Jeśli cierpicie na brak pomysłów na słodkie smarowidła, to Stonerchef po raz kolejny przychodzi z pomocą, serwując tzw. cookie butter. Jesteśmy bezgranicznie zakochani w różnorakich kremach ciasteczkowych, a przyczyn tej miłości mamy dwie.
Po pierwsze, takie kremy są banalne w przygotowaniu, bo wystarczy najpierw zmiksować jak najdrobniej ciasteczka, potem rozpuścić w rondelku masło, dodać mleka skondensowane (słodzone i niesłodzone), wymieszać, a następnie dodawać mieszankę partiami do ciasteczek, cały czas miksując w malakserze.
Po drugie i najważniejsze, krem można przyrządzić z każdych ciasteczek, więc ten przepis jest nie tylko łatwy, ale również uniwersalny. My mieliśmy pod ręką ciasteczka kokosowe pozostałe po przygotowaniu sernika Bounty, więc to właśnie one są głównym bohaterem naszego smarowidła.
No i mamy to, ciasteczkowy krem kokosowy – idealny do smarowania np. półmetrowej chałki Oreo.
Do przygotowania ciasteczkowego kremu kokosowego do smarowania przydadzą się:
Składniki:
Ciasteczkowy krem kokosowy:
220g ciasteczek kokosowych, zmiksowanych w malakserze na bardzo drobny miał
55g masła
120ml skondensowanego słodzonego mleka
60ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
Krok po kroku
Najpierw roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy oba mleka, po czym mieszamy wszystko razem, do momentu połączenia się tych trzech składników.
Pozostało nam już tylko maślano-mleczną mieszankę do zmiksowanych ciasteczek. Wlewamy ją powoli, partiami, miksując wszystko w malakserze, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Teraz wystarczy przenieść ciasteczkowy krem kokosowy do słoiczka, w którym można go przechowywać przez ok. 2 tygodnie.
Oto ciasteczkowy krem kokosowy, prosto z kuchni Stonerchefa, w całym swoim majestacie. Idealny na gastro, do smarowania wszystkiego, czego dusza zapragnie albo do wyjadania palcami, aż otrzecie się o dno słoika.
- 220 g ciasteczek kokosowych zmiksowanych na bardzo drobny miał.
- 55 g masła
- 120 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 60 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
-
Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu.
-
Dodaj oba mleka.
-
Wymieszaj, aż składniki się połączą.
-
Zdejmij rondelek z ognia.
-
Dolewaj powoli mleczno-maślaną mieszankę do ciasteczek. Rób to partiami, miksując całość do uzyskania konsystnecji kremu.
-
Przenieś krem do słoika i zamknij go.
-
Możesz go przechowywać ok. 2 tygodnie.