Jesteśmy znani z zamiłowania do pizzy. Chociaż… Patrząc na to, że potrafimy zjeść nawet dwie sztuki dziennie, jest to raczej obsesja, dlatego co jakiś czas robimy sobie odskocznię od wytrawnych włoskich placków na rzecz ich deserowych wersji. Mieliśmy już pizzę z jeżynami, fetą i sosem balsamicznym – dzisiaj przyszedł czas na smaki jesieni, a a naszych talerzach wylądowała deserowa pizza z cynamonową kruszonką i lukrem, czyli tzw. wyzwanie cukrzycy.
Zdecydowaliśmy się odejść od standardowego ciasta na rzecz jego słodszej wersji. Przede wszystkim, nie trzeba tyle czekać na wyrastanie – wystarczy bowiem 15 minut odpoczynku i masa będzie już nadawała się do rozwałkowania i pieczenia.
Reszta kroków też jest dziecinnie prosta, bo do kruszonki i lukru potrzebujecie kilku składników i działającego malaksera. Kruszonka cynamonowa nadaje pizzy niepowtarzalnej świeżości, a lukier – dawkowany skądinąd dosyć ostrożnie – przypieczętowuje całość, wznosząc na wyżyny nie tylko samo danie, ale też poziom glukozy we krwi.
Do przygotowania deserowej pizzy z cynamonową kruszonką i lukrem przydadzą się:
- duża miska
- rondelek
- trzepaczka
- szpatułka
- malakser
- wałek
- piekarnik
- papier do pieczenia
- kratka do studzenia
No dobra, lecimy sprofanować włoski placek – chodźcie z nami!
Składniki:
Słodkie ciasto na pizzę:
190g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
1 łyżeczka suszonych drożdży
1,5 łyżki białego cukru
2 łyżki gorącej wody
80ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
Cynamonowa kruszonka:
125g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
2,5 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miękkiego masła
Lukier:
90g cukru pudru
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki mleka
Ciasto inne niż zwykle
Zaczynamy od wsypania drożdży do dużej miski. Potem dodajemy cukier, gorącą wodę i podgrzane mleko, po czym mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie do miski wlatuje sól oraz olej – i tutaj mieszamy dokładnie całość po raz kolejny. Dorzucamy 125g mąk i jeszcze raz mieszamy, aby uzyskać konsystencję budyniu.
Do mieszanki drożdżowej wsypujemy pozostałą mąkę i zarabiamy ciasto, które przenosimy na podsypany mąką blat i ugniatamy je ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Przenosimy całość do osobnej miski, owijamy ją folią aluminiową i dajemy ciastu odpocząć ok. 15 minut.
Kruszonka w pół kwadransu
Wkładamy do malaksera mąkę, cynamon, biały oraz brązowy cukier, i miękkie masło, a potem miksujemy wszystko dopóki powstanie kruszonka – powinna się nieco zlepiać w palcach, ale po przetarciu dłońmi szybko rozdrabniać.
I lukier w drugie tyle
Myjemy malakser, wycieramy go szybko ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy tam cukier puder, mleko i esencję waniliową. Miksujemy to na wolnych obrotach, aż uzyskamy konsystencję lukru (jak na zdjęciu).
Powrót do słodkości
Pora przygotować piekarnik – nagrzewamy go do 190 stopni (termoobieg). Wyjmujemy ciasto z miski i przenosimy je na wysmarowaną olejem matę silikonową lub papier do pieczenia. Tam rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej 0,5cm.
Rozsypujemy równomiernie kruszonkę cynamonową po placku. Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy ją ok. 15 minut, aż ciasto zbrązowieje – po wyjęciu z piekarnika polewamy pizzę lukrem i zabieramy się do pałaszowania.
Nie jesteśmy tu od wyliczania kalorii, ilości cukru na 100 gramów pizzy, stosowania „zdrowych” zamienników i innych dewiacji – jesteśmy tu po to, żeby dawać Wam przaśną biesiadę na talerzu i serwować żarcie w odsłonach, o których rzadko kiedy myśli się, że dadzą radę ukoić podniebienie – z czystym sumieniem meldujemy: ZADANIE WYKONANE.
- 190 g mąki pszennej typ 450 tortowa
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1,5 łyżki białego cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 80 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g mąki pszennej typ 450 tortowa
- 2,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki mleka
-
Wsyp drożdże do dużej miski.
-
Dodaj cukier, gorącą wodę i ciepłe mleko.
-
Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
-
Dodaj sól i olej.
-
Wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
-
Dodaj 125g mąki i wmieszaj ją do drożdży tak, żeby całość miała konsystencję budyniu.
-
Wsyp resztę mąki, zagnieć ciasto i przenieś je na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
-
Przełóż ciasto do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw do wypoczęcia na 15 minut.
-
Wsyp wszystkie jej składniki do pojemnika malaksera i miksuj dopóki uzyskasz kruchą i sypką masę.
-
Umyj malakser, przetrzyj go ręcznikiem papierowym i wrzuć do niego składniki lukru.
-
Miksuj aż składniki się połączą i stworzą lukier.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Wyjmij ciasto z miski.
-
Przenieś je na wysmarowaną tłuszczem matę silikonową lub papier do pieczenia.
-
Rozwałkuj na placek o grubości 0,5cm.
-
Posyp ciasto równomiernie kruszonką.
-
Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
-
Wyjmij pizzę i polej ją lukrem.