KolacjaMięsoObiadPrzepisyStoner żarcieWieprzowinaWytrawne ImperiumTacos z karmelizowaną wieprzowiną, ananasową salsą i majonezem sriracha

Na zewnątrz jak w piekle, a mięso trzeba jeść, mąkę przerobić… Jak żyć?! Na szczęście w tak morderczych temperaturach przeplatanych burzami, możemy zawsze liczyć na kuchnię zza wielkiego muru i wcale nam tu nie chodzi o Chiny. Meksyk, kochani Stonersi! A konkretniej to tacos z polędwicą wieprzową w towarzystwie ananasowej salsy i majonezu sriracha.

Nie będziemy Was oszukiwać, bo to byłoby bez sensu, więc przyznajemy się otwarcie – spożycie sera w naszym domostwie nieco spadło przez ostatnie kilka tygodni. Zamieniliśmy go na atrakcje z kraju, gdzie mięso spoczywa na mącznych plackach zaraz obok surowych warzyw i ostrych sosów.

W zeszłym tygodniu robiliśmy dzikie burritos, ale dzisiaj to wieprzowina przejęła ster, a konkretnie polędwica – nasze ulubione mięso do stir fry’ów, zaraz obok piersi kurczaka i łaty wołowej. Robi się ją błyskawicznie, zaraz po zeszkleniu cebuli i wydobyciu aromatów z czosnku oraz zielonych papryczek jalapeno, aby za chwilę podlać mięso z sosem rybnym i skarmelizować z wodą i cukrem na mega ogniu. Dzięki temu polędwica robi się chrupiąca, zyskuje delikatnie słodką otoczkę, a w środku zachowuje swoją soczystość.

Wypadałoby się na chwilę pochylić nad salsą. Kiedyś pisaliśmy, że salsy są dla leszczy i o ile przy nachosach dalej podtrzymujemy swoje stanowisko, tak jako bohater pomocniczy w tacos ten relish z surowych warzyw i owoców wbija w ziemię, żeby zaraz potem nas orzeźwić i dodać skrzydeł. A to wszystko jedynie z pomocą ananasa, surowego ogórka, szalotki, kolendry i soku z limonki.

Trzecim członkiem meksykańskiej trójcy jest majonez sriracha. Stanowi doskonałą przeciwwagę dla lekkości salsy i wydobywa cały charakter polędwicy wieprzowej, jednocześnie zadziornie podrapując w przełyk z każdym kolejnym zatopieniem zębów w tacos.

Tym z Was, którzy zrobili z nami już niejeden przepis, przygotowanie tacos z karmelizowaną wieprzowiną zajmie nie więcej niż 30 minut przy dobrej organizacji pracy.


Do przygotowania tacos z karmelizowaną wieprzowiną przydadzą się:


No to lecimy, Amigos – sombrero na łeb, patelnie w dłoń i czas zacząć przygotowania do fiesty.

Składniki:

karmelizowana wieprzowina składniki

Karmelizowana wieprzowina:

Ok. 350-400g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie paski

1 i 3/4 łyżki cukru

2-3 łyżki wody

1 posiekana papryczka jalapeno

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekana szalotka

2-3 łyżki sosu rybnego

składniki na salsę ananasową

Salsa ananasowa:

2 szalotki, pokrojone w bardzo drobną kostkę

3-4 plastry ananasa pokrojone w drobną kostkę

1/4 ogórka surowego pokrojonego w kostkę

Sok z 0,5 limonki

Garść świeżej kolendry, posiekanej

Szczypta soli do smaku

składniki na majonez sriracha

Majonez Sriracha:

3 łyżki majonezu

2 łyżki sosu sriracha

Do podania:

Domowe tortille

Los Tacos Rozpustos

Zanim zajmiemy się mięsem i robieniem placków tortilli, najlepiej będzie przygotować zarówno majonez sriracha, jak i salsę ananasową. Łączymy w małej misce bardzo dokładnie majonez z sosem sriracha, po czym zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na bok.

