Babcie piekły sernik, mamy pieką sernik, więc my też pieczemy sernik. Bo upiec takie ciasto, które będzie dla podniebienia jak puszek, a nie zbity kloc, to nie lada sztuka. Przyrządzić je w taki sposób, żeby jego przekrój wprawiał w niepohamowane kulinarne podniecenie, to jak wygrać życie. A jeśli w dodatku będzie to kajmakowy sernik na spodzie z brownie… CHWALMY PANA! A właściwie Państwo Stonerchefów.
Na naszym blogu nie ma miejsca na wałkowanie tego samego rodzaju potraw i deserów po raz setny z drobną wariacją na temat ilości użytego półproduktu. To samo ma miejsce w przypadku serników. Jak robimy go na zimno, to dostaje taką oprawę gastryczno-wizualną, która potrafi przywołać lawinę, jeśli oglądający ten przepis znajduje się akurat w górach. A jak gramy sernik pieczony…
To walimy do niego kajmak, a za spód robi brownie
Tak jest. W dodatku taki sernik zostaje odpowiednio dopieszczony w niskiej temperaturze. Potem studzi się jeszcze w piekarniku, a na koniec, kiedy już się totalnie schłodzi, wylewamy na niego ganasz z czekolady deserowej, na wierzchu której tworzymy abstrakcyjne wzory z czekolady białej.
W efekcie powstaje dzieło sztuki, wobec którego nie sposób przejść obojętnie, nawet jeśli jest się niewidomym. Kajmakowy sernik potrafi bowiem doprowadzić zmysły do gastro-szału samym zapachem – nie wspominając już o tym, co to krówkowe szczęście wyprawia z kubkami smakowymi, jak tylko pierwszy kawałek serniczka zebrany widelcem wyląduje w buzi.
Do przygotowania pieczonego sernika kajmakowego przydadzą się:
- rondelek,
- 2 duże miski,
- forma do do ciasta (ok. 20-21cm),
- mikser,
- papier do pieczenia,
- piekarnik,
- szpatułka,
- nóż.
Generalnie ujmiemy to w ten sposób: jeśli potrójnie czekoladowy sernik Oreo zrobił na Was wrażenie, to ten kajmakowy sernik wykopie Was z butów. I to tak, że będziecie ich szukać przez następny miesiąc – a potem zapomnicie o butach i pójdziecie do sklepu szukać składników na kolejny egzemplarz.
No już, już! Dosyć tej agresywnej sprzedaży, wiemy. Pora na zaszczepienie wartości edukacyjnych.
Składniki (na formę o średnicy ok. 20-21cm):
Spód brownie:
85g czekolady deserowej
60g masła
100g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
1/4 łyżeczki soli
Kajmakowy sernik (masa):
680g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
100g brązowego cukru
3 duże jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300g masy kajmakowej
Czekoladowy ganasz:
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany 36%
Dekoracja:
ok. 6 kostek białej czekolady
Brownie na spód
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wyjmujemy sobie formę do ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, aż oba składniki się połączą. W osobnej misce łączymy cukier z jajkami oraz wanilią i dodajemy do nich to, co roztopiliśmy w kąpieli. Następnie dodajemy mąkę, sól i miksujemy wszystko do dokładnego połączenia się składników. Masę brownie przenosimy do uprzednio przygotowanej formy.
Spód pieczemy ok. 15-20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w brownie wyjdzie prawie czysty.
Spód już jest, teraz pora na główną gwiazdę deseru.
Kajmak i sernik to prawie jak karmnik
Ponownie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Kiedy urządzenie dochodzi do pożądanej temperatury, my miksujemy w dużej misce serek śmietankowy z brązowym cukrem na średnich obrotach miksera, dopóki masa nie będzie puszysta. Następnie wbijamy jajka, jedno na raz i dodaniu każdej sztuki dokładnie miksujemy. Później należy wmieszać wanilię i dodać masę kajmakową, miksując do dokładnego połączenia się składników.
