sos buffalo

Sos Buffalo, dip i marynata w jednym

by Stonerchef

W Wytrawnym Imperium jest kilka rzeczy, które mają swoje zasłużone miejsce na piedestale smaków, zwłaszcza jeśli chodzi o sosy i marynaty. Wśród nich znajdują się pomidory i ostre papryczki, bez których życie byłoby nudne niczym 4569 odcinek „Klanu”, w którym Elżbieta nalewa herbatę Jerzemu i przez przypadek wylewa jej nieco na świeżo uprasowaną marynarkę, a ten wstaje od stołu zdenerwowany, stwierdza, że ma gdzieś taką robotę i wychodzi z domu.I właśnie ten pomidor oraz ostre papryczki będą tańczyć w garnku tworząc sos Buffalo.

Właściwie to ani papryczki, ani pomidory nie występują tu w nieprzetworzonej formie (Jerzy pewnie by się wnerwił podwójnie i na wyjściu trzasnął drzwiami) – nasze kochane ostrości znajdują się w postaci sosu tabasco, natomiast jeśli chodzi o pomidory, to użyliśmy dwóch przetworów – soku oraz ketchupu.

Pochylimy się teraz nad paroma rzeczami, które są szczególnie istotne w całym garnku tego ostrego dobrodziejstwa.

  • Ketchup gra tu główną rolę (jest go najwięcej ze wszystkich składników), także radzimy spojrzeć z tyłu na etykietę ze składem i omijać wszelkich „perfumowanych” ketchupo-podobnych produktów. W naszym domu używa się Heinza, bo jego skład jest prosty i  producent nie każe nam się bawić w rozszyfrowywanie, które „E” jest jest nieszkodliwe. Kawa (a w tym przypadku ketchup) na ławę i tyle. No i jest naszym skromnym po prostu najlepszy.
  • Sos zmienia kolor podczas obróbki termicznej z głębokiej czerwieni na leko pomarańczowy odcień – nie ma w tym nic złego, także wszelkie obawy na bok. Po prostu masło łączy się ze wszystkimi składnikami, a sok i ketchup z czasem powoli odparowują, więc jest to naturalna kolej rzeczy.
  • Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy sosu do zagotowania, bo inaczej ocet przejmie inicjatywę i zdewastuje ten sos, paląc nas w nozdrza przy samym podejściu do garnka.

Do przygotowania sosu buffalo przydadzą się:

A tak poza tym, to przepis jest prosty jak drut, wymaga 15 minut wolnego czasu i może służyć jako sos, dip, a także marynata do mięs.

Składniki:

składniki na sos buffalo

Sos Buffalo:

500ml ketchupu

80ml soku pomidorowego

4 łyżeczki sosu tabasco (można bawić się ilością, zależnie od tego, jak bardzo ma „kopać”)

125ml octu jabłkowego

3 łyżki brązowego cukru

120g masła

1 i 1/4 łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka soli

Najpierw 5 minut mieszania

Wkładamy do garnka wszystkie składniki sosu.

składniki na sos buffalo w garnku

Ustawiamy ogień kuchenki na średni i mieszamy wszystko w garnku do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z resztą składników – powinno  to zająć ok. 5 minut.

Potem 10 minut cierpliwości

Zmniejszamy ogień na minimalny i pozwalamy sosowi „pyrkać” w spokoju. Jak już wcześniej pisaliśmy, nie wolno go doprowadzić do zagotowania, bo ocet zdominuje garnek i czeka nas jedna wielka… lipa. Sos Buffalo ma sobie delikatnie puszczać bąbelki i tak przez ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje i przybierze delikatnie pomarańczowy odcień (co jakiś czas mieszamy go szpatułką).

sos buffalo

sos buffalo

sos buffalo

Powinniśmy otrzymać ok. 750ml sosu Buffalo. Część możemy przelać do szklanej butelki i trzymać do polewania swoich ulubionych potraw, a resztę wykorzystać w formie dipu do różnorakich przegryzek albo użyć go jako marynatę do mięsa – działa cuda z drobiem. W lodówce z powodzeniem wytrzyma do tygodnia. No i jedno jest pewne jak amen w pacierzu – wkrótce Stonerchef obrodzi w kilka mocarnych przepisów z jego użyciem.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos Buffalo
  • 500 ml ketchupu
  • 125 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki sosu tabasco można bawić się ilością, zależnie od tego, jak bardzo ma "kopać"
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 120 g masła
  • 1 i 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
  1. Włóż do garnka wszystkie składniki sosu.
  2. Mieszaj je na średnim ogniu, aż masło się roztopi, a składniki dokładnie się połączą (ok. 5 minut).
  3. Zmniejsz ogień na minimalny i podgrzewaj sos przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając (sos powinien delikatnie bulgotać).
  4. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Przechowuj w lodówce.

 

Zobacz również inne artykuły