HomeCategoryFrytki - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/12/zblizenie-na-frytki-tikka-masala.jpg

Począwszy od wczoraj, jesteśmy zdania, że frytki tikka masala będziemy jeść na śniadanie, obiad, kolację i nie ukrywamy, coś takiego widzielibyśmy też na swoim weselu, a także w knajpce, gdyby kiedyś doszło do założenia takowej. To, w jaki sposób smażone ziemniaki współpracują z aromatycznym indyjskim szlagierem nie wymaga szerszego komentarza – tym się trzeba zajadać,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/zblizenie-na-frytki-z-poutine.jpg

Dzisiejszy przepis, wbrew temu, co może sugerować fonetycznie nazwa, jest bardzo daleki od terenów Rosji. Frytki z sosem poutine są bowiem potrawą kanadyjską, która w tym przypadku czerpie też odrobinę ze wschodniej Europy. Jak się okazuje, Kanadyjczycy lubią z ziemniakami robić to samo, co Polacy – polewać je sosem, najlepiej mięsnym. W dzieciństwie z chomiczym...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/12/zblizenie-na-frytki-z-sosem-orzechowym-i-majonezem.jpg

Jeśli frytki z sosem cheddarowym sprawiły, że śniły się Wam one po nocach, to dzisiejszym ziemniakiem już w ogóle rozbijamy bank, łamiemy wszelką tradycję i rzucamy rękawicę kulinarnym ortodoksom. Frytki z sosem orzechowym i majonezem z dodatkiem drobno posiekanej cebuli to coś, w czym naprawdę warto się zakochać. A jak to się zaczęło? Już wyjaśniamy....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/12/zblizenie-na-frytki-z-sosem-cheddarowym-bekonem-i-szczypiorkiem.jpg

Czymże byłoby życie bez frytek? Te smażone ziemniaki pociachane w grube słupki są tak uniwersalną i obłędnie pyszną formą street foodu, że liczba ich sposobów przygotowania równa jest potencjalnej liczbie pieśni, które mogłyby powstać na ich cześć. My darujemy sobie wznoszenie hymnów – zamiast tego stawiamy im rozpustny pomnik, jakim są frytki z sosem cheddarowym...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/10/frytki-srodziemnomorskie-z-feta-bazylia-czosnkiem-i-soem-aioli.jpg

Frytki nie są ani holenderskie, ani francuskie, ani belgijskie… Frytki są nasze! Należą do całej ludzkości, bo już od bardzo długiego czasu dogadzają jej w porach obiadowych, kolacyjnych, lunchowych… a nawet o 3 w nocy, bo kto nam zabroni?! Skoro już uznaliśmy, że ta forma ziemniaków może być skategoryzowana jako obywatele świata, to my sypiemy...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/09/mega-zblizenie-na-frytki-holenderskie.jpg

 Będąc w Holandii, jakieś dwa razy dziennie kosztowaliśmy frytek w różnych miejscach. Trzeba jedno oddać zielonym płucom Europy – ich mieszkańcy do mistrzostwa doprowadzili sztukę wysmażania frytek. I to wcale nie sosy (które swoją drogą są genialne, niezależnie od wybranej pozycji) robią główną robotę, choć nie powiemy, mają w tej budowli swoją cegiełkę. To sposób,...