Jeden z naszych ulubionych rodzajów pieczywa, a zarazem niezbędnik kuchni indyjskiej znalazł swoje nowe zastosowanie. Oczywiście, moglibyśmy być na tyle eklektyczni, żeby wsadzić między chlebki naan wołowinę, w końcu jesteśmy w Polsce, a nie w Indiach, ale mimo wszystko jakoś nam to nie grało w głowie, po dłuższych przemyśleniach. Za to boczek i posiekana kolendra? Mów do nas jeszcze.
Pomimo użycia mało oczywistych dodatków do tych chlebków, sama receptura podstawowa pozostaje niezmieniona. O puszystości pieczywa naan decyduje jogurt naturalny, a jeśli chodzi o ogólny skład, to trudno sobie wyobrazić zdrowsze źródło energii do kremowo-ostrgo curry.
Czy wędzona wieprzowina ma prawo lubić się np. z aromatycznym Tikka Masala? Na to pytanie odpowiemy później, a tymczasem hop siup do domowej piekarni!
Składniki (na 6 sztuk):
Chlebki naan z boczkiem i kolendrą:
300g mąki pszennej chlebowej
0,5 saszetki (ok. 4g) suszonych drożdży
1 łyżeczka płynnego miodu (użyliśmy lipowego)
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
125ml ciepłej wody
45g masła (ok. 3 łyżki)
0,5 łyżeczki soli
6 plasterków boczku parzonego, pokrojonych w kostkę
1 duża garść posiekanej kolendry
On taki spokojny, raczej cichy był ten chlebek, nie?
Zaczynamy dość standardowo – mieszamy drożdże z wodą i miodem, a potem odstawiamy mieszankę na 10-15 minut, aż zacznie się pienić. W tym czasie roztapiamy masło na małym ogniu. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, mieszamy i robimy wgłębienie w środku naczynia.
Wlewamy 1 łyżkę masła, dodajemy jogurt naturalny i mieszankę drożdżową.
Tylko potem coś mu odwaliło, nie?
Teraz łamiemy całą konstrukcję – dodajemy boczek, kolendrę i mieszamy masę na ciasto, zgarniając szpatułką mąkę z krawędzi miski. Masę przenosimy na solidnie podsypany mąką blat i tam wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, nieco lepkiej (ale nie klejącej się do rąk) konsystencji – w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.
Przenosimy ciasto do dużej miski oprószonej delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
No ale ogólnie mówię, smaczny był, zdrowy, nie?
Wyjmujemy ciasto z miski, ponownie podsypujemy blat mąką i wyrabiamy jeszcze przez chwilę (ok. 2 minut). Następnie spłaszczamy masę na chlebki i dzielimy ją na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę.
Kuleczki można jeszcze obtoczyć mąką przed rozwałkowaniem – dzięki temu nie będą przyklejać się do blatu. Rozwałkowujemy każdą kulkę na placek o grubości 1-1,5cm.
Rozgrzewamy porządnie suchą, dużą patelnię i smażymy placki na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy chlebek z patelni i powtarzamy to z kolejnymi pięcioma.
Teraz pozostaje już wyłożyć je na talerz, podać z resztą roztopionego masła i posypać solą (wersja klasyczna) lub skorzystać z naszego przepisu na sos Sriracha i przełamać wędzony boczek wielowymiarowym smakiem tajskiego dodatku.
Zmykamy przeprowadzić kolejny test smaków – a Wy wypatrujcie przepisu!
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 0,5 saszetki suszonych drożdży ok. 4g
- 1 łyżeczka płynnego miodu użyliśmy lipowego
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 125 ml ciepłej wody
- 45 g masła ok. 3 łyżki
- 0,5 łyżeczki soli
- 6 plasterków boczku parzonego pokrojonych w kostkę
- 1 duża garść posiekanej kolendry
-
Wymieszaj drożdże z wodą i z miodem, a następnie odstaw na ok. 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
-
Roztop masło w rondelku na bardzo małym ogniu.
-
Wsyp mąkę do dużej miski i wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli, po czym zrób w środku naczynia wgłębienie.
-
Dodaj 1 łyżkę masła, jogurt, mieszankę drożdżową, a także boczek i kolendrę.
-
Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
-
Przenieś masę na ciasto na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (nieco lepkiej) - w razie potrzeby dodawaj mąkę.
-
Włóż ciasto do dużej miski delikatnie oprószonej mąką, przykryj sciereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto, przenieś na podsypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
-
Spłaszcz masę dłońmi, podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulkę.
-
Rozwałkuj kuleczki na ok. 1-1,5cm placki.
-
Rozgrzej mocno dużą patelnię.
-
Smaż placki po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
-
Podawaj z roztopionym masłem i solą lub z sosem Sriracha.