epicki sernik babci marylki

Epicki sernik babci Marylki

by Stonerchef

Babcie są jak racja – każdy ma swoją i będzie jej bronił do upadłego, bo ta babcia ma swoje najlepsze przepisy na świecie, które nigdzie indziej tak dobrze nie smakują, jak u niej w domu. U nas, to babcia Marylka robi za wirtuoza kuchni. Chociaż jest w tej wirtuozerii nader skromna, to za wszystkie niewypowiedziane słowa wystarczy sernik, który przygotowuje na prawie każdą okazję – nie dziwota, w końcu sernik babci Marylki jest epicki, a przy okazji wiemy już, że w rodzie Królowej Słodkości sztuka deserowa płynie wartkim strumieniem.

Wiele osób, na pytanie „skąd masz taki przepis na sernik?” odpowiada z dumą – od babci.

I tutaj temat się zazwyczaj kończy, bo większość ludzi chyba lubi trzymać takie skarby w tajemnicy. A my wręcz przeciwnie – uważamy, że sernik babci Marylki jest na tyle obłędny i cudowny w swej prostocie, że wręcz przykro by nam było, gdybyśmy nie mogli się nim podzielić.

Niemniej jednak, my postanowiliśmy to epickie dziedzictwo poszerzyć o żyzne gleby brownie oraz zastygnięte połacie karmelu obsypane płatkami migdałów, bo tak jak uważamy, że niektórych rzeczy nie powinno się tykać, tak wydaje nam się, że nie ma nic złego w dobudowywaniu kolejnych klejnotów do korony, o ile nie burzą one jej idealnej bazy.

Babcia Marylka ma dla Was dwie porady:

  1. Do tego sernika używamy jedynie aromatu arakowego. Nie ma sensu brać innych, bo to już nie będzie to samo – tak babcia mówi, więc tak musi być.

  2. W masie sernikowej jest 400g cukru i tak też ma być – w tej kwestii będziemy stali za babcią insulinowym murem.

Od siebie dodamy jeszcze, że kwestią, w której nie wolno iść na kompromis, jest wybór twarogu. Ponieważ trochę twarogów sernikowych już przerobiliśmy, powstanie niedługo specjalny ranking serów, ale na ten czas powiemy jedynie, że z takich dużych przetwórców sugerujemy wybrać Piątnicę i ich twaróg sernikowy – nie trzeba go mielić ani odsączać, a sernik wypieka się gładziutko, przy czym ser ma najprostszy możliwy skład.

Jeśli jednak celujecie w lokalne produkty, to po prostu poproście na targu o tłusty twaróg śmietankowy (ok. 18% tłuszczu), tylko wtedy będziecie musieli go przemielić dodatkowo.

A tak poza tym, to jeśli piekliście już sernik nie raz, nie dwa – poradzicie sobie z tym przepisem bez żadnych problemów, a jak jeszcze podążycie za instrukcjami krok po kroku, nie spiesząc się – bo pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł – to uzyskacie masę sernikową o takiej konsystencji, jaka się nawet najwspanialszym cukiernikom nie śniła.


Do przygotowania epickiego sernika babci Marylki przydadzą się:


Babcia będzie dumna z takiego sernika.

Składniki:

składniki na spód do epickiego sernika babci marylki

Spód na epicki sernik babci Marylki:

180g czekolady deserowej

120g masła

200g cukru

2 jajka

130g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/2 łyżeczki soli

1 tabliczka białej czekolady karmelowej

składniki na masę sernikową

Masa sernikowa:

1kg twarogu sernikowego

400g cukru

150g masła

Sok z 1 cytryny

6 jajek

1 torebka budyniu waniliowego w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1-2 łyżeczki aromatu arakowego

Dekoracja:

Płatki migdałów

Solony karmel (patrz niżej)

Solony karmel:

200g białego cukru

90g masła w temperaturze pokojowej

200g śmietanki 36% (kremówki)

0,5-1 łyżeczka soli

2-3 łyżki wody

WSZYSTKO MA BYĆ ZJEDZONE!

