-5 minut, żeby plastry wędzonej wieprzowiny stały się chrupiące, ale nie straciły na jędrności.
Wołowina ma być jaka w środku? RÓ-ŻO-WIUT-KA!
Właśnie tak – robimy kciukiem wgłebienie w naszych kotletach, smarujemy je roztopionym masłem lub olejem kokosowym i przyprawiamy z obu stron solą z pieprzem. Smażymy burgery na dobrze rozgrzanej, suchej patelnii. Czekamy, aż zmienią barwę do połowy, potem przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy smażenie, aż mięso będzie w dotyku podobne do czubka nosa.
Zdejmujemy burgery z ognia i przekładamy je na folię aluminiową, którą to folią zawijamy nasze kotletory i dajemy im odpocząć ok. 2-3 minuty.
Przywitajcie króla
Przekrawamy nasze bułki burgerowe i smarujemy spód każdej z nich 1 łyżką masła orzechowego i poprawiamy sosem malinowym w rozsądnej ilości. Następnie ląduje mięso, które przykrywamy bardziej obfitą warstwą ostrych malinek. Doklejamy po 3 plastry bekonu, 2 plasterki banana w cieście i oprószamy to wszystko słuszną porcją startego lazura. Daszek bułki smarujemy jeszcze cienką warstwą sosu malinowego i zamykamy te dwa bydlaki, bo zaraz będziemy się z nimi mierzyć przy stole – najpierw jednak trochę ślinotoku:
Piękny, majestatyczny, soczysty, pełen wszelkich odsłon smakowych, a przy tym porąbany jak reklamy Old Spice’a z Terrym Crewsem. Nam już nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
- 2 doskonałe bułki burgerowe
- 400 g mielonej wołowiny każdy po 200g, uformowanej w dwa burgery
- 100 g startego sera z niebieską pleśnią 'Lazur'
- Sos malinowy z czosnkiem i chilli
- 6 plastrów boczku parzonego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 plasterki banana w tempurze banan powinien być jeszcze trochę zielony, dzięki temu będzie delikatnie cierpki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki lodowatej wody
- 0,5 łyżeczki soli
-
Wymieszaj obie mąki z wodą i solą, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
-
Zatop plasterki banana w tempurze.
-
Rozgrzej 300ml oleju w głebokim naczyniu.
-
Smaż plasterki bananów ok. 1 minuty.
-
Przenieś je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć banany z nadmiaru tłuszczu.
-
Połóż plastry boczku na suchej i zimnej patelni.
-
Smaż na średnim ogniu.
-
Kiedy boczek zacznie puszczać tłuszcz, smaż go, przewracając co minutę na drugą stronę, aby bekon równomiernie się usmażył.
-
Poświęć boczkowi łącznie ok. 4 minut.
-
Przenieś plastry na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
-
Wysmaruj burgery olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
-
Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
-
Przenieś je na rozgrzaną, suchą patelnię
-
Smaż na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
-
Przełóż na drugą stronę i smaż ok. 4 minut, sprawdzając z wierzchu twardość mięsa.
-
Jeśli będzie w dotyku przypominało czubek nosa, zdejmij je z ognia i przenieś na folię aluminiową.
-
Owiń folią burgery i daj im odpocząć ok. 2 minuty.
-
Przekrój bułki na pół.
-
Spód każdej wysmaruj 1 łyżką masła orzechowego i popraw niewielką ilością malinowego sosu.
-
Połóż mięso, nałóż więcej sosu malinowego i przykryj trzema plastrami bekonu.
-
Dodaj po 2 plastry banana i posyp obficie lazurem.
-
Daszek każdej bułki posmaruj cienką warstwą malin.
-
Zamknij burgery.
-
Pałaszuj.