BrownieKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaWypiekiGłęboko czekoladowe brownie z miętowym kremem sernikowym

Jest pewien rodzaj głębi czekoladowej, która raz przyjęta wywraca oczy do góry ze szczęścia, ale z każdym kolejnym gryzem zdaje się pokonywać nasz apetyt. I wtedy z pomocą przychodzi puszysty krem z dodatkiem mięty i serka śmietankowego, żeby balansować czekoladową intensywność za każdym razem, kiedy ta zaczyna przekraczać granicę. Główną gwiazdą niedzielnego wieczoru jest brownie z miętowym kremem sernikowym.

Za każdym razem, kiedy Nitka przygotowuje coś z użyciem czekolady i mięty, po drugiej stronie Stonerchefowego blatu panują naprawdę gęste emocje. Perspektywa zesłania na siebie orzeźwiającej blachy grzesznego brownie jest iście kapitalna i absolutnie warta każdej minuty spędzonej na czekaniu na to czekoladowe arcydzieło.

Po kolejnym zaopatrzeniu się w kropelki czekoladowe, nastał czas siania endorfin. I tak właśnie owe krople wpadły zarówno do masy na brownie, jak i do miętowego kremu. Aby zintensyfiować doznania, pozwoliliśmy sobie na hojną łyżkę czekoladowego sosu. Brzmi jak kawał grzechu.

Najlepsze w tym deserze jest to, że i tak trzeba go schłodzić, więc miętowy krem sernikowy zyskuje na mocy, a czekolada… Nie lubimy się powtarzać, ale nie ufajcie ludziom, którzy nie potrafią jej docenić.


Do przygotowania czekoladowego brownie z miętowym kremem sernikowym przydadzą się:


W przypadku tego brownie nie należy zwlekać z przygotowaniami.

Składniki:

składniki na brownie z miętowym kremem zernikowym

Masa na brownie:

4 duże jajka

100g białego cukru

200g brązowego cukru

230g masła w temperaturze pokojowej (roztopionego)

150g ciemnego kakao

65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/2 łyżeczki soli

100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

składniki na miętową masę sernikową

Miętowy krem sernikowy:

200g serka śmietankowego 

200g śmietanki 36% (kremówki)

60g cukru pudru

Kilkanaście kropel miętowych

80g mlecznych kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Szczypta zielonego barwnika spożywczego.

Żyzne fundamenty

Na start przygotowujemy piekarnik – ustawiamy temperaturę 150 stopni, po czym wyjmujemy płaską formę do ciasta i wykładamy ją papierem do pieczenia, który powinien wychodzić nieco za krawędzie naczynia.

W dużej misce ubijamy jajka na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania blado-żółtej barwy. Następnie wsypujemy cukry i kontynuujemy ubijanie.

jajka ubite z cukrem

W tym momencie zaczynamy dodawać roztopione masło, kakao, ekstrakt waniliowy i mąkę, ponownie miksując.

masa na brownie bez kawałków czekolady

Na koniec wprowadzamy szpatułką kropelki czekoladowe.

masa na brownie z kawałkami czekolady

Tak powstałą masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy powierzchnię na górze.

masa na brownie w formie

Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut, aż do momentu, w którym patyczek włożony do środka wyjdzie niemalże całkiem suchy.

upieczone brownie

Brownie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia, a w tym czasie możemy ogarnąć swoje stanowisko pracy i przygotować miętowy krem sernikowy.

Warstwa miętowej lekkości

Łapiemy za dużą miskę i ubijamy w niej śmietanę z połową cukru pudru na sztywno. W osobnej misce ubijamy pozostały cukier puder z serkiem śmietankowym do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Do naczynia z ubitym serkiem dodajemy krople miętowe i szczyptę zielonego barwnika, miksując jeszcze do momentu, aż masa zrobi się jednolita i gładka.

Teraz pozostaje nam już tylko połączyć zawartość obu misek. Robimy to również mikserem na średnich obrotach do dokładnego wymieszania obu półproduktów.

miętowy krem sernikowy

Do kremu wprowadzamy jeszcze szpatułką kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, po czym mieszamy i wykładamy zawartość miski na wystudzone brownie. Wykończone ciasto chłodzimy jeszcze w lodówce ok. 2 godziny. Bez dwóch zdań, jak najbardziej wskazane jest posypanie wierzchu dodatkową ilością czekolady i polanie całości sosem czekoladowym po wyjęciu z lodówki.

brownie z miętowym kremembrownie z miętowym kremem

brownie z miętowym kremem brownie z miętowym kremem brownie z miętowym kremem brownie z miętowym kremem brownie z miętowym kremem brownie z miętowym kremembrownie z miętowym kremembrownie z miętowym kremem

Tu nie trzeba nic więcej dodawać, zdjęcia mówią wszystko – właściwie to szepczą „chodź, weźmiesz tylko gryza i odejdziesz bez większych wzruszeń, obiecuję”. A potem to brownie z miętowym kremem będzie płakać ze śmiechu czekoladowymi łzami, że uwierzyliście w tę obietnicę.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
1 hr
Łącznie
1 hr 20 mins
 
Składniki
Masa na brownie
  • 4 duże jajka
  • 100 g białego cukru
  • 200 g brązowego cukru
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej (roztopionego)
  • 150 g ciemnego kakao
  • 65 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Miętowy krem sernikowy
  • 200 g serka śmietankowego (takiego, jak na kanapki np. Łaciaty, Piątnica, Philadelphia)
  • 200 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 60 g cukru pudru
  • Kilkanaście kropli miętowych
  • 80 g mleznych kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
  • Szczypta zielonego barwnika spożywczego
Wskazówki
Brownie
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wyjmij płaską formę do ciasta (18x27cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Papier powinien wychodzić nieco za krawędzie naczynia.

  2. W dużej misce ubij jajka na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania blado-żółtej barwy. Następnie wsyp cukry i kontynuuj ubijanie.

  3. Zacznij dodawać roztopione masło, kakao, ekstrakt waniliowy i mąkę, ponownie miksując. Na koniec wprowadź szpatułką kropelki czekoladowe.

  4. Przenieś masę brownie do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię na górze.

  5. Piecz ciasto ok. 45-60 minut do momentu, w którym patyczek włożony do środka wyjdzie niemalże całkiem suchy.

  6. Odstaw brownie na bok do całkowitego wystudzenia.

Miętowy krem sernikowy
  1. Ubij w dużej misce śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.

  2. W osobnej mące ubij pozostały cukier puder z serkiem śmietankowym do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.

  3. Dodaj do serka krople miętowe i szczyptę zielonego barwnika, miksując do momentu, w którym masa stanie się jednolita i gładka.

  4. Połącz zawartość obu misek, miksując do dokładnego wymieszania półproduktów.

  5. Wprowadź szpatułką kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszaj i wyłóż zawartość miski na wystudzone brownie.

  6. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.

ZapiszZapisz