W osobnej misce lądują wszystkie składniki salsy.

składniki na salsę ananasową w misce

Mieszamy dokładnie zawartość miski i salsę również odstawiamy na bok.

salsa ananasowasalsa ananasowa

Kiedy zarówno salsa, jak i sos są już gotowe, a my zdążyliśmy też usmażyć tortille, możemy przejść do oporządzania mięcha.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na średnim ogniu i dodajemy szalotkę, czosnek oraz jalapeno.

jalapeno, czosnek i szalotka na patelni

Podsmażamy całość ok. 2 minuty, cały czas mieszając, po czym kładziemy na patelni polędwicę i wlewamy sos rybny.

obsmażana polędwica wieprzowa

Mięso obsmażamy, aż nie będzie już nigdzie różowe – ok. 2-3 minuty na dużym ogniu. Teraz wlewamy wodę i wsypujemy cukier, po czym mieszamy raz dokładnie całość i dajemy się skarmelizować wieprzowinie, powstrzymując się przez minutę od ponownego mieszania. Powtarzamy cały proces, aż mięso nabierze ładnego złoto-brązowego koloru.

karmelizowana polędwiczka wieprzowa

Na końcu układamy nasze tacos. Na tortilli kładziemy porcję mięsa, którą przykrywamy salsą ananasową, a na wierzchu ląduje sos sriracha. Tacos przystrajamy świeżą kolendrą i ewentualnie skraplamy sokiem z limonki.

tacos z karmelizowaną wieprzowiną tacos z karmelizowaną wieprzowiną tacos z karmelizowaną wieprzowiną tacos z karmelizowaną wieprzowiną tacos z karmelizowaną wieprzowiną

Za to właśnie kochamy Meksyk – za potęgę smaków, gdzie niby wszystkie składniki nawzajem kontrują się i walczą z sobą o koszulkę lidera, a tak naprawdę są zgrane bardziej, niż bliźnięta jednojajowe. Dzięki tym tacos w końcu zjedliśmy coś więcej, niż jeden posiłek, a przy okazji troszkę pokonaliśmy japę z waty i nasączyliśmy nasze szczęśliwe brzuszki wspaniałym plackiem obfitości.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Karmelizowana wieprzowina
  • Ok. 350-400g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 i 3/4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
Salsa ananasowa
  • 2 szalotki pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • 3-4 plastry ananasa pokrojone w drobną kostkę
  • 1/4 ogórka surowego pokrojonego w kostkę
  • Sok z 1/2 limonki
  • Garść świeżej kolendry (posiekanej)
  • Szczypta soli do smaku
Majonez Sriracha
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sriracha
Do podania
  • Domowe tortille (przepis dostępny na blogu)
Wskazówki
  1. Połącz w małej misce majonez z sosem sriracha, zakryj naczynie folią spożywczą i odstaw na bok.

  2. Do osobnej miski wrzuć wszystkie składniki salsy i wymieszaj je, po czym również odstaw na bok.

  3. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju na średnim ogniu i dodaj szalotkę, czosnek oraz jalapeno.

  4. Podsmażaj całość ok. 2 minuty, cały czas mieszając, po czym dodaj na patelnię polędwicę i wlej sos rybny.

  5. Obsmażaj mięso, aż nie będzie nigdzie różowe - ok. 2-3 minuty na dużym ogniu.

  6. Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj wszystko dokładnie i pozwól wieprzowinie skarmelizować się, powstrzymując się przez minutę od ponownego mieszania. 

  7. Powtarzaj cały proces, aż mięso nabierze łagodnego złoto-brązowego koloru.

  8. Ułóż porcję wieprzowiny na tortilli i przykryj ją salsą ananasową. Na wierzchu rozprowadź sos sriracha, a tacos oprósz świeżą kolendrą i ewentualnie skrop sokiem z limonki.