Tacos to taki posiłek, który doskonale wpasowuje się w kanon kuchni Stonerchefa, a dodatkowo nosi znamiona petardy bez żadnych przykrych potencjalnych konsekwencji użytkowania. Ewentualny wybuch smaków może nas przyprawić o uśmiech szeroki niczym ten u Jokera i szczery jak spojrzenie adoptowanego kota, który właśnie po raz pierwszy poczuł się kochany.
Piękno tej potrawy leży w jej bogactwie składników przy jednoczesnym zachowaniu prostoty formy podania. Mamy tu bowiem placki tortilli, na których ląduje mięso (w naszym przypadku wolno gotowany, szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada), ulubione dodatki, odrobina ostrego sera i sos – obfity w przyprawy i kalorie.
Do tacos mieliśmy kilka podejść, tzn. nie do dania jako całości, ale raczej do tego, co nasze wypełnienie będzie trzymać. Oczywiście za punkt honoru postawiliśmy sobie tzw. twarde taco shells, a ile było przy tym frustracji i zawołań zaczynających się na jedenastą literę alfabetu, to już trudno zliczyć.
No bo przecież nie będziemy kupować gotowych podkładek pod tacos, skoro mamy jak wół napisane, że cenimy sobie przede wszystkim jakość produktu, prawda?
Prawda… Niemniej jednak, jak już nam się udało połapać z techniką przyrządzania twardych „muszli” do tacos, to doszło do nas, że jest to zamerykanizowana forma podania tej meksykańskiej potrawy, dlatego tę przyjemność zdecydowaliśmy się odłożyć na bok i skorzystać z tradycyjnych, miękkich tortill, coby poczuć się przez chwilę jak rodowity właściciel sombrero.
Tacos są o tyle wspaniałe, że można sobie w nich pozwolić na jeszcze więcej szaleństwa w doborze dodatków, aniżeli ma to miejsce w przypadku np. burgera. Tutaj faktycznie ogranicza nas jedynie wyobraźnia i kilka zasad łączenia smaków, które ograniczają szalone Grażyny do nawalania do środka wszystkich możliwych składników tego świata, byleby tylko kolorki grały. My w doborze towarzystwa do mięsa byliśmy w miarę konserwatywni, bo na kurczaku wylądowała klasyczna salsa pomidorowa, avocado, szczypiorek, kolendra wraz z miętą i ostry, pomarańczowy cheddar.
W jednym tylko przypadku przekroczyliśmy (dosłownie i w przenośni) granicę i właściwie to wystarczyło, żeby z pozoru tradycyjnych tacos zrobić dzieło, przy którym słoneczniki van Gogha to zwykłe chwasty. Chodzi jamajski majonez.
Tak, dobrze przeczytaliście – jamajski majonez, który pozyskaliśmy z połączenia domowego sosu z domieszką jamajskich przypraw. Tylko tyle i aż tyle.
Do przygotowania tacos z szarpanym kurczakiem przydadzą się:
- duża miska,
- moździerz,
- średnia patelnia teflonowa,
- nóż szefa kuchni,
- szpatułka,
- średni garnek.
A teraz oczy w dół, ręka na myszkę i czytamy przepis!
Składniki (na 2 duże tacos):
Tacos z rwanym kurczakiem i jamajskim majonezem:
Posiekana mięta
Posiekana kolendra
Posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
0,5 dojrzałego awokado pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
100g startego pomarańczowego cheddara (można zastąpić mimolette)
Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada (przepis poniżej)
Jamajski majonez (przepis poniżej)
Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada:
1 średniej wielkości pierś z kurczaka
60ml oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 500)
1 łyżka chilli cayenne
250 ml wody
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżeczka mielonej cebuli
0,5 łyżeczki soli
Jamajski majonez:
4 łyżki majonezu (przy korzystaniu z tego przepisu pomijamy dodawanie kolendry)
2 łyżeczki jamajskiej mieszanki przypraw (patrz niżej)
Jamajska mieszanka przypraw (0,5 małego słoiczka):
2 łyżeczki chilli cayenne
2 łyżeczki mielonej cebuli
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (mielonych suszonych warzyw)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
Taco jakoś to wyszło
Zakładając, że wszystkie dodatki mamy już wcześniej przygotowane, zabierzemy się najpierw za majonez. W tym celu wsypujemy 2 łyżki mieszanki jamajskich przypraw do majonezu i mieszamy dokładnie całość. Sos możemy skropić niewielką ilością soku z limonki, jeśli chcemy go rozrzedzić. Majonez ląduje w lodówce na czas przygotowania mięsa.
