lody z maslem orzechowym

Lody z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków ziemnych w miodzie

by Stonerchef

Masło orzechowe było u nas do tej pory wykorzystywane w mało spodziewany sposób; najpierw na burgerze, potem w słodkiej quesadilli – pora więc znaleźć dla niego „normalne” zastosowanie. Teraz szybki quiz – jakie jest najlepsze słodkie jedzenie na świecie? Brawo, zgadliście, chodzi o lody. To co… gotowi na lody z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków ziemnych w miodzie?

Standardowo będziemy się bawić mlekiem skondensowanym i śmietaną, natomiast do całego ekwipunku orzechowego lodożercy potrzebne nam będzie kremowe masło orzechowe (my od wielu lat korzystamy z masła od Sante – ma bardzo dobry skład i idealną konsystencję do smarowania, a przy okazji nie trzeba go doprawiać) i – uwaga, uwaga – orzeszki ziemne skąpane w miodzie.

Dzięki temu nasze lody zyskają aksamitną teksturę, a miejscami – niczym na Polskich drogach – będziemy natrafiać na przepyszne, arachidowe wyboje. Słodki, słony i kremowy – ta święta trójca rządzi w dzisiejszym deserze.


Do przygotowania lodów z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków ziemnych w miodzie przydadzą się:


Pora na Was – porządźcie trochę w kuchni i zapełnijcie kolejny 1,5-litrowy pojemnik niezapomnianym smakiem, który raz na zawsze uzależni Was od siebie – a to uzależnienie jest wyjątkowo przyjemne.

Składniki:

skladniki na lody z maslem orzechowym

Lody z masłem orzechowym:

400g śmietany 36% (kremówki)

500g słodzonego mleka skondensowanego

250g kremowego masła orzechowego

150g orzeszków ziemnych w miodzie

Modlitwa cukiernika – śmietana i mleko

posiekane orzechy w miodzie

Orzeszki ziemne siekamy dosyć drobno, tak jak na zdjęciu. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno, a do niej wmiksowujemy mleko skondensowane wraz z masłem orzechowym.

posiekane orzeszki wmieszane do masy lodowej

Na koniec trzeba wmieszać jeszcze posiekane orzeszki, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Lody przelewamy do głębokiego, mniej więcej 1,5-litrowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny – polecamy sprawdzić po tym czasie, czy są już gotowe – jeśli tak, to możecie je zacząć w siebie ładować, ew. poprzedzić cały proces tańcem dziękczynienia na naszą cześć.

lody z maslem orzechowym

Dzień dobry, czy chciałbyś mnie może zjeść?

 

lody z maslem orzechowym

Nabieraj mnie powoli, delikatnie – możesz nawet polecieć ze mną w kulki

lody z maslem orzechowym

A teraz patrz i podziwiaj!

lody z maslem orzechowym

Możesz jeszcze trochę powdychać mój orzechowy zapach.

No dobra... Pozwalam Ci wziąć łyżeczkę... dwie... ewentualnie dwadzieścia.

No dobra… Pozwalam Ci wziąć łyżeczkę… dwie… ewentualnie dwadzieścia.

No i jest – kolejny przepis na ultra-szybkie lody, których poziom satysfakcji po zarzuceniu pierwszej łyżeczki nie tylko spełnia, ale po prostu przerasta nawet najśmielsze oczekiwania względem nich. Co najważniejsze, orzeszki ziemne w miodzie przełamują ogólnie kremowy smak lodów, dzięki czemu pozbywamy się efektu „za dużo, nie mogę”, bo podczas ich jedzenia cały czas coś się dzieje. A koniec konsumpcji przypomina finał tragikomedii – niby jest wesoło, pozachwycaliśmy się, ale patrząc na puste pudełko pojawia się strach przeplatany niepewnością… Co dalej z tym życiem?

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody z masłem orzechowym
  • 400 g śmietany 36% kremówki
  • 500 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 g orzeszków ziemnych w miodzie
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Posiekaj orzechy dość drobno.
  2. Ubij śmietanę na sztywno w uprzednio schłodzonej misce.
  3. Wmiksuj mleko skondensowane i masło orzechowe.
  4. Dodaj orzeszki i wmieszaj je dokładnie do masy lodowej.
  5. Przelej masę do ok. 1,5-litrowego pojemnika i szczelnie go zamknij.
  6. Mroź ok. 4 godziny.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły