Hindusi z zasady nie jedzą wołowiny, dlatego ten przepis może się wydawać mało stosowny w pewnym środowisku, bo pierogi samosa to jedno z charakterystycznych dań kuchni indyjskiej. No ale cóż… za to Bollywood musi im się oberwać, więc dzisiaj przyrządziliśmy pierogi samosa z farszem cheeseburgerowym.
To połączenie dwóch bardzo odległych kontynentów jest o tyle niepowtarzalne, że po pierwsze nigdzie go nie znajdziecie w internetach (a przynajmniej w formie przepisu), a po drugie, pierogi smażone w głębokim oleju w połączeniu z mięsnym farszem przyprawionym na modłę cheeseburgerową to jedno z tych dań, które zalicza się do panteonu najbardziej hedonistycznych przekąsek, jakie ludzki umysł mógł kiedyś stworzyć.
O ile farsz cheeseburgerowy mamy opanowany do perfekcji, to z ciastem na pierogi samosa mierzyliśmy się po raz pierwszy. Jest to zdecydowanie ciasto leżące na zupełnie innym biegunie od tego, jakie przygotowują nasze babcie i mamy na tradycyjne polskie pierogi, ponieważ charakteryzuje się dosyć sztywną konsystencją, a sama masa wymaga dużo dłuzszego odpoczynku przed przejściem do fazy wyrabiania.
Nam jednak eksperymenty nie są straszne. Wręcz przeciwnie – my kochamy kombinować z tak dziwacznymi połączeniami, a jak już w ogóle dodamy do tego naszą bezgraniczną miłość do biesiadnego ucztowania, to możecie sobie jedynie wyobrazić, jakiego banana mieliśmy na twarzy bawiąc się w smażenie tych indyjskich rarytasów wypełnionych amerykańskim szlagierem.
Do przygotowania pierogów samosa potrzebne będą:
- dwie miski
- głęboka patelnia / wok / frytownica
- szpatułka
- termometr kuchenny
- nóż szefa kuchni
- folia spożywcza / mokra ściereczka
- garnek
Tak, wiemy – już nie możecie się doczekać, żeby zobaczyć, jak Indie zostają przez nas wzbogacone kulturowo.
Składniki:
Ciasto na pierogi samosa:
250g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
6 łyżek wody
5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
3/4 łyżeczki czarnuszki
3/4 łyżeczki soli
ok. 2 litry oleju do smażenia
Farsz cheeseburgerowy:
400g mielonej wołowiny
1 cebula pokrojona w małą kostkę
3 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
1 posiekany ogórek konserwowy
200g sera cheddar
2-3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy dijon
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu habanero lub tabasco
sól i pieprz do smaku
Imigranci z Ameryki
Najpierw przygotujemy farsz. Roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego w garnku, po czym dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy do garnka boczek i kontynuujemy smażenie ok. 5-7 minut, mieszając cały czas, aż bekon odda swój tłuszcz i zrobi się chrupiący. Po tym czasie dodajemy czosnek i smażymy całość przez ok. 1 minutę na średnim ogniu. W następnej kolejności w garnku ląduje mięso. Wołowinę rozdrabniamy przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki i przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem, smażąc do momentu, w którym mięso przestanie być różowe.
Teraz pozostaje nam dodać jeszcze sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco, ketchup i musztardę. Całość mieszamy bardzo dokładnie i smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy ser, po czym mieszamy całość, aż cheddar się roztopi.
Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy farsz na bok na czas przygotowania ciasta na pierogi samosa.
Gościnni gospodarze
Roztapiamy 4 łyżki masła klarowanego w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i czarnuszką. Następnie dodajemy masło i wmasowujemy je w mąkę, aż masa nabierze konsystencji kruszonki, po czym dodajemy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając więcej wody w razie potrzeby. Masa powinna być sztywna, ale jednolita. Ciasto umieszczamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy masę na pierogi na 30 minut, aby ta odpoczęła.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych porcji i z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy.
Każdą kulkę po kolei rozwałkowujemy tak, aby ciasto nie było za cienkie, ani za grube.
Następnie przekrawamy je nożem na pół i smarujemy delikatnie wodą tę krawędź, którą odcinaliśmy. Z ciasta formujemy stożek, który wypełniamy cheeseburgerowym farszem.
Krawędzie wokół farszu też smarujemy wodą i zalepiamy pierogi.
W głębokim naczyniu rozgrzewamy porządnie dwa litry oleju. Żeby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio gorący, zostawiamy sobie niewielką porcję ciasta na pierogi i wrzucamy ją w kawałeczkach do naczynia. Jeśli ciasto zacznie momentalnie wypływać na powierzchnię, a wokół niego zaczną pojawiać się bąbelki, to znaczy, że możemy śmiało smażyć nasze pierogi. Robimy do momentu, aż samosa będą złoto-brązowe. Na ich powierzchni pojawią się przepiękne bąble lub – jak kto woli – purchle.
Oto cheeseburgerowe pierogi samosa w całej swojej krasie. Po zjedzeniu pełnej porcji co prawda nie będziecie pachnieć kurkumą i imbirem, ani tańczyć do rytmu razem z bollywoodzkimi gwiazdami, ale za to przynajmniej na chwilę się rozpłyniecie nad tym, jakie to gotowanie jest przecudowne, a ludzki umysł nieprzejednany w swym ekscentryzmie, że dochodzi do tak dziwacznie pysznego mariażu.
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 5-6 łyżek wody
- 5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki czarnuszki
- 3/4 łyżeczki soli
- ok. 2 litry oleju do smażenia
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula pokrojona w małą kostkę
- 3 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
- 1 posiekany ogórek konserwowy
- 200 g sera cheddar
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu habanero lub tabasco
- sól i pieprz do smaku
-
Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego w rondelku. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż ta się zeszkli.
-
Dodaj boczek i smaż ok. 5-7 minut, aż boczek odda tłuszcz i zrobi się nieco chrupiący.
-
Dodaj czosnek i smaż jeszcze ok. minutę, cały czas mieszając.
-
Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją łopatką i dopraw solą wraz z pieprzem. Smaż, aż mięso przestanie być różowe.
-
Dodaj ketchup, musztardę dijon, sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco i wymieszaj dokładnie całość.
-
Smaż farsz ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając cały czas.
-
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj do środka posiekanego ogórka. Dodaj ser i wymieszaj, aż cheddar się roztopi.
-
Przykryj garnek i odstaw go na bok na czas przygotowania ciasta.
-
Wymieszaj mąkę z solą i czarnuszką w dużej misce.
-
Dodaj masło klarowane i wmasuj je palcami w mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
-
Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż masa będzie jednolita i zbita.
-
Przenieś ciasto do miski i owiń je folią spożywczą lub przykryj wilgotną ścierką. Odstaw na ok. 30 minut.
-
Podziel ciasto na 6 równych części, z każdej uformuj kulkę i spłaszcz dłońmi.
-
Rozwałkuj ciato tak, aby nie było ani zbyt cienkie, ani zbyt grube.
-
Przekrój je nożem w połowie i posmaruj przecięte krawędzie delikatnie wodą.
-
Zalep pieroga formując stożek i wypełnij go farszem cheeseburgerowym. Krawędzie dookoła farszu również posmaruj delikatnie wodą i zamknij krawędzie pieroga.
-
Powtórz to samo z drugą połową przekrojonego ciasta i z pozostałymi kulkami.
-
Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu.
-
Smaż pierogi partiami, po 4 na jedną serię, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
-
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.