milkyway blondie

Milkyway blondie z sosem malinowym

by Stonerchef

Nic tak nie wchodzi na pacmana, jak biała czekolada z malinami. To jest takie combo jak Bonnie i Clyde, jak Han Solo i Chewbacca, jak… jak żebrzące o jedzenie koty o oczach niczym pięciozłotówki – temu po prostu nie można się oprzeć. Dlatego dzisiaj dzielimy się przepisem na milkyway blondie z sosem malinowym.

Biała czekolada to jest w ogóle takie bardzo ciekawe zjawisko, bo niby nie ma nic wspólnego z prawdziwą czekoladą, a kakaowi fanatycy dostają białej gorączki, jak tylko słyszą ten termin. No ale umówmy się, deep dish pizza też ma mało wspólnego z tradycyjnym włoskim plackiem, a orgazmu można dostać od samego patrzenia na nią.

Można więc śmiało stwierdzić, że biała czekolada to jest taki kopciuszek, który potrzebuje doborowego towarzystwa w postaci księcia, który przybył prosto z drogi mlecznej i pięknej malinowej, wieczorowej sukni. Wtedy nasz kopciuszek przemienia się w czarującą księżniczkę, która – koniec końców – staje się królową balu.

I tańczy ta królowa po podniebieniu robiąc takie akrobacje, że mistrzowie breakdance’u mogą się schować ze wstydu i tylko płakać nad swoją ułomnością.


Do przygotowania milkyway blondie z sosem malinowym przydadzą się:


Poznajcie sekret kuszącego milkyway blondie – hej przygodo!

Składniki:

składniki na blondie

Milkyway blondie z sosem malinowym:

115g masła w temperaturze pokojowej

170g białej czekolady (posiekanej)

150g białego cukru

2 jajka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

160g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

Sos malinowy

3 batoniki milkyway

Hej, blondie!

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i wanilią do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy czekoladę wymieszaną z masłem, cały czas miksując, po czym wprowadzamy mąkę i kontynuujemy miksowanie, aż wszystko stworzy jednolitą i gładką masę. Ciasto na blondie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

blondie przed dekoracją i pieczeniem

Po masie rozlewamy równomiernie sos malinowy, po czym wkładamy do środka patyczek i przeciągamy nim po całej formie, tworząc ponętne wzory. Na wierzchu blondie lądują pokrojone batoniki Milkyway.

blondie przed pieczeniem

Nasze blondie pieczemy przez ok. 28-30 minut. Dajemy ciastu wystygnąć do temperatury pokojowej i dzielimy je na bloki.

milkyway blondie milkyway blondie
milkyway blondie milkyway blondie milkyway blondie milkyway blondie milkyway blondie

Nasze Milkyway blondie to już jest wyższa szkoła stonerskich wypieków. Ciasto wygląda obłędnie, a połączenie białej czekolady, maliny i kosmicznych batoników stawia nas w takiej sytuacji, że spożywanie tego pomnika cukierniczej rozpusty przypomina nam wysokobudżetowy teledysk, w którym raperzy obwieszeni złotem i oślepiający uśmiechem wypełnionym brylantami rymują „money” z „more money”.

Bogactwo!

podpis pod postem

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
40 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Składniki
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g białej czekolady (posiekanej)
  • 150 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • Sos malinowy
  • 3 batoniki milkyway
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Przygotuj blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Rozpuść masło w kąpieli wodnej razem z czekoladą i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i wanilią do dokładnego połączenia się składników. Dodaj czekoladę wymieszaną z masłem, cały czas miksując.

  4. Kontynuując pracę mikserem, wprowadzaj mąkę do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

  5. Przelej ciasto na blondie do przygotowanej wcześniej formy.

  6. Rozlej po masie równomiernie sos malinowy i włóż do środka patyczek. Przeciągnij nim po całej powierzchni formy, tworząc wzory na blondie. Na końcu pokrój batoniki milkyway i połóż je na wierzchu ciasta.

  7. Piecz blondie przez ok. 28-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź do temperatury pokojowej.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły