tort tiramisu

Ombre tort tiramisu z kremem mascarpone

by Stonerchef

To już jest powszechnie wiadome, że kiedy pojawia się ważna okazja w życiu naszych bliskich, to Królowa Słodkości odsłania swoje najsłodsze oblicze, tworząc takie arcydzieła, o którym się – cytując najsłynniejszego bezrobotnego znad Wisły – największym fizjonomom nie śniło. W czwartek świętowaliśmy sczególną okazje, bo mama Ewa obchodziła swoje 50-te  18-te urodziny. Takie okazje celebruje się łączeniem cukiernictwa z pokazem mody, dlatego główną gwiazdą naszego wybiegu został tort tiramisu z ombre kremem mascarpone.

Tort jest na tyle pięknym typem deseru, że jeśli człowiek się postara, to można z niego zrobić prawdziwą cukierniczą rzeźbę. A nasz tort tiramisu to jest rzeźba wielopoziomowa, począwszy od blatów nasączanych syropem kawowym, poprzez smaki na każdej kondygnacji, a kończąc na zewnętrznej warstwie stworzonej z kremu mascarpone, w którym zastosowaliśmy technikę… ombre.

Co to jest ombre? To jakiś ziomek z sombrero na głowie?

Nie, nie, nie!

Z terminem ombre łatwiej będzie się utożsamić kobietom – w stylizacji fryzur chodzi o rozjaśnienie włosów o jeden lub kilka tonów. Panom wytłumaczymy to w ten sposób: to jest taki gradient w programie graficznym, o!

Każdy poziom ombre odpowiada jednemu rodzajowi blatu – mamy zatem krem z mascarpone o smaku kakaowym, kawowym i waniliowym. Jak już wcześniej wspominaliśmy, każdy blat nasączyliśmy syropem z espresso – banalnym w przygotowaniu, a nasycającym i tak już soczyste blaty do stopnia dosłownie idealnego.

Coby nasza wizjonerska konstrukcja nie była goła, to wierzch tradycyjnie został posypany kakao, a wieńczą go wiórki z gorzkiej i białej czekolady.


Do przygotowania ombre tortu tiramisu z kremem mascarpone przydadzą się:


Zapraszamy zatem gorąco do kontemplowania sztuki, bo jedzeniem – wierzcie lub nie – też można się pierwszorzędnie odchamić.

Składniki:

składniki na ciasto do tortu

Ciasto na blaty do tortu:

225g masła

225g brązowego cukru

225g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

4 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

4 duże jajka

3 łyżki mleka

0,5 laski wanilii, pozbawionej ziaren

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka ciemnego kakao

składniki na syrop kawowy

Syrop kawowy:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

120ml wody

80g brązowego cukru

składniki na kremy mascarpone

Kremy mascarpone:

750g serka mascarpone

115g cukru pudru

2 łyżki mleka 3,2%

0,5 laski wanilii, pozbawionej ziaren

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

25g gorzkiej (70%) czekolady

Do wykończenia:

1 łyżka ciemnego kakao

Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady

Cztery blaty, trzy smaki

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg) i przygotowujemy sobie 2 formy do ciasta o identycznym rozmiarze, które wysmarowujemy delikatnie masłem.

Następnie chwytamy za dużą miskę i ucieramy w niej masło z cukrem przy użyciu miksera. Dodajemy jajka, mleko, ziarna wanilii i ponownie pracujemy mikserem. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, miksując do dokładnego połączenia się składników.

masa na ciasto przed podzieleniem na smaki

Teraz będzie trochę matmy, ale nie bójcie się, bo ta część będzie od Was wymagała jedynie w miarę precyzyjnego dzielenia. Musimy podzielić naszą masę na ciasto w następujący sposób: na połowę i na dwie ćwiartki. Tam, gdzie wydzieliliśmy połowę, wmiksowujemy kawę rozpuszczalną; do jednej z ćwiartek dodajemy kakao, a drugą zostawiamy w świętym spokoju.

kawowa masa na ciasto

kakaowa masa na ciasto

waniliowa masa na ciasto

Najpierw masę kawową przelewamy do dwóch form na ciasto, wyrównujemy z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut. To, czy ciasto jest gotowe, możemy sprawdzić poprzez włożenie w nie patyczka. Jeśli ten wyjdzie suchy, to znaczy, że możemy je wyjąć z urządzenia. Dajemy blatom odpocząć ok. 5 minut, po czym przenosimy je z form na kratkę albo inne miejsce, w którym będzie można wystudzić ciasto.

Formy możemy już wyczyścić, ponownie wysmarować masłem i przenieść do nich masę kakaową oraz waniliową. Pozostałe blaty pieczemy tak, jak sugerowaliśmy powyżej.

  • Mądry tip: jeśli macie 4 takie same formy do pieczenia, to możecie upiec wszystkie blaty na raz, na różnych poziomach piekarnika (piekąc z opcją termoobiegu). Przy jednej formie, trzeba będzie piec na cztery razy, co wydłuży czas przygotowania tortu. Życie.

cztery upieczone blaty

Kiedy blaty się studzą, my możemy przygotować magiczny syrop, który nasączy je później mocą.

Kawusię?

Wyjmujemy patelnię i umieszczamy w niej kawę rozpuszczalną, cukier oraz wodę. Całość doprowadzamy do zagotowania i mieszamy, aż cukier kompletnie się rozpuści.

syrop kawowy

Syrop przenosimy do małego naczynia (skorzystaliśmy z ramekina) i dajemy mu tam wystygnąć. Ale hola, hola!  To nie koniec, bo przed nami przygotowanie kremu mascarpone.

Misja: KREM

Serek mascarpone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, mleko i ziarenka wanilii, po czym – przy użyciu miksera – mieszamy całość, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Z kremem postępujemy jak z blatami – dzielimy go na jedną połowę i dwie ćwiartki. Większą część zostawiamy w spokoju, natomiast do jednej z ćwiartek wmiksowujemy kawę rozpuszczalną, a do drugiej roztopioną czekoladę (roztapiamy ją w kąpieli wodnej).

trzy kremy mascarpone

Okej, wszystkie części składowe już mamy. Pora na lekcję słodkiej architektury!

Ombre, amigo, ombre!

Zaczynamy od nasączania blatów. W tym celu, na górze każdego z nich (po odwróceniu spodów wewnętrzną stroną do góry), rozprowadzamy równomiernie syrop kawowy, dając mu wsiąknąć w ciasto.

blaty nasączone syropem kawowym

Teraz bierzemy obrotową deskę i kładziemy na niej pierwszy, czekoladowy blat, który smarujemy niewielką ilością waniliowego kremu mascarpone. Następnie przykrywamy to jednym kawowym blatem i smarujemy kremem ponownie, powtarzając czynność z kolejnym blatem kawowym i ostatnią, waniliową warstwą ciasta.

tort ułożony w warstwach

Bierzemy jeszcze odrobinę waniliowego kremu mascarpone i rozprowadzamy ją po ścianach tortu.

wyrównany krem na torcie

Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie możemy je wyjąć i przejść do najtrudniejszej części zadania, tj. ombre. Na dole rozsmarowujemy czekoladowy krem, następnie robimy to samo na środku z kremem kawowym, a całość powinien wieńczyć waniliowy krem mascarpone.

trzy warstwy kremu mascarpone przed wyrównaniem

Warstwy powinny się trochę na siebie nakładać. Jak już uporamy się ze smarowaniem tortu kremami, to pozostaje nam obracać deskę z tortem i wygładzać całość szpatułką.

ombre na torcie tiramisu

Coby nie zostawiać tortu łysego, posypujemy go kakao i startymi czekoladami. Uff… Nasze dziecko jest już gotowe do spożycia!

tort tiramisu

przekrój tortu tiramisu

Co prawda torty są zawsze bardziej pracochłonne, niż inne desery, zwłaszcza jeśli chodzi nam o coś więcej, niż o przechodzoną klasykę dostępną w pierwszej lepszej cukierni. Niemniej jednak, ten tort tiramisu odpłaci Wam cały spędzony czas w postaci uśmiechniętych buziek szczęśliwców, którzy zdążyli się na niego załapać.

Musicie bowiem wiedzieć, że jest to jedno z tych magicznych dzieł, które znikają w kilka minut po tym, jak ostatni z gości skończy modlić się do Was w duszy za możliwość przeżycia kilku chwil tortowej ekstazy.

podpis pod postem

 

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na blaty do tortu
  • 225 g masła
  • 225 g brązowego cukru
  • 225 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 laski wanilii pozbawionej ziaren
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Syrop kawowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml wody
  • 80 g brązowego cukru
Kremy mascarpone
  • 750 g serka mascarpone
  • 115 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka 3 2%
  • 0,5 laski wanilii pozbawionej ziaren
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 25 g gorzkiej czekolady 70%
Do wykończenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady
Wskazówki
Spody do tortu
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg).
  2. Przygotuj dwie identyczne formy do ciasta i wysmaruj je delikatnie masłem.
  3. Utrzyj masło z cukrem w dużej misce przy użyciu miksera.
  4. Dodaj jajka, mleko i ziarna wanilii, po czym zmiksuj ponownie.
  5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  6. Miksuj do dokładnego połączenia się składników.
  7. Podziel masę na ciasto na jedną połówkę i dwie ćwiartki.
  8. Połówkę zmiksuj z kawą, a jedną z ćwiartek z kakao.
  9. Drugą ćwiartkę pozostaw bez zmian.
  10. Przelej masę kawową do dwóch form na ciasto i wyrównaj z wierzchu.
  11. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  12. Po upieczeniu, daj odpocząć spodom ok. 5 minut i wyjmij je z formy.
  13. Umyj formy, wysmaruj je masłem ponownie i przenieś do nich masę kakaową oraz waniliową.
  14. Piecz równie długo, co spody kawowe.
Syrop kawowy
  1. Umieść na patelni kawę rozpuszczalną, cukier i wodę.
  2. Doprowadź całość do zagotowania i mieszaj, aż cukier kompletnie się rozpuści.
  3. Przenieś syrop do małego naczynia i daj mu wystygnąć.
Kremy mascarpone
  1. Umieść mascarpone w dużej misce.
  2. Dodaj cukier puder, mleko i ziarenka wanilii, po czym mieszaj całość mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  3. Podziel krem na trzy części - jedną połówkę i dwie ćwiartki.
  4. Połówkę pozostaw bez zmian.
  5. Do jednej z ćwiartek wmiksuj kawę rozpuszczalną, a do drugiej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Budowanie tortu
  1. Odwróć spody stroną wewnętrzną do góry.
  2. Rozprowadź na każdym (równomiernie!) syrop kawowy i daj mu wsiąknąć w ciasto.
  3. Weź obrotową deskę i połóż na niej pierwszy, czekoladowy blat.
  4. Posmaruj go niewielką ilością waniliowego kremu mascarpone.
  5. Przykryj to jednym kawowym blatem i posmaruj kremem ponownie.
  6. Powtórz do samo z następnym blatem kawowym i z ostatnim, waniliowym spodem.
  7. Rozprowadź jeszcze odrobinę waniliowego kremu mascarpone po ścianach tortu.
  8. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
Efekt ombre
  1. Na dole ciasta rozsmaruj czekoladowy krem.
  2. Na środku rozprowadź krem kawowy.
  3. Górną warstwę wykończ pozostałym waniliowym kremem - warstwy kremowe powinny się na siebie trochę nakładać.
  4. Obracaj deskę z tortem i wygładzaj całość szpatułką, aż uzyskasz wycieniowane przejście kolorów.
  5. Posyp tort kakao i startymi czekoladami.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły