Poprzednia zapiekanka z sosem enchilada należała do jednych z najrozpustniejszych i najostrzejszych pozycji na Stonerchefie. Zresztą, ilość przypięć na Pintereście nie kłamie – pokochaliście tę meksykańską zapiekankę o stopniu palenia na poziomie rozżarzonego węgla. Tę też pokochacie – mniej ostra (choć nadal kopie jak syn piłkarza), bardziej kremowa, z większą ilością warzyw (bo warzywa to świetny dodatek do mięsa – nigdy na odwrót!) i z dokładną odpowiedzią na pytanie „o co chodzi w kuchni meksykańskiej?” – ryżowa enchilada z kurczakiem i kolendrą.

To jest absolutnie hojne danie, zarówno pod kątem ładunku energetycznego, jak i różnych smaków, które przeplatają się w tej zapiekance, o zdrowiu już nie wspominając, bo wszystko, co robione w domu i prawie od zera jest zdrowe.

Przede wszystkim, występuje tu jedno z naszych ulubionych połączeń, tj. drób plus ostry sos. Chociaż ten kurczak jest mocno kontrowersyjnym tematem, to jak macie sprawdzonego dostawcę i umiecie mądrze oraz odpowiedzialnie kupować, to możecie się na te kontrowersje – że tak to ujmiemy – wypiąć. Na domowy sos enchilada macie przepis na na stronie, także tu też zostawiamy Was w pełni uzbrojonych do działania.

Jest i ryż – do naszej enchilady użyliśmy ryżu basmati, ponieważ jak żaden inny jest delikatny w smaku i ma piękne, długie ziarna. Ale, ale! To jeszcze nie wszystko, bo ów ryż gotowany będzie z odrobiną masła, co pozwoli nam go nie tylko nasycić, ale przede wszystkim dodać odrobiny kremowości do całej strawy.

Z warzyw postawiliśmy na kukurydzę i czerwoną fasolę (nie spodziewalibyście się tego po kuchni meksykańskiej, prawda?) Kukurydza została użyta po to, aby pokazać, że ostre też może być słodkie. Fasolę dodaliśmy w celu nadania mączności do naszego dania – w końcu na Stonerchefie ładujemy do pełna, zgadza się?

No i w końcu sery – biały, szlachetny i długodojrzewający cheddar połączyliśmy z goudą, która jest słusznym zamiennikiem dla popularnego w Meksyku, półtwardego sera Monterey Jack. Wszystko sprószone na górze świeżą, posiekaną kolendrą.


Do przygotowania ryżowej enchilady przydadzą się:

Dobra, amigos, ruszamy do dzieła!

Składniki:

składniki na ryżową enchiladę z kurczakiem

Ryżowa enchilada z kurczakiem i kolendrą

1 duża pierś z kurczaka, gotowana na wolnym ogniu ok. 30 minut i poszarpana widelcami

120g ryżu basmati, gotowanego z 1 łyżką masła, gotowanego na wolnym ogniu

300g sosu enchilada

160g czerwonej fasoli z puszki

110g kukurydzy z puszki

80g białego, długodojrzewającego cheddara wymieszanego z 80g goudy – starte na grubych oczkach

Garść posiekanej świeżej kolendry

Sól i pieprz do smaku

Pomieszamy, zapieczemy i siadamy do stołu

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni z włączonym termoobiegiem.  Do przygotowania enchilady potrzebne nam będzie średnich rozmiarów naczynie żaroodporne, dlatego chwytamy, co mamy pod ręką i stawiamy na blacie obok miejsca, na którym trzymamy składniki.

W dużej misce mieszamy poszarpaną pierś kurczaka z sosem enchilada, czerwoną fasolą i połową sera. Następnie dorzucamy ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym mieszamy całość dokładnie raz jeszcze. Masę rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym i posypujemy ją kukurydzą oraz resztą sera.

ryżowa enchilada z kurczakiem przed pieczeniem

Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy enchiladę ok. 30 minut, aż ser się ładnie stopi. Na koniec posypujemy wszystko kolendrą, coby nadać ostateczny sznyt naszej kochanej zapiekance.

ryżowa enchilada z kurczakiem

A teraz uwaga, uwaga, bo chwytamy za łopatkę i podnosimy ten pomnik meksykańskiego grzechu i obserwować, jak stopiony ser unosi się razem z nim – niewiele jest na świecie tak zapierających dech w piersiach widoków:

ryżowa enchilada z kurczakiem

ryżowa enchilada z kurczakiem

To jest właśnie kwintesencja życia dla jedzenia. Jak tak dalej pójdzie, to w przyszłym roku będziemy musieli zarezerwować lot do Meksyku i oddać należny hołd tamtejszej kulturze kulinarnej, bo z każdym dniem, w którym ta u nas gości, my mamy ochotę zawitać tam na stałe.

A teraz, jeśli pozwolicie, udamy się po dokładkę.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ryżowa enchilada z kurczakiem i kolendrą
  • 1 duża pierś z kurczaka gotowana na wolnym ogniu ok. 30 minut i poszarpana widelcami
  • 120 g ryżu basmati gotowanego z 1 łyżką masła, gotowanego na wolnym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
  • 300 g sosu enchilada
  • 160 g czerwonej fasoli z puszki
  • 110 g kukurydzy z puszki
  • 80 g białego długodojrzewającego cheddara wymieszanego z 80g goudy - starte na grubych oczkach
  • Garść posiekanej świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i przygotuj naczynie żaroodporne średnich rozmiarów.
  2. Wymieszaj w dużej misce kurczaka z sosem enchilada, czerwoną fasolą i połową sera.
  3. Dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Rozprowadź masę po naczyniu żaroodpornym.
  5. Posyp ją kukurydzą i resztą sera.
  6. Piecz ok. 30 minut, aż ser się ładnie stopi.
  7. Posyp kolendrą.
  8. Nakładaj i rozpocznij fiestę.