Jeśli poszukujecie wynagrodzenia za trudy swojej cierpliwości podczas obierania pistacji do kremu i powstrzymywanie się od skubnięcia chociażby jednego orzeszka, to rekompensata jest bardzo blisko i nosi dwa wdzięczne słowa: sernik pistacjowy.
Co my mieliśmy z tym sernikiem, to naprawdę wielka przeprawa. Sam pomysł zrodził się w naszych przecukrzonych głowach już jakiś czas temu, ale dopiero, gdy zrobiliśmy krem pistacjowy z białą czekoladą, dotarło do nas, że to jest najlepszy moment, aby to kuszące cudo stało się głównym dyrygentem słodkiej orkiestry pistacjowej.
Z racji tego, że działo się to w okresie okołoświątecznym, spojrzeliśmy sobie w oczy, wyznaliśmy sobie miłość (do siebie i do jedzenia), po czym jednogłośnie, bez żadnego „ale” stwierdziliśmy, że sernik pistacjowy będzie iście wyczesaną opcją na Wielkanoc.
Akurat mieliśmy nawałnicę roboty, bo na jednym palniku w garnku bulgotały trzy litry ramenu, w międzyczasie w lodówce chłodził się sernik toblerone, a trzeba było jeszcze wysprzątać, spakować walizki, ogarnąć życie i przy okazji znaleźć czas, żeby się wyspać. Żeby przyspieszyć proces powstawania sernika pistacjowego, stanęło na tym, żeby nie ubijać śmietany, bo mascarpone i tak jest sztywny, więc na pewno sernik się ładnie zespoli w lodówie przez całą noc.
PO PIERWSZE – NIC NIE JEST NA PEWNO.
PO DRUGIE – ZAWSZE PORZĄDNIE UBIJAJCIE ŚMIETANĘ DO SERNIKA.
Niestety ta obłędna kreacja rozpłynęła się, niczym my na widok kartonu Maltesersów, więc jednego sernika na święta nie było, a my postawiliśmy sobie za cel tym razem doprowadzić wszystko od A do Z porządnie, bez pośpiechu.
No i w końcu wyszło. Ufff! Przez U!
Teraz prawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają kombinować z różnymi wersjami spodów do serników. W sklepach pojawiły się (na razie limitowane) edycje ciasteczek HIT dostępne w smakach: orzechowym, kokosowym, creme brulee, brownie z karmelem oraz w stylu retro, nawiązującego do czasów PRL, o smaku mleka skondensowanego. Nasz sernik pistacjowy ma fundamenty z Hitów kokosowych, ale coś czujemy, że niedługo będą testowane pozostałe odsłony ciasteczek.
Do przygotowania sernika pistacjowego przydadzą się:
- mikser,
- dwie miski,
- malakser,
- rondelek,
- szpatułka,
- forma do ciasta (ok. 20cm średnicy),
- papier do pieczenia.
Także pamiętaj, Polaku / Polko – ucz się na naszej historii i bądź mądry / mądra przed szkodą, bo potem nie będzie Cie stać na to, żeby sobie kupić nową przypowieść!
Składniki:
Spód pod sernik pistacjowy:
ok. 200g kokosowych ciastek Hit (wraz ze środkami)
3 płaskie łyżki masła w temperaturze pokojowej
Masa na sernik pistacjowy:
450g śmietanki 36% (kremówki)
200g kremu pistacjowego z białą czekoladą
420g serka mascarpone
100g białego cukru
30g cukru pudru
Dekoracja:
100g śmietanki 36% (kremówki)
100g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
Duża garść obranych pistacji solonych
Nadchodzi zielona moc pistacji
Zaczynamy standardowo od przygotowania spodu. W malakserze umieszczamy ciasteczka wraz z masłem i miksujemy całośc do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód przekładamy do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy go do krawędzi. Formę wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
Teraz pora na masę na sernik pistacjowy. W dużej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
Łączymy zawartość obu misek, a na końcu dodajemy krem pistacjowy i dokładnie łączymy całość tak, jak na zdjęciu.
Masę na sernik pistacjowy przenosimy do formy wyjętej z lodówki i wyrównujemy ją z wierzchu szpatułką. Sernik ląduje w lodówce na całą noc.
Przed wyjęciem ciasta z lodówki przyrządzamy polewę. W tym celu umieszczamy śmietanę w rondelku i podgrzewamy ją na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzamy jej do zagotowania. Po tym czasie wylewamy śmietanę na białą czekoladę i łączymy oba składniki w misce, aby czekolada dokładnie się rozpuściła, a polewa była jednolita. Dajemy jej wystygnąć odrobinę przed polaniem sernika.
Na początku rozprowadzamy polewę z białej czekolady po krawędziach sernika, a później rozsmarowujemy ją na środku ciasta tak, żeby pokryła cały wierzch. Sernik posypujemy pistacjami i startą białą czekoladą.
Krem pistacjowy, mascarpone, ciastka kokosowe – trudno wyobrazić sobie bardziej stonerskie połączenie dla sernika. Dodatkowo same orzechy mają w sobie na tyle soli, że doskonale balansują słodycz ciasta, dzięki czemu nie wyszedłnam ulepek, a idealnie wyważony sernik pistacjowy, po którym nie tylko cukiernicy Was znienawidzą. Znajomi na diecie również. I ci, którzy planują przejście na dietę też.
Za to brzuszki i podniebienia Was pokochają – to Wam możemy zagwarantować.
- ok. 200 g kokosowych ciastek Hit (wraz ze środkami)
- 3 płaskie łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 450 g śmietanki 36% (kremówki)
- 200 g kremu pistacjowego z białą czekoladą
- 420 g serka mascarpone
- 100 g białego cukru
- 30 g cukru pudru
- 100 g śmietanki 36% (kremówki)
- 100 g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
- Duża garść obranych pistacji solonych
-
Umieść w malakserze ciasteczka wraz z masłem.
-
Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku
-
Przełóż spód do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij go do krawędzi.
-
Włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej
-
Ubij w dużej misce serek mascarpone z cukrem na lekką i puszystą masę.
-
W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
-
Połącz zawartość obu misek, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj bardzo dokładnie.
-
Przenieś masę do formy na ciasto wyjętej z lodówki i wyrównaj wierzch szpatułką.
-
Włóż sernik do lodówki na całą noc.
-
Włóż śmietankę do rondelka i podgrzewaj ją na małym ogniu, aż będzie gorąca. Nie doprowadzaj do zagotowania śmietanki!
-
Wylej gorącą śmietanę na białą czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi, a oba składniki dobrze się połączą.
-
Daj polewie chwilę przestygnąć.
-
Wyjmij sernik pistacjowy z lodówki.
-
Wyjmij go z formy i rozprowadź po krawędziach część polewy.
-
Pozostałą polewą wysmaruj dokładnie górę ciasta.
-
Posyp pistacjami i startą białą czekoladą.