chlebki naan

Chlebki naan z boczkiem i kolendrą

by Stonerchef

Jeden z naszych ulubionych rodzajów pieczywa, a zarazem niezbędnik kuchni indyjskiej znalazł swoje nowe zastosowanie. Oczywiście, moglibyśmy być na tyle eklektyczni, żeby wsadzić między chlebki naan wołowinę, w końcu jesteśmy w Polsce, a nie w Indiach, ale mimo wszystko jakoś nam to nie grało w głowie, po dłuższych przemyśleniach. Za to boczek i posiekana kolendra? Mów do nas jeszcze.

Pomimo użycia mało oczywistych dodatków do tych chlebków, sama receptura podstawowa pozostaje niezmieniona. O puszystości pieczywa naan decyduje jogurt naturalny, a jeśli chodzi o ogólny skład, to trudno sobie wyobrazić zdrowsze źródło energii do kremowo-ostrgo curry.

Czy wędzona wieprzowina ma prawo lubić się np. z aromatycznym Tikka Masala? Na to pytanie odpowiemy później, a tymczasem hop siup do domowej piekarni!

Składniki (na 6 sztuk):

składniki na chlebki naan

Chlebki naan z boczkiem i kolendrą:

300g mąki pszennej chlebowej

0,5 saszetki (ok. 4g) suszonych drożdży

1 łyżeczka płynnego miodu (użyliśmy lipowego)

3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

125ml ciepłej wody

45g masła (ok. 3 łyżki)

0,5 łyżeczki soli

6 plasterków boczku parzonego, pokrojonych w kostkę

1 duża garść posiekanej kolendry

On taki spokojny, raczej cichy był ten chlebek, nie?

Zaczynamy dość standardowo – mieszamy drożdże z wodą i miodem, a potem odstawiamy mieszankę na 10-15 minut, aż zacznie się pienić. W tym czasie roztapiamy masło na małym ogniu. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, mieszamy i robimy wgłębienie w środku naczynia. 

Wlewamy 1 łyżkę masła, dodajemy jogurt naturalny i mieszankę drożdżową.

Tylko potem coś mu odwaliło, nie?

masa na ciasto przed wyłożeniem na blat

Teraz łamiemy całą konstrukcję – dodajemy boczek, kolendrę i mieszamy masę na ciasto, zgarniając szpatułką mąkę z krawędzi miski. Masę przenosimy na solidnie podsypany mąką blat i tam wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, nieco lepkiej (ale nie klejącej się do rąk) konsystencji – w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.

ciasto na chlebki naan

Przenosimy ciasto do dużej miski oprószonej delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

No ale ogólnie mówię, smaczny był, zdrowy, nie?

Wyjmujemy ciasto z miski, ponownie podsypujemy blat mąką i wyrabiamy jeszcze przez chwilę (ok. 2 minut). Następnie spłaszczamy masę na chlebki i dzielimy ją na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę.

kulki z ciasta na chlebki naan

Kuleczki można jeszcze obtoczyć mąką przed rozwałkowaniem – dzięki temu nie będą przyklejać się do blatu. Rozwałkowujemy każdą kulkę na placek o grubości 1-1,5cm. 

Rozgrzewamy porządnie suchą, dużą patelnię i smażymy placki na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony.

chlebek naan na patelni

chlebek naan obsmazony z jednej strony i przerzucony na druga

Zdejmujemy chlebek z patelni i powtarzamy to z kolejnymi pięcioma.

chlebki naan

chlebki naan

Teraz pozostaje już wyłożyć je na talerz, podać z resztą roztopionego masła i posypać solą (wersja klasyczna) lub skorzystać z naszego przepisu na sos Sriracha i przełamać wędzony boczek wielowymiarowym smakiem tajskiego dodatku.

Zmykamy przeprowadzić kolejny test smaków – a Wy wypatrujcie przepisu!

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chlebki naan z boczkiem i kolendrą
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 saszetki suszonych drożdży ok. 4g
  • 1 łyżeczka płynnego miodu użyliśmy lipowego
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 ml ciepłej wody
  • 45 g masła ok. 3 łyżki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 plasterków boczku parzonego pokrojonych w kostkę
  • 1 duża garść posiekanej kolendry
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Wymieszaj drożdże z wodą i z miodem, a następnie odstaw na ok. 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. Roztop masło w rondelku na bardzo małym ogniu.
  3. Wsyp mąkę do dużej miski i wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli, po czym zrób w środku naczynia wgłębienie.
  4. Dodaj 1 łyżkę masła, jogurt, mieszankę drożdżową, a także boczek i kolendrę.
  5. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
  6. Przenieś masę na ciasto na podsypany mąką blat.
  7. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (nieco lepkiej) - w razie potrzeby dodawaj mąkę.
  8. Włóż ciasto do dużej miski delikatnie oprószonej mąką, przykryj sciereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  9. Wyjmij ciasto, przenieś na podsypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
  10. Spłaszcz masę dłońmi, podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulkę.
  11. Rozwałkuj kuleczki na ok. 1-1,5cm placki.
  12. Rozgrzej mocno dużą patelnię.
  13. Smaż placki po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
  14. Podawaj z roztopionym masłem i solą lub z sosem Sriracha.

 

 

Zobacz również inne artykuły