Sos teriyaki jest chyba najpopularniejszym japońskim dodatkiem, którego w naszym kraju smakuje się na co dzień – popularne są przepisy na łososie w tymże sosie/marynacie, kurczaki, dania wołowe i tak w kółko.

Jest to dobry sygnał, bo to oznacza, że otwieramy się na „nowe” (dla kogo nowe, dla tego nowe) smaki i zaprzyjaźniamy się z kuchniami, w których kocha się intensywne przyprawy – gorzej jest jednak z matematyką, bo zazwyczaj decydujemy się na gotowe sosy, których cena za np. 250 ml wynosi jakieś 10-11 PLN, a i można się nadziać na nieprzyjemne polepszacze lub substancje, które taki sos konserwują i pozwalają go baaaardzo długo przechowywać.

Pozwólcie, że Was oświecimy. Domowy sos teriyaki, o wyżej wymienionej objętości, będzie Was kosztował ok. 3 PLN i 10 minut wolnego czasu, a przy pomocy rozczynu z mąki kukurydzianej i wody posłuży jeszcze jako marynata do mięsa, także nie ma co się dalej patyczkować – zapraszamy do kuchni.


Do przygotowania sosu teriyaki przydadzą się:


Składniki:

sos teriyaki składniki

Sos Teriyaki:

250ml wody

60ml jasnego sosu sojowego

5 łyżek brązowego cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka miodu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżka ziaren sezamu

Do zagęszczenia sosu

2 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki wody

Wlej, wymieszaj, zagotuj i zagęść… tyle!

Bierzemy średniego rozmiaru patelnię i dodajemy wodę, sos sojowy, cukier, olej sezamowy, miód, czosnek, imbir i ocet ryżowy. Mieszamy ze sobą składniki i podgrzewamy sos na średnim ogniu, aż zacznie się zagotowywać.

sos teriyaki na patelni

W tak zwanym międzyczasie mieszamy wodę z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i dodajemy mieszankę do sosu. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy dalej, aż sos odpowiednio się zagęści. Proporcje do zagęszczenia teriyaki pozwolą na jego wykorzystanie zarówno jako sosu, jak i marynaty do mięsa

gotowy sos teriyaki

Przelewamy sos przez sitko do głębokiego pojemnia, dodajemy ziarna sezamu i mieszamy teriyaki raz jeszcze. Odstawiamy go na godzinę do wystudzenia i możemy cieszyć się wszystkimi smakami świata na raz.

Tak pysznie, a tak niewiele nakładu – korona z głowy Wam nie spadnie – co najwyżej trzy złotówki z portfela, ale jakoś damy radę do dziesiątego, co nie?

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos Teriyaki
  • 250 ml wody
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
Do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody
Wskazówki
  1. Przygotuj średnią patelnię.
  2. Dodaj wodę, sos sojowy, cukier, miód, imbir, czosnek, olej sezamowy i ocet ryżowy.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagotowywać.
  4. Wymieszaj w miseczce wodę z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
  5. Wlej mieszankę na patelnię, wymieszaj i podgrzewaj do uzyskania pożądanej gęstości.
  6. Przelej przez sito do głębokiego naczynia.
  7. Odstaw sos teriyaki do wystudzenia na ok. 1 godzinę.
  8. Podawaj do sushi albo użyj jako marynaty do mięsa.