Jeśli frytki z sosem cheddarowym sprawiły, że śniły się Wam one po nocach, to dzisiejszym ziemniakiem już w ogóle rozbijamy bank, łamiemy wszelką tradycję i rzucamy rękawicę kulinarnym ortodoksom. Frytki z sosem orzechowym i majonezem z dodatkiem drobno posiekanej cebuli to coś, w czym naprawdę warto się zakochać. A jak to się zaczęło? Już wyjaśniamy.

Podczas naszej wizyty w Holandii mieliśmy okazję spróbować frytek z ciemnym, słodko-ostrym sosem orzechowym. Napomknęliśmy o tym w poprzednim przepisie i z paru stron doszły nas słuchy, że fajnie by było, gdybyśmy coś takiego wrzucili na bloga.

Czym prędzej pognaliśmy w poszukiwaniu przepisu na dobry sos orzechowy, co nie należało do zadań łatwych, głównie ze względu na to, że w większości receptur obok masła orzechowego stało mleczko kokosowe, a to byłoby za dużo tłuszczu w sosie – nawet dla nas. Postanowiliśmy więc iść własną drogą i oprócz masła z orzechów dodaliśmy kilka orientalnych przypraw, słodki sos sojowy i bulion warzywny, co okazało się strzałem w dziesiątkę.

W tak zwanym międzyczasie natknęliśmy się na coś, co jakimś cudem umknęło naszej uwadze w Amsterdamie – War Fries, czyli w wolnym tłumaczeniu frytki wojenne, do których oprócz sosu orzechowego serwowany jest majonez i drobno posiekana cebulka, a całe zestawienie jest wynikiem wpływów indonezyjskich imigrantów na kuchnię holenderską.

Istnieją trzy główne teorie na temat genezy tej nazwy: pierwsza głosi, że wojna oznacza pojedynek między Holandią (biały majonez) i Indonezją (nieco, ekhm… śniady sos orzechowy). Druga, głoszona przez złośliwców, dla których wszystko poza frytkami z ketchupem jest zboczeniem, sugeruje, że jedzący ma zamiar wypowiedzieć wojnę swojemu żołądkowi. Trzecia – i naszym zdaniem najsensowniejsza – mówi, o tym, że słowo „wojna” odnosi się do krajobrazu na talerzu, który przypomina jeden wielki rozgardiasz i pobojowisko.


Do przygotowania frytek „War Fries” potrzebne będą:

To teraz przejdziemy od teorii do praktyki i nauczymy Was, jak zwojować swoje najśmielsze gastro pragnienia tymi frytami.

Składniki:

składniki na frytki z sosem orzechowym i majonezem

Frytki z sosem orzechowym i majonezem:

8 dużych ziemniaków, pokrojonych w grube słupki

3 łyżki majonezu

0,5 cebuli, drobno posiekanej

1,5 litra oleju rzepakowego

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki sosu orzechowego (przepis poniżej)

składniki na sos orzechowy

Słodko-ostry sos orzechowy (na jeden 300ml słoik):

125g masła orzechowego

0,5 cebuli, pokrojonej w kostkę

2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

0,5 łyżeczki startego korzenia imbiru

2 łyżeczki sosu sambal oelek

1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego

150-175ml bulionu warzywnego (można skorzystać z domowych kostek rosołowych)

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowania do bitwy: Indonezja

Cebulę wraz z czosnkiem umieszczamy w pojemniku malaksera i miksujemy je na niskich obrotach, aż uda nam się je zmielić na dosyć drobno. Kiedy to już będzie za nami, to na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i sambal oelek, po czym podsmażamy wszystko ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

cebula czosnek imbir i sambal oelek

Dodajemy masło orzechowe, bulion, słodki sos sojowy oraz cukier, po czym mieszamy wszystko dokładnie do momentu, w którym uda nam się uzyskać jednolitą i w miarę gładką konsystencję. Podgrzewamy sos na małym/średnim ogniu i trzymamy go na patelni przez kolejne 2-3 minuty.

sos orzechowy przed zblendowaniem

Przenosimy sos do pojemnika malaksera i miksujemy go tam przez ok. 15-20 sekund, aż ten zupełnie się wygładzi.

sos orzechowy

Na koniec przenosimy go do słoika, dajemy nieco wystygnąć i zakręcamy pokrywkę na czas przygotowania wojsk holenderskich… to znaczy frytek.

Przygotowania do wojny: Holandia

Pokrojone w słupki ziemniaki wkładamy do bardzo zimnej wody na ok. 30 minut. Po tym czasie wylewamy mętną wodę, a frytki odsączamy z wody na ręcznikach papierowych.

Rozgrzewamy 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokim naczyniu, aż ten osiągnie temperaturę 150 stopni. Żeby sprawdzić, czy olej jest gotowy na przyjęcie frytek, wrzucamy jedną sztukę do środka i obserwujemy; jeśli frytka zacznie wypływać na wierzch, a dookoła niej będą powstawać bąbelki, to znaczy, że można ładować resztę do naczynia. Frytki smażymy pierwszy raz przez ok. 3 minuty, żeby nieco się podgotowały.

Wyławiamy ziemniaki i odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, po czym zwiększamy ogień do maksymalnego i odczekujemy ok. 3 minuty. Wkładamy frytki do oleju po raz drugi i tym razem smażymy, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.

Ponownie odsączamy je na ręczniku papierowym, po czym przekładamy do miski. Tam dosypujemy sól i potrząsamy naczyniem, żeby ta osiadła równomiernie na frytkach.

DO BOJU!

Frytki dzielimy na dwie porcje i podajemy je na talerzach lub w rożkach zrobionych z papieru do pieczenia. Na wierzchu układamy warstwę majonezu, obok sos orzechowy, a całość posypujemy posiekaną cebulką.

frytki z sosem orzechowym i majonezem

frytki z sosem orzechowym i majonezem

frytki z sosem orzechowym i majonezem

frytki z sosem orzechowym i majonezem

To jest jedzenie na wybitnie szczególne okazje. Przy frytkach z sosem cheddarowym żałowaliśmy, że porcja, która została przez nas spałaszowana, była zbyt skromna. Tym razem ledwo pomieściliśmy je w brzuszkach. Mimo wszystko, wygraliśmy tę wojnę, bo gdzie dwóch się bije, tam Stonerchef korzysta.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Frytki z sosem orzechowym i majonezem
  • 8 dużych ziemniaków pokrojonych w grube słupki
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1,5 litra oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu orzechowego przepis poniżej
Słodko-ostry sos orzechowy (na jeden 300ml słoik)
  • 125 g masła orzechowego
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 0,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 150-175 ml bulionu warzywnego można skorzystać z domowych kostek rosołowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Wskazówki
Sos orzechowy
  1. Umieść cebulę z czosnkiem w pojemniku malaksera i miksuj na niskich obrotach, aż uda się je zmielić na bardzo drobno.
  2. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy na średnim ogniu.
  3. Dodaj cebulę z czosnkiem, imbir i sambal oelek, po czym podsmażaj wszystko ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dodaj masło orzechowe, bulion, słodki sos sojowy oraz cukier.
  5. Mieszaj wszystko cały czas do momentu, aż uzyskasz jednolitą i w miarę gładką konsystencję.
  6. Podgrzewaj sos na małym/średnim ogniu i trzymaj go na patelni jeszcze 2-3 minuty.
  7. Przenieś sos do pojemnika malaksera i miksuj go tam przez ok. 15-20 sekund do całkowitego wygładzenia.
Przygotowanie frytek
  1. Włóż pokrojone w słupki ziemniaki do zimnej wody na ok. 30 minut.
  2. Wylej mętną wodę i odsącz frytki na ręczniku papierowym.
  3. Rozgrzej porządnie 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokim naczyniu (ok. 150 stopni).
  4. Włóż frytki i smaż je ok. 3 minuty, aż zmiękną.
  5. Wyjmij ziemniaki i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Zwiększ ogień pod naczyniem i odczekaj ok. 3 minuty.
  7. Dodaj ponownie frytki i smaż je, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
  8. Odsącz frytki raz jeszcze, po czym przenieś do dużej miski, posyp solą i potrząśnij miską, żeby sól równomiernie spoczęła na ziemniakach.
  9. Wysyp frytki na talerz, połóż na nich majonez, a obok sos orzechowy.
  10. Posyp posiekaną cebulką.