Sos teriyaki jest chyba najpopularniejszym japońskim dodatkiem, którego w naszym kraju smakuje się na co dzień – popularne są przepisy na łososie w tymże sosie/marynacie, kurczaki, dania wołowe i tak w kółko.
Jest to dobry sygnał, bo to oznacza, że otwieramy się na „nowe” (dla kogo nowe, dla tego nowe) smaki i zaprzyjaźniamy się z kuchniami, w których kocha się intensywne przyprawy – gorzej jest jednak z matematyką, bo zazwyczaj decydujemy się na gotowe sosy, których cena za np. 250 ml wynosi jakieś 10-11 PLN, a i można się nadziać na nieprzyjemne polepszacze lub substancje, które taki sos konserwują i pozwalają go baaaardzo długo przechowywać.
Pozwólcie, że Was oświecimy. Domowy sos teriyaki, o wyżej wymienionej objętości, będzie Was kosztował ok. 3 PLN i 10 minut wolnego czasu, a przy pomocy rozczynu z mąki kukurydzianej i wody posłuży jeszcze jako marynata do mięsa, także nie ma co się dalej patyczkować – zapraszamy do kuchni.
Do przygotowania sosu teriyaki przydadzą się:
Składniki:
Sos Teriyaki:
250ml wody
60ml jasnego sosu sojowego
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka ziaren sezamu
Do zagęszczenia sosu
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
Wlej, wymieszaj, zagotuj i zagęść… tyle!
Bierzemy średniego rozmiaru patelnię i dodajemy wodę, sos sojowy, cukier, olej sezamowy, miód, czosnek, imbir i ocet ryżowy. Mieszamy ze sobą składniki i podgrzewamy sos na średnim ogniu, aż zacznie się zagotowywać.
W tak zwanym międzyczasie mieszamy wodę z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i dodajemy mieszankę do sosu. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy dalej, aż sos odpowiednio się zagęści. Proporcje do zagęszczenia teriyaki pozwolą na jego wykorzystanie zarówno jako sosu, jak i marynaty do mięsa
Przelewamy sos przez sitko do głębokiego pojemnia, dodajemy ziarna sezamu i mieszamy teriyaki raz jeszcze. Odstawiamy go na godzinę do wystudzenia i możemy cieszyć się wszystkimi smakami świata na raz.
Tak pysznie, a tak niewiele nakładu – korona z głowy Wam nie spadnie – co najwyżej trzy złotówki z portfela, ale jakoś damy radę do dziesiątego, co nie?
- 250 ml wody
- 60 ml jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody
-
Przygotuj średnią patelnię.
-
Dodaj wodę, sos sojowy, cukier, miód, imbir, czosnek, olej sezamowy i ocet ryżowy.
-
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagotowywać.
-
Wymieszaj w miseczce wodę z mąką kukurydzianą do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
-
Wlej mieszankę na patelnię, wymieszaj i podgrzewaj do uzyskania pożądanej gęstości.
-
Przelej przez sito do głębokiego naczynia.
-
Odstaw sos teriyaki do wystudzenia na ok. 1 godzinę.
-
Podawaj do sushi albo użyj jako marynaty do mięsa.