Królestwo SłodkościPieczonePrzepisyRozpustaSernikiWypiekiPieczony sernik kajmakowy z dżemem jagodowym i białą czekoladą

24 maja, 2018by Stonerchef0

Do całkiem niedawna było tak, że woleliśmy robić sobie serniki na zimno, ponieważ – jakby nie było – są łatwiejsze w przygotowaniu, a poza tym w zimnych deserach jest coś bardzo stonerskiego. Niemniej jednak, od pewnego czasu, szalejemy na punkcie serników pieczonych. Jeśli chodzi o częstotliwość ich robienia, zaczynają skromnie nadganiać pizzę (chociaż do niej im jeszcze baaaardzo daleko) i za każdym razem celujemy w jedno – idealną masę sernikową. Dzisiejszy pieczony sernik kajmakowy z dżemem jagodowym i białym czekoladą bardzo mocno tego ideału liznął.

To tak naprawdę już kwestia niuansów i tego, jak kapryśny będzie danego dnia nasz piekarnik, ale obecnie masa sernikowa, jaką udaje nam się stworzyć, jest na etapie mocno satysfakcjonującym. Legendarny przepis na sernik pieczony od babci Marylki po prostu wymiata: ciasto jest lekkie, puszyste – momentami wręcz piankowe – a do tego pięknie „trąci” aromatem arakowym, a w ostatecznym rozrachunku sprawia, że z takich superbohaterskich mocy, to chcielibyśmy umieć zamieniać wodę w sernik.

Właściwie jedyne zmiany w tym serniku następują w samym środku masy i na jej górze. Do środka wpuściliśmy kajmak, dzięki czemu masa sernikowa zyskała na dodatkowej, nie tak często spotykanej w sernikach wilgoci, a przy okazji wzbogaciła go o swój krówkowy sznyt.

Za to jagodami pobawiliśmy się na wierzchu ciasta, a tam tańczyła ona w romantycznej rumbie z białą czekoladą – oczywiście gdyby Zbigniew Wodecki jeszcze żył, to dałby dychę bez zastanowienia.


Do przygotowania pieczonego sernika kajmakowego z dżemem jagodowym przydadzą się:


Popieczmy sobie – w końcu tak dawno nie było żadnego sernika na blogu.

Składniki:

składniki na spód brownie do sernika

Spód brownie:

2 duże jajka

100g brązowego cukru

100g masła

100g czekolady deserowej

40g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/4 łyżeczki soli

składniki na masę sernikową

Masa na sernik kajmakowy z dżemem jagodowym i białą czekoladą:

500g twarogu sernikowego

50g cukru

50g masła

3 jajka

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/8 łyżeczki soli

1 łyżeczka aromatu arakowego

400g kajmaku

Dodatkowo:

ok. 200g dżemu jagodowego

ok. 200g białej czekolady

Kajmakowo jagodowy od spód do głów… jakoś tak.

Tradycyjnie rozpoczniemy od przyrządzenia spodu z brownie.

W tym celu kładziemy w rondelku kostki czekolady wraz z masłem i roztapiamy oba składniki na małym ogniu, aż dokładnie się połączą.

roztopiona czekolada

Zdejmujemy rondelek z ognia, a w osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie blada i delikatnie spieniona.

ubite jajka z cukrem

Do miski z ubitymi jajkami wprowadzamy roztopioną czekoladę z masłem – robimy to stopniowo, cały czas mieszając. Na samym końcu dosypujemy mąkę z solą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

masa na spód brownie w misce

Spód rozprowadzamy po formie do ciasta wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

spód brownie przed pieczeniem

Pieczenie będzie szybkie, bowiem nie powinno trwać dłużej niż 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

upieczony spód brownie

Spód brownie na nasz sernik kajmakowy z dżemem jagodowym odkładamy na bok, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni i przenosimy się na blat do masy sernikowej.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy taką masę, jak na zdjęciu – robimy to mikserem na średnich obrotach.

masło utarte z cukrem

Następnie wbijamy do miski żółtka z jaj (białka zachowujemy na później) – jedno po drugim – i miksujemy dokładnie za każdym wbiciem.

żółtka dodane do masy

Do żółtek wpuszczamy kajmak i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

kajmak wprowadzony do masy sernikowej

Przedostatnim krokiem będzie dodanie twarogu, który miksujemy do momentu, aż wkomponuje się dokładnie w całą masę i stworzy jednolity, gładki byt.

Doprawiamy masę aromatem arakowym, miksujemy raz jeszcze, a następnie przenosimy się do miski, w której zostawiliśmy białka. Te należy ubić na sztywną pianę.

ubita piana z białek

Tak ubitą pianę – to jest ultra ważne! – wprowadzamy do masy sernikowej przy użyciu szpatułki, wykonując okrężne i powolne ruchy, aby masa stała się prawdziwie puszysta i nabrała tej legendarnej lekkości.

gotowa masa na sernik kajmakowy

Masę rozprowadzamy po formie z wystudzonym spodem i wyrównujemy ją przy użyciu szpatułki.

masa sernikowa w formie

Na wierzch nakładamy teraz dżem.

dżem rozprowadzony po masie sernikowej

Po nim z kolei lejemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.

biała czekolada na serniku

Na koniec bierzemy w dłoń patyczek i kreślimy na serniku to, co nam wyobraźnia do głowy przyniesie.

sernik kajmakowy z jagodami przed pieczeniem

Nasz sernik kajmakowy z dżemem jagodowym i białą czekoladą pieczemy około godziny i kwadransu w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika z piekarnika studzimy ciasto do temperatury pokojowej.

sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym sernik kajmakowy z dżemem jagodowym

Ostatnio przerzuciliśmy się na mniejszy aparat i robimy wszystkie zdjęcia telefonem, a tak się składa, że bystrzak pięknie ujmuje detale, dlatego cieszymy się niezmiernie, że wieczorne tortury przepisami będą teraz jeszcze bardziej złowieszcze i doskonałe.

Pamiętajcie jednak, że istnieje bardzo łatwa droga do uwolnienia się z tych tortur i kajdan diety – wystarczy sobie sprezentować kawałek takiego sernika – ewentualnie pięć i z kimś się przy okazji podzielić – a potem krzyczeć niecenzuralne słowa w stronę telewizyjnych kącików zdrowotnych, z niewypowiedzianym uśmiechem na twarzy, całym brudnym od spodu brownie.

A potem to już tylko w kaftan i jazda.

podpis pod postem