O to, to, to! Mięsko. Będziemy je wolno gotować w czerwonym sosie enchilada. Wobec powyższego, rozgrzewamy olej rzepakowego w rondelku na średnim ogniu. Następnie dodajemy mąkę wraz z chilli cayenne, mieszamy dokładnie i podsmażamy całość, aż z czerwonego zmieni kolor na delikatnie brązowy.
Do dużej miski wrzucamy przecier pomidorowy, wodę i wszystkie przyprawy, po czym mieszamy je bardzo skrupulatnie przy użyciu trzepaczki do jajek. Przelewamy zawartość miski do rondelka i dokładnie mieszamy składniki.
Sos doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dajemy mu bąbelkować w spokoju przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka pierś z kurczaka, tak aby sos pokrywał mięso.
Przykrywamy garnek i gotujemy mięso na małym/średnim ogniu przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z garnka, przenosimy go na deskę do krojenia i rozszarpujemy widelcem. Następnie rozszarpany filet ląduje ponownie w sosie.
Teraz pobawimy się w Miguela Budowniczego. Bierzemy dwa placki tortilli i kładziemy jeden pod drugim. Na wierzchu układamy solidną porcję szarpanego kurczaka w sosie.
Na drobiu lądują 2 płaskie łyżki salsy, które pokrywać będzie starty cheddar. W następnej kolejności na nasze tacos kładziemy posiekane zioła i pokrojone w kostkę awokado. Dzieła dopełniamy dwiema obfitymi łyżkami jamajskiego majonezu, a tortille składamy w muszle, przytwierdzając do siebie ich boki wykałaczkami. To samo powtarzamy z drugim taco. Do jedzenia pozbywamy się wykałaczek, ponieważ tacos będziemy trzymać w rękach. Dodatkowo możemy podać dwie łódeczki limonki, żeby skropić naszych amigos z wierzchu.
„Ładuj do pełna!” – to jest pierwsza rzecz (oczywiście zaraz po zielonej maszynce do mielenia mięsa w logo), która rzuca się w oczy po wejściu na Stonerchefa. No to załadowaliśmy, i to tak, że na drugi dzień poszliśmy ładować nasze tacos dalej. Są mistrzowskie jak czarny pas w kung-fu, bogate jak Robert Lewandowski i proste niczym prawo pięści. Użycie tego ostatniego wskazane jest w momencie, w którym Wasz towarzysz biesiady zapyta o sztućce do ich krojenia.
- 4 domowe tortille
- Tradycyjna salsa pomidorowa
- Posiekana mięta
- Posiekana kolendra
- Posiekany szczypiorek opcjonalnie
- 0,5 dojrzałego awokado pokrojonego w kostkę opcjonalnie
- 100 g startego pomarańczowego cheddara można zastąpić mimolette
- Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada przepis poniżej
- Jamajski majonez przepis poniżej
- 1 średniej wielkości pierś z kurczaka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 500
- 1 łyżka chilli cayenne
- 300 g przecieru pomidorowego
- 250 ml wody
- 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego kuminu
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej cebuli
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki majonezu przy korzystaniu z tego przepisu pomijamy dodawanie kolendry
- 2 łyżeczki jamajskiej mieszanki przypraw patrz niżej
- 2 łyżeczki chilli cayenne
- 2 łyżeczki mielonej cebuli
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej mielonych suszonych warzyw
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
-
Przygotuj zawczasu wszystkie dodatki do tacos.
-
Wsyp do majonezu 2 łyżeczki jamajskiej mieszanki przypraw.
-
Wymieszaj całość i skrop ew. niewielką ilością soku z limonki.
-
Włóż sos do lodówki na czas przygotowania mięsa.
-
Rozgrzej w rondelku olej na średnim ogniu.
-
Dodaj mąkę, wymieszaj i podsmażaj, aż całość zmieni kolor z czerwonego na delikatnie brązowy.
-
Umieść w misce przecier wraz z przyprawami i wymieszaj przy użyciu ubijaczki.
-
Przelej przyprawiony przecier do rondelka.
-
Zagotuj sos i trzymaj go na małym ogniu ok. 5 minut.
-
Dodaj do enchilady pierś z kurczaka, tak aby sos ją pokrywał.
-
Przykryj garnek i gotuj na małym/średnim ogniu ok. 25-30 minut.
-
Wyjmij mięso z garnka i rozszarp je przy użyciu dwóch widelców.
-
Przenieś kurczaka z powrotem do sosu i wymieszaj go w nim.
-
Ułóż dwa placki tortilli, jeden na drugim.
-
Umieść na wierzchu szarpanego kurczaka
-
Dodaj 2 płaskie łyżki salsy.
-
Posyp startym serem.
-
Dodaj posiekane zioła oraz pokrojone w kostkę awokado.
-
Wykończ dwiema łyżkami jamajskiego majonezu
-
Powtórz to samo z drugim taco.