Sos BBQ mango habanero to jest strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy lubują się w połączeniach słodko-ostrych. Ma też kilka bezapelacyjnie wyśmienitych zastosowań – można go lać po burgerach, kanapkach i frytkach, ale stanowi też genialny składnik marynaty na grilla, dzięki którym żeberka, czy też udka lub skrzydełka z kurczaka nabiorą egzotycznego aromatu i wielopoziomowego smaku gotowego zaspokoić nawet najbardziej wybredne, żarłoczne podniebienia.
Przez długi okres to papryczki jalapeno królowały na blogu – i choć nadal je kochamy całym naszym ostrym sercem, to postanowiliśmy, że damy szanse habanero. I co się okazało – ten bardziej piekielny kuzyn działa cuda w kuchni. Na razie nie testowaliśmy ich w postaci apetizerów, ani jako głównych gwiazd, ale habanero są zdecydowanie mistrzami długiego planu, a na pewno jeśli chodzi o sosy i przetwory.
Moc tych papryczek sprawia, że doskonale balansują słodycz sosów i marynat, dzięki temu przy ich niewielkim udziale w daniu potrafią pomóc w uzyskaniu idealnego smaku. I tak właśnie było w przypadku sosu BBQ mango habanero.
Sos, oprócz piekielnych kurdupli zawiera też nasz ulubiony owoc – mango. Do tego dochodzi sos Worcestershire, przecier pomidorowy, musztarda, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i kilka innych przypraw, dzięki którym nasz główny bohater pokaże, że ideały istnieją, a przynajmniej te kulinarne.
Do przygotowania sosu BBQ mango habanero potrzebne będą:
- Duża miska
- Blender
- Garnek
- Rękawiczki silikonowe lub lateksowe (do filetowania habanero)
- Nóż szefa kuchni
Zapoznajmy się najpierw z całą listą składników.
Składniki (na dwa 300-ml słoiki):
Sos BBQ mango habanero:
1 średnia drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 mango pokrojone w kostkę
250ml soku z mango
250ml przecieru pomidorowego
5 łyżek brązowego cukru
5 łyżek miodu
80ml octu jabłkowego
sok z 2 limonek
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy dijon
2-4 posiekanych papryczek habanero (w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
EEEEEEEEE HABANERO!
Na kuchence kładziemy średni garnek lub rondelek, w którym rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy ją na średnim ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula się zeszki. Dorzucamy czosnek wraz z imbirem i tam przesmażamy je ok. 1 minutę, aż zaczną wydzielać swój aromat. Do garnka wkładamy mango.
Teraz pora na pozostałe składniki: sok z mango, przecier pomidorowy, cukier, miód, ocet, sok z limonki, sos Worcestershire, musztardę, habanero oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy, aby sos delikatnie sobie pyrkał. Gotujemy go przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż mango zmięknie, a sos trochę zgęstnieje.
To jest ten moment, w którym można przelać nasz sos do dużej miski i doprowadzić go do gładkiej konsystencji przy użyciu blendera.
Dajemy mu wystygnąć w misce do temperatury pokojowej, a potem przelewamy sos do słoików.
Tutaj pojawia się dobra wiadomość dla tych, którzy lubią rzeczy odporne na upływ czasu – sos bbq mango habanero można trzymać w lodówce nawet przez miesiąc, także macie całkiem sporo dni na obmyślenie strategii na jego zużycie. Ewentualnie możecie się zainspirować naszymi przepisami.
Łyżeczką też można, gdyby ktoś pytał.
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 2 mango pokrojone w kostkę
- 250 ml soku z mango
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 łyżek miodu
- 80 ml octu jabłkowego
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2-4 posiekanych papryczek habanero w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
-
Rozgrzej olej w garnku lub w rondelku.
-
Dodaj cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu ok. 3 minuty.
-
Umieść w garnku czosnek wraz z imbirem i podsmażaj ok. 1 minutę.
-
Dodaj mango, sok z mango, przecier pomidorowy, cukier, miód, ocet, sok z limonki, sos Worcestershire, musztardę, habanero, sól i pieprz.
-
Wymieszaj dokładnie i doprowadź do zagotowania.
-
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos ok. 30 minut, aż mango zmięknie, a sos trochę zgęstnieje.
-
Przelej sos do dużej miski i zblenduj go na jednolitą, gładką konsystencję.
-
Daj mu wystygnąć do temperatury pokojowej i przelej do słoików.
-
Przechowuj w lodówce do miesiąca.