DróbMakaronyMięsoObiadPrzetworyStoner żarcieWytrawne ImperiumChałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym

Chałka to ostatnio bardzo gorący temat. My z kolei głowiliśmy się nad tym, jak to kultowe pieczywo ugryźć, żeby w formie wytrawnej było zarówno pyszne, jak i sprawiające, że zakwalikowalibyśmy się do testów psychiatrycznych sprawdzających poczytalność. Tego dzieła pozazdrościłby nam sam doktor Frankenstein. Przed Wami chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym.

Przede wszystkim zależało nam na tym, żeby jak najbardziej zróżnicować nie tylko smaki, ale i tekstury takiej potrawy. Ta chałka tak naprawdę łączy w sobie trzy różne kuchnie: żydowską, amerykańską oraz indyjską. Naturalnie, mury naszej fortecy tworzy chałka – wypiekana tego samego dnia i potem zgrillowana na maśle, aby pieczywo oprócz chrupkości zachowywało jeszcze należytą wilgoć.

Mięso to z kolei udka z kurczaka w marynacie z jogurtu i pasty imbirowo-czosnkowej. Marynowaliśmy je dzień wcześniej, żeby dokładnie przeszło tymi wyraźnymi aromatami. Następnie kurczak został zgrillowany i rozszarpany widelcem. Zgadnijcie co? To się wręcz rozpływa w ustach i powoduje iście bollywoodzki taniec wśród kubków smakowych.

No i teraz chwila szaleństwa. Mac and cheese w tempurze. Jeśli sam makaron z serem wydawał Wam się do tej pory wystarczająco kaloryczny, to w takim razie nie panierowaliście go jeszcze w cieście i nie smażyliście w głębokim oleju. Efekt końcowy? Cienka i chrupiąca tempura otaczająca mac and cheese, a w środku kremowy makaron z rozpływającym się cheddarem. To jest prawdziwe gastro złoto!

Końcowy akcent stanowi w tej kompozycji sos musztardowo-śliwkowy z dodatkiem pistacji i oregano. W tej kanapce dzieje się więcej, niż na ulicach Nowego Jorku w godzinach szczytu, ale to, co jest w tym wszystkim najpiękniejsze, to totalne zgranie się wszystkich półproduktów. Śliwki i musztarda podkręcają delikatność mięsa, a jednocześnie powidła obecne w sosie prawilnie grają z imbirem. