Tak się złożyło, że wczoraj nasmażyliśmy 24 donuty. Większość poszła do pewnego przedsięwzięcia, którego świadkami będziecie niebawem, część zaś zjedliśmy przed samą północą z łakomstwa, a na resztę nie mieliśmy już ani czasu, ani sił – a czasami, naprawdę, sama ochota nie wystarczy. Mimo to, mając jeszcze w zapasie składniki na pizzę i kilka donutów z dnia poprzedniego, poprawiny zapewniły nam pizza donuty parmezanem sypane, czyli prawdziwy hołd dla resztek.
Ostatnio wysyłacie nam dużo wiadomości prywatnych, w których roi się od nieprzyzwoitych zdjęć… jedzenia. Nie wiemy, czy jest to jakaś oddolnie zakrojona akcja na nasze sumienie, czy po prostu tak Wam smakują nasze przepisy, jednak trwając w ufności w stosunku do ludzi, mniemamy, że Wasze intencje nie są podszyte jarmużem.
Wśród tych wszystkich foodpornowych fotek, pierwsze skrzypce grają pizza tosty, które część z Was już zadeklarowała wrzucić do swojego stałego menu, natomiast druga część musi to jeszcze skonsultować z dietetykiem, ale ponoć jak już schowają ciało i zatrą ślady, to wtedy kupią toster albo patelnię grillową i będą się obżerać nimi gdzieś na plaży w Argentynie.
Nie nam to oceniać. Niemniej jednak, może wejdźmy jeszcze jeden schodek wyżej – albo lepiej! – skoczmy jak Lebron James i zróbmy wsad z salami pepperoni i seksownie topliwego cheddara w dwie połówki donuta.
Tłuszcz… węglowodany… mięso… pączki – dodajcie jeszcze nagranie z koncertu trzeźwej Rihanny i nasze życie będzie kompletne.
W ogóle połączenie słodkiego pieczywa z typowo stonerskim wypełnieniem jest zawsze absolutnym hitem i nie ma opcji, żeby się to nie sprawdziło. Testowaliśmy je już na chałce z kurczakiem i mac and cheesem, regularnie miksujemy tak burgery i kanapki z długo gotowanym mięsem – nawet, do stu tysięcy miażdżyc, cheeseburgera wcisnęliśmy w pączka.
To co, pizzy w donuty nie damy rady wcisnąć?
Cheese, please!
Do przygotowania pizza donutów sypanych parmezanem przydadzą się:
- średnia patelnia teflonowa,
- szpatułka,
- drewniana łopatka,
- tarka,
- średnia pokrywka na garnek lub patelnię,
- duży nóż z ząbkami.
Nie hamujcie się, to i tak nie ma sensu.
Składniki:
Pizza donuty:
Kilka donutów zrobionych z naszego przepisu na idealne ciasto na pączki
200g sera irish red cheddar
Salami pepperoni w plasterkach
Tarty parmezan do posypania
Prosty sos pomidorowy (patrz niżej)
Prosty sos pomidorowy (proporcje dopasowujemy pod siebie)
mielony czosnek
mielona cebula (opcjonalnie)
słodka i ostra papryka wędzona
ocet balsamiczny (w bardzo małych ilościach)
gałka muszkatołowa
sól (delikatnie, do smaku)
Zanim posypie się parmezan…
Donuty przygotowujemy według instrukcji z naszego poradnika na idealne ciasto na pączki, z tą tylko różnicą, że przy wykrawaniu donutów używamy specjalnej formy lub robimy to szklanką, a dziurkę w środku wydrążamy kieliszkiem.
Każdego donuta przekrawamy na pół i smarujemy obie części sosem pomidorowym.
Teraz sypiemy starty cheddar.
A później na donutach ląduje dużo salami.
Teraz wystarczy to wszystko zamknąć.
Przenosimy się na kuchenkę, gdzie porządnie rozgrzewamy patelnię grillową. Roztapiamy na niej ok. 2 łyżeczki masła i smażymy pizza donuty partiami, po 3 sztuki na jedno smażenie. Powinniśmy je smażyć na małym/średnim ogniu pod przykryciem, aż cały ser się stopi. Po zdjęciu donutów z patelni sypiemy na nie parmezan – można hojną ręką.
Jeśli zastanawiacie się, czy można przesadzić jeszcze bardziej, to już spieszymy z odpowiedzią: można. Wyobraźcie sobie te donuty maczane w sosie serowym zamiast lukru. Spoko, to też wkrótce nastąpi. Pączkom nigdy dosyć!