Królestwo SłodkościPrzepisyRozpustaSłodkie obiadyWypiekiQuesadilla z marshmallowsami, masłem orzechowym, czekoladą i solonym sosem karmelowym

Zbliżamy się do potwierdzenia naszej śmiałej tezy, która stanowi, że niemal każde wytrawne jedzenie można przekombinować na słodką modłę, nawet jeśli nasze eksperymenty obejmują kuchnię meksykańską – no bywa i tak. W każdym razie wyszedł nam kosmiczny deser przy użyciu dwóch placków domowych tortilli pszennych, masła orzechowego i słynnych ogniskowych pianek. Co to za dobroci? To quesadilla z marshmallowsami i solonym sosem karmelowym.

Najpierw chcieliśmy przełamać smak masła orzechowego czymś kwaśnym i kontemplowaliśmy nad skorzystaniem z dżemu porzeczkowego – są jednak takie chwile, kiedy człowiek doznaje podobnego olśnienia, które towarzyszyło Newtonowi, kiedy to grawitacyjne jabłko spadło na jego bujną czuprynę. I tak oto w jakieś 15 minut przyrządziliśmy solony sos karmelowy, który nie dość że doskonale nadaje kontrastu całemu daniu, to jeszcze sprawia, że quesadilla zapisuje się w pamięci lepiej niż osławiony występ live Mandaryny – z tym że ten zapis ma wyłącznie pozytywny wydźwięk.


Do przygotowania quesadilli z marshmallowsami, masłem orzechowym, czekoladą i solonym sosem karmelowym przydadzą się:


To co, gotowi poeksperymentować w Laboratorium Stonera?

Składniki:

Składniki na quesadillę z marshmallowsami

Quesadilla z marshmallowsami, masłem orzechowym, czekoladą i solonym sosem karmelowym:

2 placki domowej tortilli

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka solonego sosu karmelowego

1 duża garść marsmallowsów (pianek)

4 kostki gorzkiej czekolady

4 kostki mlecznej czekolady

Czas na rozsmarowanie terenu

tortilla posmarowana masłem orzechowym

Smarujemy każdy placek tortilii 1 łyżką masła orzechowego.

quesadilla gotowa do złożenia

Placek, który będzie spodem, posypujemy posiekaną czekoladą gorzką i mleczną, a następnie układamy na nim marshmallowsy. Drugi placek nie załapał się na 500+, w związku z czym ląduje na nim sama czekolada.

quesadilla z marshmallowsami przed smażeniem

Słowa trzeba ważyć… A placki trzeba smażyć.

Zamykamy quesadillę i rozgrzewamy dużą patelnię. Smażymy naszą rozpustę z każdej strony przez ok. 3 minuty na średnim ogniu – marshmallowsy i czekolada powinny się stopić, a same pianki przypominać konsystencją gorącą mozzarellę.

usmażona quesadilla przed polaniem sosem.

Wiemy, że to już samo w sobie wygląda przepysznie, ale zostały nam jeszcze dwie rzeczy, aby nasze żarełko było kompletne – po pierwsze, kroimy quesadillę z marshmallowsami na 4 części; po drugie, polewamy ją łyżką solonego sosu karmelowego.

quesadilla z marshmallowsami

quesadilla z marshmallowsami

quesadilla z marshmallowsami

Możecie już spokojnie dostąpić zaszczytu skonsumowania tego gastro cudu. Jest pysznie, stonersko i paradoksalnie prosto – także zanim popełnicie mikrofalowy grzech z paczki, lepiej dwa razy się zastanowić, czy nie warto zamiast tego będzie poświęcić odrobinę więcej czasu, żeby nasze brzuszki czuły, że je kochamy.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Quesadilla z marshmallowsami, masłem orzechowym, czekoladą i solonym sosem karmelowym
  • 2 placki domowej tortilli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka solonego sosu karmelowego
  • 1 duża garść marsmallowsów pianek
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
Wskazówki
Jak to się robi
  1. Posmaruj każdy placek jedną łyżką masła orzechowego.
  2. Na tortillę, która będzie spodem, sypiemy część posiekanej mlecznej i gorzkiej czekolady.
  3. Drugi placek posyp wyłącznie czekoladą.
  4. Przykryj quesadillę.
  5. Rozgrzej dużą patelnię (bez użycia tłuszczu)
  6. Smaż quesadillę po 3 minuty z obu stron na średnim ogniu.
  7. Zdejmij z patelni, przekrój na 4 częsci i polej łyżką sosu karmelowego.