KolacjaMięsoObiadPrzepisyWołowinaWytrawne ImperiumSteki z karmelizowanymi warzywami, granatem i grillowanymi ciabattami

Dzisiejsze steki z karmelizowanymi warzywami są inspirowane naszą wizytą w Lolo Thai Jolo w Gdyni, gdzie zostaliśmy tak zbombardowani smakami, że niektóre armie mogłyby się uczyć od tamtejszych kucharzy.

W takie dni, kiedy na słońcu jest prawdopodobnie ponad 40 stopni, a apetyt leży gdzieś pod kroplówką, fuzja amerykańskiego steka z warzywami robionymi na modłę tajską wpisuje się w bardzo wąską grupę dań, które można w całości bez problemu przyswoić.

Te steki z rostbefu wysmażone na medium idealnie leżą na warzywach skąpanych w sosie, który jest istną bombą smakową na talerzu, a grillowane ciabatty pasują do takiej kombinacji zdecydowanie lepiej niż ryż, czy frytki – zwłaszcza kiedy macza się je we wspomnianym sosie.

Soczystość mięciutkiej wołowiny pięknie kontrastuje ze strzelającym granatem, który był też obecny w jednym z naszych dań zamawianych w tej klimatycznej knajpce. Dodatkowo wprowadza efekt świeżości i sprawia, że pałaszowanie mięsa ze słodko-ostrymi warzywami można uskuteczniać do opamiętania i z wielkim smutkiem obserwować, jak rozpusta dobiega powoli do końca.


Do przygotowania steków z karmelizowanymi warzywami potrzebne będą:


Akurat w tym przepisie ogień będzie buchał, jak szalony, dlatego zadbajcie o odpowiedni przeciąg w kuchni, bo ugotujecie się przy tym razem z warzywami.

Składniki:

składniki na steki z rostbefu

Steki z rostbefu

2 kawałki rostbefu pokrojone w steki 3-cm grubości

Grubo zmielona sól

Grubo zmielony czarny pieprz

Olej z orzechów ziemnych lub olej sezamowy do smażenia

2-3 ząbki czosnku

0,5 granata

składniki na warzywa karmelizowane w sosie sojowym

Warzywa karmelizowane w sosie sojowym:

125ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

5 łyżek brązowego cukru

2 łyżki sosu Hoisin lub słodko-ostrego sosu chili

60ml wody

1 łyżka octu ryżowego

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżeczki korzenia imbiru, posiekane

Kilka zielonych fasolek szparagowych

0,5 główki brokuła, pokrojone w różyczki

3 papryczki chili, pokrojone w paski

Słodka czarna kąpiel

W woku rozgrzewamy porządnie 2 łyżki oleju na dużym ogniu. Kiedy olej będzie już gorący, wrzucamy do naczynia dymkę i podsmażamy ją, cały czas mieszając, aż nieco zmięknie.

cebula w woku

Następnie dodajemy czosnek wraz z imbirem i podsmażamy całość ok. 1 minutę, aż zapachy z obu przypraw zaczną się wydobywać na zewnątrz. Następnie wlewamy sos sojowy, sos hoisin lub słodko-ostry chili, dodajemy cukier, wodę, ocet ryżowy i mieszamy dokładnie, doprowadzając sos do zagotowania.

sos w woku

Gotujemy sos na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż zacznie gęstnieć – cały czas mieszamy zawartość woka. Następnie dodajemy do warzywa, łączymy je z sosem i przykrywamy wok. Całość gotujemy na średnim/dużym ogniu do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje na tyle, żeby delikatnie na nich osiadał.

warzywa karmelizowane w sosiewarzywa w sosie pod pokrywką

  • Mądry tip: gęstnienie sosu można przyspieszyć roztworem z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżki wody, dodając go pod koniec gotowania sosu, mieszając i kontynuując gotowanie do uzyskania pożądanej gęstości.

Pora zdradzić Wam stekret

Sos powinien być słodko-ostry z delikatnie wyczuwalną nutą kwasku od octu ryżowego. Kiedy warzywa będą gotowe, odstawiamy je na bok i zajmujemy się stekiem, który przygotowujemy według naszego poradnika o idealnych stekach wołowych.

Zanim pokroimy mięso, wypadałoby jeszcze wysypać trochę pestek z granata. Przekrawamy owoc w połowie i klepiemy go jakimś płaskim narzędziem stroną z owocami do dołu.

owoce granatu

Steki kroimy pod kątem w kawałki średniej grubości. Na talerz wykładamy najpierw karmelizowane warzywa z sosem, na których w nastepnej kolejności ląduje pokrojona wołowina. Tę posypujemy obficie granatem, a do każdego talerza dostawiamy ciabatty zgrillowane na maśle lub na patelni, na której smażyliśmy steki.

steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami steki z karmelizowanymi wazywami

Steki z karmelizowanymi warzywami najlepiej zjeść prosto po podaniu na talerze, bowiem nie ma nic lepszego niż ciepły i z wierzchu chrupiący rostbef poddopiony delikatnie w karmelizowanych na ostro warzywach i aromatyczne ciabatty, które przeszły zapachem smażonej wołowiny.

Na czas tęsknoty za serem i innymi przyjemnościami, które taki skwar skutecznie blokuje, taka wołowina jest absolutnym zbawieniem w walce z PacManem i daje od razu +100 do apetytu. I do tego jeszcze zmrożona cola w szklanej butelce…

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
35 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Steki z rostbefu
  • 2 kawałki rostbefu pokrojone w steki 3-cm grubości
  • Grubo zmielona sól
  • Grubo zmielony czarny pieprz
  • Olej z orzechów ziemnych lub olej sezamowy do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 granata
Warzywa karmelizowane w sosie sojowym
  • 125 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu hoisin lub sosu słodko-ostrego chili
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki korzenia imbiru, posiekane
  • Kilka zielonych fasolek szparagowych
  • 0,5 główki brokuła, pokrojone w różyczki
  • 3 papryczki chili, pokrojone w paski
Wskazówki
  1. Rozgrzej w woku 2 łyżki oleju na dużym ogniu. Dodaj cebulę dymkę i podsmażaj ją, cały czas mieszając, aż nieco zmięknie.

  2. Dodaj czosnek wraz z imbirem i podsmażaj ok. 1 minutę.

  3. Wlej sos sojowy, sos hoisin lub słodko-ostry chili, dodaj cukier, wodę, ocet ryżywy i wymieszaj dokładnie wszystko, doprowadzając sos do zagotowania.

  4. Gotuj sos na duży ogniu ok. 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Dodaj warzywa, połącz je z sosem i przykryj wok. Gotuj całość na średnim/dużym ogniu do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a sos na tyle gęsty, że będzie na nich delikatnie osiadał.

  5. Przygotuj steki według naszego poradnika.

  6. Weź granat i wysyp z niego owoce, przekrawając go na pół i stukając po wierzchu, stroną z nasionami do dołu.

  7. Pokrój steki pod delikatnym kątem na kawałki o średniej grubości. 

  8. Wyłóż na talerz warzywa z sosem i dodaj do nich plastry mięsa. Posyp granatem i podawaj ze zgrillowanymi ciabattami.