Najsampierw zajmiemy się spodem. Rozgrzewamy więc piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i wyjmujemy prostokątną formę do ciasta, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia się składników.

roztopiona czekolada na spód z brownie

W osobnym naczyniu mieszamy cukier z jajkami i wanilią, po czym dodajemy do nich zawartość rondelka i łączymy całość przy użyciu miksera.

masa na brownie przed dodaniem mąki

Teraz w misce ląduje mąka wraz solą, a my pracujemy mikserem, aż powstanie nam jednolita masa.

gotowa masa na brownie

Masę przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy ją szpatułką.

Do masy na spód wprowadzamy posiekaną czekoladę karmelową, którą – również przy użyciu szpatułki – rozprowadzamy delikatnie po spodzie (jak na zdjęciu):

karmelowa czekolada dodana do spodu

Spód na nasz epicki sernik babci Marylki pieczemy przez ok. 15-20 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w brownie wyjdzie suchy.

upieczony spód na epicki sernik babci marylki

Teraz przejdziemy do masy sernikowej.  W dużej misce ucieramy cukier wraz z masłem, aż masa zrobi się lekka i puszysta. Wtedy zaczynamy wbijać żółtka (białka zostawiamy w osobnym naczyniu) – po jednym na raz – i kontynuujemy miksowanie, aż zużyjemy każde żółtko, a masa dobrze się złączy.

masło utarte z cukrem i żółtkami

Do miski wprowadzamy twaróg i pozostałe składniki masy sernikowej, po czym miksujemy dalej, aż masa będzie jednolita i gładka.

masa sernikowa

Przechodzimy do naczynia z białkami i ubijamy pianę na sztywno – nie odchodzimy od miksera, dopóki nie wyjdzie nam idealna piana. Następnie, ubite białka wprowadzamy partiami do masy sernikowej, mieszając je szpatułką, powolnymi i okrężnymi ruchami.

ubite białka dodane do masy sernikowej

Masę sernikową przenosimy do wystudzonej formy ze spodem i wyrównujemy ją przy użyciu szpatułki.

epicki sernik babci marylki przed pieczeniem

Sernik babci Marylki powinien się piec ok. godziny w temperaturze 160 stopni (termoobieg).

upieczony epicki sernik babci marylki

Ciasto studzimy kilkanaście minut, a później wyjmujemy je z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem sernika robimy solony karmel. W głębokim naczyniu łączymy wodę z cukrem i doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu. Naszą mieszankę gotujemy, aż zyska karmelową barwę, po czym zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy jednocześnie masło ze śmietaną, mieszając energicznie do momentu, aż składniki całkowicie się połączą. W razie powstania ewentualnych grudek, możemy przelać karmel przez sitko.

Gdy karmel wystygnie i masa nieco się zewrze, rozsmarowujemy go po serniku, a na wierzchu sypiemy płatki migdałów.

epicki sernik babci marylki epicki sernik babci marylkiepicki sernik babci marylki epicki sernik babci marylkiepicki sernik babci marylki epicki sernik babci marylki epicki sernik babci marylki epicki sernik babci marylki

Babcia Marylka ma taki uroczy zwyczaj, że za każdym kawałkiem jedzenia – obojętnie, czy jest to obiad, czy deser – pilnuje, żeby przynajmniej dwie dokładki wystąpiły na każdym talerzu. Oczywiście, gdy mówimy, że już przecież wzięliśmy dwie, to babcia sprytnie odpowiada, że ona nam przecież nie liczy, ale wszystko ma być zjedzone.

I zostało zjedzone. Zeżarte wręcz, z niekrytą przyjemnością. A dodatkowo, okazuje się, że jest to taki sernik-duch, bo od jakiegoś tygodnia codziennie nas nawiedza.

podpis pod postem

 

 

Zobacz również inne artykuły