Nic tak nie wchodzi na pacmana, jak biała czekolada z malinami. To jest takie combo jak Bonnie i Clyde, jak Han Solo i Chewbacca, jak… jak żebrzące o jedzenie koty o oczach niczym pięciozłotówki – temu po prostu nie można się oprzeć. Dlatego dzisiaj dzielimy się przepisem na milkyway blondie z sosem malinowym.
Biała czekolada to jest w ogóle takie bardzo ciekawe zjawisko, bo niby nie ma nic wspólnego z prawdziwą czekoladą, a kakaowi fanatycy dostają białej gorączki, jak tylko słyszą ten termin. No ale umówmy się, deep dish pizza też ma mało wspólnego z tradycyjnym włoskim plackiem, a orgazmu można dostać od samego patrzenia na nią.
Można więc śmiało stwierdzić, że biała czekolada to jest taki kopciuszek, który potrzebuje doborowego towarzystwa w postaci księcia, który przybył prosto z drogi mlecznej i pięknej malinowej, wieczorowej sukni. Wtedy nasz kopciuszek przemienia się w czarującą księżniczkę, która – koniec końców – staje się królową balu.
I tańczy ta królowa po podniebieniu robiąc takie akrobacje, że mistrzowie breakdance’u mogą się schować ze wstydu i tylko płakać nad swoją ułomnością.
Do przygotowania milkyway blondie z sosem malinowym przydadzą się:
- forma do ciasta,
- szpatułka,
- mikser,
- papier do pieczenia,
- dwie miski,
- piekarnik.
Poznajcie sekret kuszącego milkyway blondie – hej przygodo!
Składniki:
Milkyway blondie z sosem malinowym:
115g masła w temperaturze pokojowej
170g białej czekolady (posiekanej)
150g białego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
160g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
3 batoniki milkyway
Hej, blondie!
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i wanilią do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy czekoladę wymieszaną z masłem, cały czas miksując, po czym wprowadzamy mąkę i kontynuujemy miksowanie, aż wszystko stworzy jednolitą i gładką masę. Ciasto na blondie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Po masie rozlewamy równomiernie sos malinowy, po czym wkładamy do środka patyczek i przeciągamy nim po całej formie, tworząc ponętne wzory. Na wierzchu blondie lądują pokrojone batoniki Milkyway.
Nasze blondie pieczemy przez ok. 28-30 minut. Dajemy ciastu wystygnąć do temperatury pokojowej i dzielimy je na bloki.
Nasze Milkyway blondie to już jest wyższa szkoła stonerskich wypieków. Ciasto wygląda obłędnie, a połączenie białej czekolady, maliny i kosmicznych batoników stawia nas w takiej sytuacji, że spożywanie tego pomnika cukierniczej rozpusty przypomina nam wysokobudżetowy teledysk, w którym raperzy obwieszeni złotem i oślepiający uśmiechem wypełnionym brylantami rymują „money” z „more money”.
Bogactwo!
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g białej czekolady (posiekanej)
- 150 g białego cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- Sos malinowy
- 3 batoniki milkyway
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Przygotuj blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Rozpuść masło w kąpieli wodnej razem z czekoladą i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i wanilią do dokładnego połączenia się składników. Dodaj czekoladę wymieszaną z masłem, cały czas miksując.
-
Kontynuując pracę mikserem, wprowadzaj mąkę do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
-
Przelej ciasto na blondie do przygotowanej wcześniej formy.
-
Rozlej po masie równomiernie sos malinowy i włóż do środka patyczek. Przeciągnij nim po całej powierzchni formy, tworząc wzory na blondie. Na końcu pokrój batoniki milkyway i połóż je na wierzchu ciasta.
-
Piecz blondie przez ok. 28-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź do temperatury pokojowej.