samosa

Świętokradztwo: Pierogi samosa z farszem cheeseburgerowym

by Stonerchef

Hindusi z zasady nie jedzą wołowiny, dlatego ten przepis może się wydawać mało stosowny w pewnym środowisku, bo pierogi samosa to jedno z charakterystycznych dań kuchni indyjskiej. No ale cóż… za to Bollywood musi im się oberwać, więc dzisiaj przyrządziliśmy pierogi samosa z farszem cheeseburgerowym.

To połączenie dwóch bardzo odległych kontynentów jest o tyle niepowtarzalne, że po pierwsze nigdzie go nie znajdziecie w internetach (a przynajmniej w formie przepisu), a po drugie, pierogi smażone w głębokim oleju w połączeniu z mięsnym farszem przyprawionym na modłę cheeseburgerową to jedno z tych dań, które zalicza się do panteonu najbardziej hedonistycznych przekąsek, jakie ludzki umysł mógł kiedyś stworzyć.

O ile farsz cheeseburgerowy mamy opanowany do perfekcji, to z ciastem na pierogi samosa mierzyliśmy się po raz pierwszy. Jest to zdecydowanie ciasto leżące na zupełnie innym biegunie od tego, jakie przygotowują nasze babcie i mamy na tradycyjne polskie pierogi, ponieważ charakteryzuje się dosyć sztywną konsystencją, a sama masa wymaga dużo dłuzszego odpoczynku przed przejściem do fazy wyrabiania.

Nam jednak eksperymenty nie są straszne. Wręcz przeciwnie – my kochamy kombinować z tak dziwacznymi połączeniami, a jak już w ogóle dodamy do tego naszą bezgraniczną miłość do biesiadnego ucztowania, to możecie sobie jedynie wyobrazić, jakiego banana mieliśmy na twarzy bawiąc się w smażenie tych indyjskich rarytasów wypełnionych amerykańskim szlagierem.


Do przygotowania pierogów samosa potrzebne będą:


Tak, wiemy – już nie możecie się doczekać, żeby zobaczyć, jak Indie zostają przez nas wzbogacone kulturowo.

Składniki:

składniki na ciasto na samosa

Ciasto na pierogi samosa:

250g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

6 łyżek wody

5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego

3/4 łyżeczki czarnuszki

3/4 łyżeczki soli

ok. 2 litry oleju do smażenia

składniki na cheeseburgerowy farsz

Farsz cheeseburgerowy:

400g mielonej wołowiny

1 cebula pokrojona w małą kostkę

3 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę

1 posiekany ogórek konserwowy

200g sera cheddar

2-3 łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy dijon

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka sosu habanero lub tabasco

sól i pieprz do smaku

Imigranci z Ameryki

Najpierw przygotujemy farsz. Roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego w garnku, po czym dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy do garnka boczek i kontynuujemy smażenie ok. 5-7 minut, mieszając cały czas, aż bekon odda swój tłuszcz i zrobi się chrupiący. Po tym czasie dodajemy czosnek i smażymy całość przez ok. 1 minutę na średnim ogniu. W następnej kolejności w garnku ląduje mięso. Wołowinę rozdrabniamy przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki i przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem, smażąc do momentu, w którym mięso przestanie być różowe.

Teraz pozostaje nam dodać jeszcze sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco, ketchup i musztardę. Całość mieszamy bardzo dokładnie i smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

cheeseburgerowy farsz przed dodaniem sera

Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy ser, po czym mieszamy całość, aż cheddar się roztopi.

gotowy cheeseburgerowy farsz

Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy farsz na bok na czas przygotowania ciasta na pierogi samosa.

Gościnni gospodarze

Roztapiamy 4 łyżki masła klarowanego w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i czarnuszką. Następnie dodajemy masło i wmasowujemy je w mąkę, aż masa nabierze konsystencji kruszonki, po czym dodajemy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając więcej wody w razie potrzeby. Masa powinna być sztywna, ale jednolita. Ciasto umieszczamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy masę na pierogi na 30 minut, aby ta odpoczęła.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych porcji i z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy.

ciasto podzielone na części

Każdą kulkę po kolei rozwałkowujemy tak, aby ciasto nie było za cienkie, ani za grube.

rozwałkowane ciasto na samosa

Następnie przekrawamy je nożem na pół i smarujemy delikatnie wodą tę krawędź, którą odcinaliśmy. Z ciasta formujemy stożek, który wypełniamy cheeseburgerowym farszem.

samosa przed zaklejeniem

Krawędzie wokół farszu też smarujemy wodą i zalepiamy pierogi.

samosa przed smażeniem

W głębokim naczyniu rozgrzewamy porządnie dwa litry oleju. Żeby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio gorący, zostawiamy sobie niewielką porcję ciasta na pierogi i wrzucamy ją w kawałeczkach do naczynia. Jeśli ciasto zacznie momentalnie wypływać na powierzchnię, a wokół niego zaczną pojawiać się bąbelki, to znaczy, że możemy śmiało smażyć nasze pierogi. Robimy do momentu, aż samosa będą złoto-brązowe. Na ich powierzchni pojawią się przepiękne bąble lub – jak kto woli – purchle.

samosa

samosa

samosa

samosa

samosa

Oto cheeseburgerowe pierogi samosa w całej swojej krasie. Po zjedzeniu pełnej porcji co prawda nie będziecie pachnieć kurkumą i imbirem, ani tańczyć do rytmu razem z bollywoodzkimi gwiazdami, ale za to przynajmniej na chwilę się rozpłyniecie nad tym, jakie to gotowanie jest przecudowne, a ludzki umysł nieprzejednany w swym ekscentryzmie, że dochodzi do tak dziwacznie pysznego mariażu.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
45 mins
Część właściwa
45 mins
Łącznie
1 hr 30 mins
 
Rodzaj dania: przegryzka
Ilość: 12 pierogów
Składniki
Ciasto na pierogi samosa
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 5-6 łyżek wody
  • 5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki czarnuszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • ok. 2 litry oleju do smażenia
Farsz cheeseburgerowy
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula pokrojona w małą kostkę
  • 3 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
  • 1 posiekany ogórek konserwowy
  • 200 g sera cheddar
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu habanero lub tabasco
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Farsz cheeseburgerowy
  1. Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego w rondelku. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż ta się zeszkli.

  2. Dodaj boczek i smaż ok. 5-7 minut, aż boczek odda tłuszcz i zrobi się nieco chrupiący.

  3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze ok. minutę, cały czas mieszając.

  4. Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją łopatką i dopraw solą wraz z pieprzem. Smaż, aż mięso przestanie być różowe.

  5. Dodaj ketchup, musztardę dijon, sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco i wymieszaj dokładnie całość.

  6. Smaż farsz ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając cały czas.

  7. Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj do środka posiekanego ogórka. Dodaj ser i wymieszaj, aż cheddar się roztopi.

  8. Przykryj garnek i odstaw go na bok na czas przygotowania ciasta.

Ciasto na pierogi samosa
  1. Wymieszaj mąkę z solą i czarnuszką w dużej misce.

  2. Dodaj masło klarowane i wmasuj je palcami w mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.

  3. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż masa będzie jednolita i zbita.

  4. Przenieś ciasto do miski i owiń je folią spożywczą lub przykryj wilgotną ścierką. Odstaw na ok. 30 minut.

Formowanie i smażenie pierogów
  1. Podziel ciasto na 6 równych części, z każdej uformuj kulkę i spłaszcz dłońmi.

  2. Rozwałkuj ciato tak, aby nie było ani zbyt cienkie, ani zbyt grube.

  3. Przekrój je nożem w połowie i posmaruj przecięte krawędzie delikatnie wodą.

  4. Zalep pieroga formując stożek i wypełnij go farszem cheeseburgerowym. Krawędzie dookoła farszu również posmaruj delikatnie wodą i zamknij krawędzie pieroga.

  5. Powtórz to samo z drugą połową przekrojonego ciasta i z pozostałymi kulkami.

  6. Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu.

  7. Smaż pierogi partiami, po 4 na jedną serię, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

  8. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz również inne artykuły