Desery bez pieczeniaKrólestwo SłodkościLodyPrzepisyRozpustaObsceniczne lody Lion na bazie solonego karmelu z sosem z mlecznej czekolady

Pssst… Ej… Macie może ochotę na działkę solonego karmelu z batonami? To dobrze, bo lody Lion są nie tylko obsceniczne, ale sprawiają, że ten wewnętrzny lew z reklamy batona blednie przy nich prawie do zera.

Bazę na nasze lody Lion stanowi solony karmel i to jego będziemy czuć podczas nurkowania twarzą w kuwecie lodów. Poczujecie smak dzieciństwa, karmelowy dotyk werthers original i tych bardziej ciągnących się karmelków, które zmrożone w śmietanowej kąpieli z mlekiem skondensowanym nabierają takich rozmiarów sodomy cukierniczej, że nie ma dla nas już nadziei.

Do tej pełnej i mięsistej śmietanowej masy sypiemy posiekane Liony. W zależności od tego, jak wiele chrupiących elementów chcecie zawrzeć w tej lodowej wycieczce, zużyjcie od 3 do 4 batoników – jak to mówią, trzeba sypać z gestem.

Gdyby czekolada się zmaterializowała w żywy organizm, nie miałaby dobrej opinii w towarzystwie, bo ona romansuje na tylu frontach, że czasem łatwiej połapać się w konotacjach rodzinnych członków rodziny Forresterów z „Mody na Sukces”. Brooke to przy czekoladzie uosobienie cnót wszelakich. Ale najgorętsza więź trzyma ten nieodłączny składnik każdego udanego deseru z karmelem. To tak, jakby oglądać „Pamiętnik”, w którym główni bohaterowie jednak żyją długo i szczęśliwie, bo spotkali po drodze Morfeusza i odkryli sekret długowieczności.

A teraz do rzeczy – sos z czekolady mlecznej, czyli dodatek, bez którego te lody Lion nie byłyby takie same. Z półproduktami powstałymi w wyniku roztapiania czekolady jest taka zasada: jeśli po spróbowaniu masz ochotę wziąć w tym kąpiel i chętnie po tym posprzątać, to znaczy, że lepiej być nie może. I tak właśnie rzecz ma się z naszym sosem. On tu po prostu musi być, bo on do tych lodów wręcz należy.


Do przygotowania lodów Lion na bazie solonego karmelu z sosem mlecznej czekolady przydadzą się:

Idziemy na polowanie na czekoladowe lwy!

Składniki:

składniki na lody lion

Lody Lion:

400g śmietanki 36% (kremówki)

150g słodzonego mleka skondensowanego

Solony karmel z TEGO przepisu

3-4 batoniki Lion

2 łyżki cukru pudru

Sos czekoladowy (przepis poniżej)

składniki na sos z czekolady mlecznej

Sos czekoladowy:

1 tabliczka czekolady mlecznej

2 łyżki masła

80ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Szczypta soli

Płyń, piękna, płyń

Przygotowanie sosu z mlecznej czekolady jest bardzo łatwe i zajmie wam w porywach do 5 minut. Bierzemy rondelek i stawiamy go na małym ogniu, po czym dodajemy do środka czekoladę, mleko skondensowane i sól. Mieszamy zawartość rondelka cały czas, aż wszystko nam się ładnie roztopi. Dopiero na samym końcu zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego masło, mieszając do momentu, w którym tłuszcz połączy się do końca z czekoladą, a my uzyskamy seksowny sos.

sos czekoladowy w garnku

Teraz przejdziemy do masy lodowej.

Mroźne lwy

W dużej misce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce z kolei łączymy dokładnie solony karmel z mlekiem skondensowanym – możemy to zrobić szpatułką lub przy pomocy miksera.

solony karmel z mlekiem skondensowanym

Łączymy dokładnie zawartość obu misek, po czym wpowadzamy do nich posiekane Liony i mieszamy raz jeszcze.

posiekane lionymasa lodowa w misce

Wyciągamy pojemnik na lody i układamy w nim część masy, po czym polewamy ją porcją sosu czekoladowego. Do środka masy wkładamy nóż lub drewniany patyczek i przeciągamy nim po powierzchni lodów Powtarzamy całą czynność, aż skończy nam się masa lodowa. Na wierzchu lodów sypiemy jeszcze posiekane Liony.

lody lion przed mrożeniem

Zamykamy naczynie i wkładamy nasze lody Lion do zamrażarki na całą noc. A tak prezentują się po wyjęciu.

To są wyjątkowo obsceniczne zdjęcia:

lody lion lody lion lody lion lody lion lody lion lody lion lody lion

Nie jest to lekki kaliber lodów, ale skoro życie mamy lekkie, to niech chociaż jedzenie czasem będzie ciężkie. Poza tym, co to za ciężar, raptem 1 litr? Tyle, co nic.

podpis pod postem

ZapiszZapisz