tarta z avocado i limonką

Tarta z avocado, limonką, lodami Nutella i polewą z gorzkiej czekolady

by Stonerchef

Z jedzeniem jest jak z muzyką – czasem człowiek ma tak, że katuje w kółko jeden kawałek i tak do upadłego, a nam z kolei w kuchni chodziło po głowach od tygodnia avocado. Niemniej jednak, guacamole, sałatki i tego typu wynalazki wydawały nam się zbyt oklepane i postanowiliśmy postawić jeden krok w kierunku czegoś, co przez niektórych uważane jest za bezczeszczenie tego owocu – użyliśmy go do deseru. No i co…I mamy to – tarta z avocado i limonką!

To jeszcze nic – poszliśmy dalej. Po drodze wpadły nam lody o smaku Nutelli z kawałkami białej czekolady i jej ciemna, gorzka kuzynka do polania wierzchu. Wybór tej ostatniej jest kluczowy dla finiszu, ponieważ mleczna zabiłaby avocado, a tak, ten boski owoc – wraz z limonką – sprawia, że przez chwilę nie ma się pojęcia, co jest grane.

A kiedy zmysły wrócą na swój tor, pojawi się olśnienie – jakim cudem ten deser trafił na stół dopiero teraz?!


Do przygotowania tarty z avocado, limonką, lodami Nutella i polewą z gorzkiej czekolady przydadzą się:


Składniki (na 27cm formę):

tarta z avocado i limonką

Ciasto na tartę:

150g orzechów brazylijskich

300g wiórek kokosowych

30 daktyli

Skórka starta z 1 limonki

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki oleju kokosowego

tarta z avocado i limonką

Wypełnienie:

Miąższ z 5 dojrzałych avocado

125ml soku z limonki

3 łyżki miodu

skórka starta z 1 limonki

Do podania:

Kilka gałek lodów Nutella

Patrz Pan, ciasto bez mąki robią, dziwolągi

Właśnie tak. Nie wiem, co nam odwaliło, ale uznaliśmy, że mąka z orzechów, daktyli i wiórek kokosowych będzie wyśmienitym spodem do tarty, a skórka z limonki doda ten wszędzie poszukiwany w daniach PUNCH.

tarta z avocado i limonką

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i miksujemy ok. 1,5 minuty na wysokich obrotach, aż się połączą, a ciasto będzie wilgotne i zbite w momencie, kiedy je naciśniemy palcem.

tarta z avocado i limonką

tarta z avocado i limonką

Bierzemy formę do tarty i wykładamy nią ciasto. Żeby masa rozeszła się równomiernie, najpierw nakładamy spód, wyrównujemy ręką na tzw. Szwagra (się wyklepie, szefie) i to samo robimy z bokami (jak na zdjęciu). Wszystko dokładnie dociskamy i na czas robienia farszu z avocado wsadzamy ciasto do zamrażarki.

Miód, owoce i raj na Ziemi

Z farszem postępujemy tak jak z ciastem – wszystkie składniki lądują w malakserze, po czym powinny być miksowane, aż uzyskamy jednolitą, kremową pastę bez żadnych grudek.

tarta z avocado i limonką

Wyjmujemy formę z ciastem i wykańczamy ją równomiernie kremem z avocado i limonki, po czym zawijamy tartę w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. W dniu spożycia najlepiej przełożyć ją do lodówki, żeby „odtaiła”, a krem nabrał z powrotem na miękkości.

tarta z avocado i limonką

zblizenie-na-tarte-z-avocado-i-limonka

Na koniec jeszcze roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i wyjmujemy lody Nutellowe. Wrzucamy przaśną ilość gałek, które polewamy gorzką czekoladą i posypujemy wiórkami białej czekolady, startej na małych oczkach tarki.

Egzotyka tego deseru oscyluje gdzieś między Saturnem a Neptunem i tam właśnie teleportowaliśmy się w ułamku sekundy z chwilą przyjęcia pierwszej porcji. Postaramy się jak najszybciej wrócić na Ziemię.

THIS… IS… TARTA!!!

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na tartę
  • 150 g orzechów brazylijskich
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 30 daktyli
  • Skórka starta z 1 limonki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
Wypełnienie
  • Miąższ z 5 dojrzałych avocado
  • 125 ml soku z limonki
  • 3 łyżki miodu
  • skórka starta z 1 limonki
Wskazówki
Ciasto na tartę
  1. Wrzuć wszystkie składniki ciasta do malaksera.
  2. Miksuj na wysokich obrotach ok 1,5 minuty.
  3. Wyłóż formę do tarty ciastem, najpierw spód, potem boki.
  4. Dociśnij ciasto z każdej strony do formy.
  5. Wstaw formę do zamrażarki na czas przygotowania avocado.
Krem z avocado i limonki
  1. Wrzuć do malaksera wszystkie składniki na krem.
  2. Miksuj ok. 1,5 minuty do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji, bez żadnych grudek.
  3. Wyjmij formę z ciastem.
  4. Wyłóż ją równomiernie kremem.
  5. Owiń formę z tartą folią spożywczą.
  6. Wstaw ją do zamrażarki na całą dobę.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły