DrożdżówkiKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaWypiekiPulchne bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem

O tym, że cynamon ma moc magiczną, wszyscy wiemy. Kochamy to uczucie, kiedy w kuchni unosi się zapach drożdżowych bułeczek wypełnionych obficie masłem, cukrem i cynamonem, a tak się składa, że nasze mamy robią przetwory na potęgę, więc tym razem – korzystając z dżemu Wytrawnej Mamy – to bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem sprawiły, że poczuliśmy święta jeszcze zanim zaczęto je reklamować w TV.

Zawsze obiecujemy sobie, że w końcu nakupimy tych wszystkich dyń, śliwek i wiśni, a potem zakopiemy się w przetwarzaniu ich na rozmaite słodycze. Niestety rzeczywistość często brutalnie weryfikuje plany i ta błoga wizja przesuwa się w okres jeszcze odległej emerytury, więc na razie startujemy z wiśnią, ale w duchu wciąż naiwnie wierzymy, że wyciśniemy z sezonu jesiennego jak najwięcej tylko się da.

Wróćmy jednak na chwilę do głównej gwiazdy dzisiejszego wieczoru. Bułeczki cynamonowe z dżemem wiśniowym to jeden z tych deserów, których pieczemy ok. 12 sztuk z takim dumnym przekonaniem, że oto skubniemy po jednej, góra dwóch drożdżóweczkach, a reszta grzecznie powędruje w bezpieczne miejsce.

Potem okazuje się, że bezpieczne miejsca w naszym mieszkaniu nie istnieją, a my dywagujemy nad tym, kto zje ostatnią połówkę, która, jak taki niedobitek, leży jeszcze umorusana w sernikowym lukrze. Szkoda, że słodyczy nie można w jakiś magiczny sposób mnożyć.

To, że nie sposób się oprzeć tym zawijanym i pulchnym bombom, jest zasługą owego dżemu wiśniowego. On jest jak takie ostateczne uderzenie młota w rozgrzane ostrze miecza na kowadle. W tłumaczeniu na język polski, delikatnie kwaśne i kipiące soczystością wiśnie doskonale współpracują z odświeżającym cynamonem i oddzielają się żelazną kurtyną od słodyczy oferowanej przez ciasto drożdżowe, masło i cukier. Każde urwanie bułeczki, każdy gryz obdarowany wisienkami sprawiają, że zmieniamy się w takie quasi-perpetuum mobile – dopóki ktoś nam będzie je dostarczał, dopóty wskaźnik na glukometrze nie przestanie rosnąć.


Do przygotowania bułeczek cynamonowych z wiśniowym dżemem przydadzą się:


Bardzo lubimy skręcać, w szczególności ciasta. Jeśli macie tak samo, to przygotujcie śliniaki i i tablety.

Składniki:

składniki na bułeczki cynamonowe z kremem oreo

Bułeczki cynamonowe:

ok. 600g mąki pszennej chlebowej typ 650

250ml mleka

2 jajka w temperaturze pokojowej

80g masła w temperaturze pokojowej

100g białego cukru

8g (jedna saszetka) suszonych drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

składniki na wypełnienie do bułeczek cynamonowych

Nadzienie do bułeczek:

50g brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

2 łyżki masła, rozpuszczone w rondelku

ok. 200-ml słoiczek dżemu z wiśni

Lukier sernikowy:

70g serka smietankowego

25g masła w temperaturze pokojowej

60g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

Krótka historia o miłości do cynamonu

Do momentu rozwałkowania ciasta po jego wyrośnięciu korzystamy z instrukcji z TEGO przepisu.

Rozwałkowany arkusz ciasta smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i rozprowadzamy go równomiernie po cieście. Na samym wierzchu rozsmarowujemy wiśniowy dżem.

rpzwałkowane ciasto na bułeczki cynamonowe

ciasto na bułeczki cynamonowe

Arkusz ciasta zwijamy w rulon i dzielimy go na 12 części. Każdą z nich umieszczamy w prostokątnej formie na ciasto, wysmarowanej wcześniej masłem. Formę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.

bułeczki cynamonowe przed pieczeniem

Nagrzewamy piekarnik do 205 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem przez ok. 15 minut, aż będą rumiane z wierzchu (jak na zdjęciu).

upieczone bułeczki cynamonowe

Kiedy już wyjmiemy bułeczki z pieca, możemy przygotować lukier. W tym celu miksujemy ze sobą wszystkie jego składniki, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie wyciskamy lukier na bułeczki, np. przy pomocy rękawa cukierniczego, i rozprowadzamy go pędzelkiem lub łyżeczką po wierzchu naszego deseru.

bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemembułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem bułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemembułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemembułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemembułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemembułeczki cynamonowe z wiśniowym dżemem

Nie znajdziecie lepszego pomysłu na przaśny deser w tak uciążliwą pogodę – to możemy Wam zagwarantować. Tak samo, jak to, że po jednej blaszce zaczniecie się usprawiedliwiać, że dwa (no dobra, trzy!) dni oszukanych posiłków to jeszcze nie koniec świata.

Jak zawsze – do usług.

podpis pod postem

ZapiszZapisz