pizza donuty

Resztki (godności): Pizza donuty sypane parmezanem

by Stonerchef

Tak się złożyło, że wczoraj nasmażyliśmy 24 donuty. Większość poszła do pewnego przedsięwzięcia, którego świadkami będziecie niebawem, część zaś zjedliśmy przed samą północą z łakomstwa, a na resztę nie mieliśmy już ani czasu, ani sił – a czasami, naprawdę, sama ochota nie wystarczy. Mimo to, mając jeszcze w zapasie składniki na pizzę i kilka donutów z dnia poprzedniego, poprawiny zapewniły nam pizza donuty parmezanem sypane, czyli prawdziwy hołd dla resztek.

Ostatnio wysyłacie nam dużo wiadomości prywatnych, w których roi się od nieprzyzwoitych zdjęć… jedzenia. Nie wiemy, czy jest to jakaś oddolnie zakrojona akcja na nasze sumienie, czy po prostu tak Wam smakują nasze przepisy, jednak trwając w ufności w stosunku do ludzi, mniemamy, że Wasze intencje nie są podszyte jarmużem.

Wśród tych wszystkich foodpornowych fotek, pierwsze skrzypce grają pizza tosty, które część z Was już zadeklarowała wrzucić do swojego stałego menu, natomiast druga część musi to jeszcze skonsultować z dietetykiem, ale ponoć jak już schowają ciało i zatrą ślady, to wtedy kupią toster albo patelnię grillową i będą się obżerać nimi gdzieś na plaży w Argentynie.

Nie nam to oceniać. Niemniej jednak, może wejdźmy jeszcze jeden schodek wyżej – albo lepiej! – skoczmy jak Lebron James i zróbmy wsad z salami pepperoni i seksownie topliwego cheddara w dwie połówki donuta.

Tłuszcz… węglowodany… mięso… pączki – dodajcie jeszcze nagranie z koncertu trzeźwej Rihanny i nasze życie będzie kompletne.

W ogóle połączenie słodkiego pieczywa z typowo stonerskim wypełnieniem jest zawsze absolutnym hitem i nie ma opcji, żeby się to nie sprawdziło. Testowaliśmy je już na chałce z kurczakiem i mac and cheesem, regularnie miksujemy tak burgery i kanapki z długo gotowanym mięsem – nawet, do stu tysięcy miażdżyc, cheeseburgera wcisnęliśmy w pączka.

To co, pizzy w donuty nie damy rady wcisnąć?

Cheese, please!


Do przygotowania pizza donutów sypanych parmezanem przydadzą się:


Nie hamujcie się, to i tak nie ma sensu.

Składniki:

składniki na pizza donuty

Pizza donuty:

Kilka donutów zrobionych z naszego przepisu na idealne ciasto na pączki

200g sera irish red cheddar

Salami pepperoni w plasterkach

Tarty parmezan do posypania

Prosty sos pomidorowy (patrz niżej)

Prosty sos pomidorowy (proporcje dopasowujemy pod siebie)

Przecier pomidorowy

mielony czosnek

mielona cebula (opcjonalnie)

słodka i ostra papryka wędzona

ocet balsamiczny (w bardzo małych ilościach)

gałka muszkatołowa

sól (delikatnie, do smaku)

Zanim posypie się parmezan…

Donuty przygotowujemy według instrukcji z naszego poradnika na idealne ciasto na pączki, z tą tylko różnicą, że przy wykrawaniu donutów używamy specjalnej formy lub robimy to szklanką, a dziurkę w środku wydrążamy kieliszkiem.

Każdego donuta przekrawamy na pół i smarujemy obie części sosem pomidorowym.

pizza donuty - sos pomidorowy

Teraz sypiemy starty cheddar.

cheddar na donucie

A później na donutach ląduje dużo salami.

salami na pizza donucie

Teraz wystarczy to wszystko zamknąć.

pizza donuty przed smażeniem

Przenosimy się na kuchenkę, gdzie porządnie rozgrzewamy patelnię grillową. Roztapiamy na niej ok. 2 łyżeczki masła i smażymy pizza donuty partiami, po 3 sztuki na jedno smażenie. Powinniśmy je smażyć na małym/średnim ogniu pod przykryciem, aż cały ser się stopi. Po zdjęciu donutów z patelni sypiemy na nie parmezan – można hojną ręką.

pizza donuty pizza donuty pizza donuty pizza donuty pizza donuty pizza donuty

Jeśli zastanawiacie się, czy można przesadzić jeszcze bardziej, to już spieszymy z odpowiedzią: można. Wyobraźcie sobie te donuty maczane w sosie serowym zamiast lukru. Spoko, to też wkrótce nastąpi. Pączkom nigdy dosyć!

podpis pod postem

 

Zobacz również inne artykuły