Wygrać życie. Dla jednych to awans w pracy, dla innych podróż dookoła świata. Dla nas wygrać życie, to wypiec takie żarcie, które nawet nas przyprawi o niewypowiedziany zachwyt z poczuciem respektu przed rozpustną potęgą tegoż żarcia. Rwane pizza bułki na modłę Żółwi Ninja posmarowane masłem czosnkowym nadają nowy wymiar pizzy, kanapkom premium, i w ogóle nadają sens życiu.
Z tego, co się orientujemy, to teraz trwa karnawał. Jest to więc czas zabawy przed zbliżającym się okresem zadumy i powściągliwości, której towarzyszy tak zwany post.
Dobra, nie oszukujmy się, to jest kolejna okazja ku temu, żeby grubiej imprezować, przaśniej jeść i ogólnie wejść na jeden bieg wyżej ze swoim hedonizmem. Dlatego tym przepisem chcemy zainaugurować stonerchefowy karnawał i dzielić się z Wami żarciem, które uraczy nie tylko Wasze brzuszki, ale też wykarmi wszystkich znajomych dookoła, którzy tylko będą mieli szczęście znaleźć się w zasięgu Waszej kuchni.
Nasze rwane pizza bułki przychodzą w 16-osobowej grupie, podane na hawajskim pieczywie. Jeśli chodzi o wypełnienie, to postawiliśmy na sprawdzoną klasykę, tzw. Pizzę Żółwi Ninja, czyli sos pomidorowy, mozzarellę i salami pepperoni. Połączenie słodkich bułek z wyrazistym, wytrawnym smakiem środka podbija masło czosnkowe, którym bułki będziemy smarować na dwa razy – raz przed pieczeniem, a raz po.
Do przygotowania rwanych pizza bułek przydadzą się:
- prostokątna blacha do pieczenia (33×22 cm),
- nóż szefa kuchni,
- szpatułka,
- trzepaczka,
- pędzelek silikonowy,
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza
Niech żyje bal! I pizza.
Składniki (na 16 bułek):
Rwane pizza bułki:
Kilkanaście plasterków salami pepperoni
250g startej mozzarelli
Szybki sos pomidorowy (przepis poniżej)
Masło czosnkowe (przepis poniżej)
Szybki sos pomidorowy:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej cebuli
1 łyżeczka mielonego czosnku
0,5 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
Masło czosnkowe:
4 łyżki masła, roztopione
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli
Oto karnawał, przy którym Rio to stypa
Karnawał rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 205 stopni z włączonym termoobiegiem. Pierwszym gościem na imprezie będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Papier smarujemy odrobiną oleju. Następnie w szeregu przygotowuje się sos pomidorowy – w jego przypadku mieszamy wszystkie składniki w misce lub w jakimś głębszym pojemniku. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze czosnkiem lub mieloną cebulą.
Kiedy reszta uczestników imprezy stoi sobie gdzieś z boku, my zabieramy się za przygotowanie masła czosnkowego. Polega to na wymieszaniu masła z oregano, solą, czosnkiem, parmezanem i natką pietruszki. Robimy to bardzo dokładnie, żeby nic nam nie latało na wierzchu.
Teraz wyciągamy nasze upieczone wcześniej hawajskie bułki i przekrawamy je na pół.
Spód smarujemy obficie sosem pomidorowym, a następnie przykrywamy go równomiernie salami.
W następnej kolejności sypiemy na wierzch ser. Dużo świeżo startej mozzarelli.
Całość przykrywamy górą bułek, które smarujemy po raz pierwszy masłem czosnkowym.
Buły wpadają do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się ładnie stopi. Po upieczeniu smarujemy je masłem ponownie.
!!! UWAGA, BO TU BĘDZIE WIĘCEJ FOODPORNU, NIŻ SMOGU W WARSZAWIE !!!
To jest coś, w czym jesteśmy po uszy zakochani. Magia sosu pomidorowego obłożona salami z ciągnącą się mozzarellą, która po uniesieniu buły przypomina Niagarę, a wszystko zamknięte w puszystych, delikatnie słodkich bułkach posmarowanych masłem czosnkowym z dodatkiem natki pietruszki i świeżo startego parmezanu.
W takich chwilach cieszymy się, że nie spożywamy alkoholu, bo gdybyśmy w karnawale tyle pili, co jedli, to moglibyśmy z tej imprezy niewiele pamiętać.
- Hawajskie bułki do rwania
- Kilkanaście plasterków salami pepperoni
- 250 g startej mozzarelli
- Szybki sos pomidorowy przepis poniżej
- Masło czosnkowe przepis poniżej
- 300 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 4 łyżki masła roztopione
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
-
Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce lub innym głębszym naczyniu.
-
Wymieszaj w misce masło z parmezanem.
-
Dodaj oregano sól, czosnek i pietruszkę.
-
Zamieszaj dokładnie.
-
Nagrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
-
Przekrój wcześniej upieczone hawajskie bułki na pół.
-
Wysmaruj spód bułek sosem pomidorowym.
-
Rozłóż równomiernie salami.
-
Posyp startą mozzarellą.
-
Przykryj górą bułek.
-
Wysmaruj bułki z wierzchu masłem czosnkowym po raz pierwszy.
-
Piecz ok. 15 minut.
-
Wysmaruj bułki masłem czosnkowym ponownie.
-
Przeżywaj satysfakcję.