Masę sernikową przelewamy do formy ze spodem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie redukujemy temperaturę do 95 stopni i kontynuujemy pieczenie, tym razem przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyjmujemy z niego nasz kajmakowy sernik i delikatnie przejeżdżamy końcówką noża po krawędziach formy. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i trzymamy go tam kolejne 2 godziny.
Wyjmujemy znów sernik, przykrywamy go delikatnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Tak powinien wyglądać nasz kajmakowy sernik po wyjęciu z lodówy na drugi dzień. A teraz pora na ganasz i trochę sztuki na wierzchu ciasta.
Czekoladowy ganasz i dekoracja
Miksujemy drobno czekoladę w malakserze. Z kolei w rondelku umieszczamy śmietanę i podgrzewamy ją, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Rozlewamy śmietanę po zmiksowanej czekoladzie i mieszamy całość bardzo dokładnie, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Rozprowadzamy ganasz po wierzchu sernika i czekamy aż nieco zastygnie. W tym czasie roztapiamy szybko białą czekoladę w kąpieli wodnej, po czym nakładamy ją łyżeczką na ganaszu w różnych odległościach od siebie. Końcowym elementem tej sernikowej podróży po słodki orgazm będzie wlożenie patyczka delikatnie w polewę i tworzymy przy jego użyciu wyjątkowe wzory – w końcu to wyjątkowy, kajmakowy sernik. Przykładowa dekoracja jest na zdjęciach:
Zdecydowana większość naszego rozpustnego żarcia nosi znamiona krajobrazu bitwy pod Grunwaldem w samym środku polsko-krzyżackiej bójki. Tu jest inaczej, bo ten sernik kajmakowy wygląda niczym skrupulatnie wznoszona cywilizacja wybitnych ludów albo jak muza leżąca przed artystą, która mówi:
Draw me like one of your cheesecakes.
Właśnie tak.
- 85 g czekolady deserowej
- 60 g masła
- 100 g cukr
- 1 duże jajko
- 65 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 1/4 łyżeczki soli
- 680 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
- 100 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany 36%
- ok. 6 kostek białej czekolady
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i wyjmij formę do ciasta (ok. 20-21cm). Podłóż formę papierem do pieczenia.
-
Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej, aż oba składniki się połączą. W osobnej misce połącz cukier z jajkami oraz wanilią i dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Wsyp mąkę, sól i miksuj wszystko do dokładnego połączenia się składników. Przenieś masę brownie do uprzednio przygotowanej formy.
-
Piecz spód ok. 15-20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w brownie wyjdzie prawie czysty.
-
Rozgrzej ponownie piekarnik do 175 stopni.
-
Zmiksuj w dużej misce serek śmietankowy z brązowym cukrem na średnich obrotach miksera, dopóki masa nie będzie puszysta. Wbij jajka (jedno na raz) i po dodaniu każdej sztuki miksuj dokładnie. Wmieszaj wanilię, dodaj masę kajmakową i miksuj do dokładnego połączenia się składników.
-
Przelej masę sernikową do formy i włóż do piekarnika na 15 minut.
-
Zredukuj temperaturę do 95 stopni i kontynuuj pieczenie przez 2 godziny.
-
Wyłącz piekarnik, wyjmij z niego sernik, przejedź delikatnie końcówką noża po krawędziach formy i wstaw ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika na kolejne 2 godziny.
-
Wyjmij sernik, przykryj go delikatnie folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Zmiksuj czekoladę w malakserze na bardzo drobne kawałki i przenieś ją do miski.
-
Umieść w rondelku śmietanę i podgrzewajj, aż będzie gorąca (nie doprowadzaj jej do zagotowania!). Rozlej śmietanę po czekoladzie i mieszaj bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
-
Rozprowadź ganasz po wierzchu sernika i czekaj, aż nieco zastygnie. W tym czasie roztop szybko białą czekoladę w kąpieli wodnej i nakładaj ją łyżeczką na ganaszu w różnych odległościach od siebie. Na koniec weź patyczek i włóż go delikatnie w polewie, po czym przeciągaj nim po wierzchu sernika, tworząc na polewie wzory.