Są na świecie takie wartości, które trzeba szanować ponad wszystko – rodzina, honor, przyjaźń, lojalność, asertywność, silna wola, lody, pizza. No właśnie – Pizza cornetto. Co to takiego?
To rodzaj street foodu, który zaczyna robić furorę w świecie gastrożerców – pizza podana w rożkach, niczym legendarne lody cornetto. Będziecie do tego potrzebować naszego ciasta na pizzę, sosu z przetartych pomidorów, mozzarelli i swoich ulubionych wykończeń z pozycji kart pizzeri z całego świata. Dodatkowo zrobimy sobie lekcję plastyki i techniki, ponieważ do formowania rożków skorzystamy z bloku technicznego i folii aluminiowej.
To my poprosimy 2 gałki hawajskich i 2 gałki z salami.
Składniki:
Pizza cornetto:
Porcja idealnego ciasta na pizzę
250g startej mozzarelli
1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę
10 plasterków wędzonej szynki wieprzowej, pokrojonych w kostkę
50g ananasa, pokrojonego w kostkę
15 plasterków salami… tak… w kostkę…
1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Narzędzia do wykonania rożków:
4 kartki z bloku technicznego A4
Folia aluminiowa do owinięcia
Rollujemy rożki
Z kartek bloku technicznego formujemy stożki, które owijamy mocno warstwami folii aluminiowej – im więcej warstw, tym bardziej pojemny będzie rożek.
Następnie dzielimy ciasto na pizzę na 4 równe części, które rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto nie powinno być zbyt cienko rozwałkowane, bo zaczną się tworzyć dziury, kiedy będziemy chcieli je nałożyć na formach stożkowych. A’propos…
Nakładamy rozwałkowane ciasto na stożek i rozciągamy je, żeby pokryło prawie całą formę. Piekarnik rozgrzewamy do 205 stopni (termoobieg) i pieczemy rożki, położone spodem stożka do blachy. Ciasto pieczemy ok. 10 minut, żeby delikatnie się zarumieniło. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i pozbywamy się folii aluminiowej oraz papieru z rożków.
Faszerowanko
Pora na przygotowanie farszu hawajskiego i salami:
- Farsz hawajski: W misce mieszamy dokładnie szynkę, ananasa, połowę sosu pomidorowego, 0,5 cebuli, 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, bazylii i pieprz cayenne.
- Farsz salami: W drugim naczyniu dokładnie łączymy ze sobą salami, 0,5 cebuli, i połowę sosu pomidorowego.
Do rożków wkładamy połowę farszu, posypujemy mozzarellą, wykańczamy farsz, a następnie dosypujemy jeszcze ser na sam wierzch, który pokrywają kawałki składników użytych do poszczególnych nadzień.
Wszystkie 4 pizze cornetto umieszczamy w naczyniach żaroodpornych i ponownie zapiekamy, tym razem 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Jeść jak lody, czy jak pizzę?
Pizze cornetto przekładamy na serwetki lub do specjalnych torebek papierowych. I teraz odpowiedź na pytanie z nagłówka – a wszystko jedno! Można pożerać jak zwiniętą pizzę, ale kto komu zabroni wyciągnąć łyżeczkę i udawać, że właśnie zamówił cztery kosmiczne porcje pizzowych lodów? No kto?
- Porcja idealnego ciasta na pizzę
- 250 g startej mozzarelli
- 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 10 plasterków wędzonej szynki wieprzowej pokrojonych w kostkę
- 50 g ananasa pokrojonego w kostkę
- 15 plasterków salami… tak… w kostkę…
- 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 kartki z bloku technicznego A4
- Folia aluminiowa do owinięcia
-
Uformuj stożki z kartek bloku technicznego.
-
Owiń je mocno warstwami folii aluminiowej - im więcej warstw, tym większy rożek.
-
Podziel ciasto na pizzę na 4 równe części.
-
Rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie - byle nie za cienko.
-
Nałóż porcje rozwałkowanego ciasta na stożki.
-
Rozciągnij końce tak, aby objęły prawie całą formę.
-
Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 205 stopni (termoobieg).
-
Wyjmij rożki, ostudź i pozbądź się z nich folii aluminiowej oraz papieru.
-
Wymieszaj w misce szynkę, ananasa, połowę sosu pomidorowego, 0,5 cebuli, 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, bazylii i pieprz cayenne.
-
W drugim naczyniu połącz ze sobą salami, 0,5 cebuli i połowę sosu pomidorowego.
-
Nałóż połowę farszu do rożka.
-
Posyp mozzarellą.
-
Wykończ resztą farszu.
-
Dosyp ser na wierzchu i pokryj go kawałkami składników użytych do poszczególnych nadzień.
-
Zapiecz ponownie, również 10 minut, ale tym razem w 180 stopniach (także termoobieg).