Masło orzechowe było u nas do tej pory wykorzystywane w mało spodziewany sposób; najpierw na burgerze, potem w słodkiej quesadilli – pora więc znaleźć dla niego „normalne” zastosowanie. Teraz szybki quiz – jakie jest najlepsze słodkie jedzenie na świecie? Brawo, zgadliście, chodzi o lody. To co… gotowi na lody z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków ziemnych w miodzie?
Standardowo będziemy się bawić mlekiem skondensowanym i śmietaną, natomiast do całego ekwipunku orzechowego lodożercy potrzebne nam będzie kremowe masło orzechowe (my od wielu lat korzystamy z masła od Sante – ma bardzo dobry skład i idealną konsystencję do smarowania, a przy okazji nie trzeba go doprawiać) i – uwaga, uwaga – orzeszki ziemne skąpane w miodzie.
Dzięki temu nasze lody zyskają aksamitną teksturę, a miejscami – niczym na Polskich drogach – będziemy natrafiać na przepyszne, arachidowe wyboje. Słodki, słony i kremowy – ta święta trójca rządzi w dzisiejszym deserze.
Do przygotowania lodów z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków ziemnych w miodzie przydadzą się:
- nóż szefa kuchni
- mikser
- duża miska
- szpatułka
- litrowy pojemnik na lody
Pora na Was – porządźcie trochę w kuchni i zapełnijcie kolejny 1,5-litrowy pojemnik niezapomnianym smakiem, który raz na zawsze uzależni Was od siebie – a to uzależnienie jest wyjątkowo przyjemne.
Składniki:
Lody z masłem orzechowym:
400g śmietany 36% (kremówki)
500g słodzonego mleka skondensowanego
250g kremowego masła orzechowego
150g orzeszków ziemnych w miodzie
Modlitwa cukiernika – śmietana i mleko
Orzeszki ziemne siekamy dosyć drobno, tak jak na zdjęciu. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno, a do niej wmiksowujemy mleko skondensowane wraz z masłem orzechowym.
Na koniec trzeba wmieszać jeszcze posiekane orzeszki, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Lody przelewamy do głębokiego, mniej więcej 1,5-litrowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny – polecamy sprawdzić po tym czasie, czy są już gotowe – jeśli tak, to możecie je zacząć w siebie ładować, ew. poprzedzić cały proces tańcem dziękczynienia na naszą cześć.
No i jest – kolejny przepis na ultra-szybkie lody, których poziom satysfakcji po zarzuceniu pierwszej łyżeczki nie tylko spełnia, ale po prostu przerasta nawet najśmielsze oczekiwania względem nich. Co najważniejsze, orzeszki ziemne w miodzie przełamują ogólnie kremowy smak lodów, dzięki czemu pozbywamy się efektu „za dużo, nie mogę”, bo podczas ich jedzenia cały czas coś się dzieje. A koniec konsumpcji przypomina finał tragikomedii – niby jest wesoło, pozachwycaliśmy się, ale patrząc na puste pudełko pojawia się strach przeplatany niepewnością… Co dalej z tym życiem?
- 400 g śmietany 36% kremówki
- 500 g słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g masła orzechowego
- 150 g orzeszków ziemnych w miodzie
-
Posiekaj orzechy dość drobno.
-
Ubij śmietanę na sztywno w uprzednio schłodzonej misce.
-
Wmiksuj mleko skondensowane i masło orzechowe.
-
Dodaj orzeszki i wmieszaj je dokładnie do masy lodowej.
-
Przelej masę do ok. 1,5-litrowego pojemnika i szczelnie go zamknij.
-
Mroź ok. 4 godziny.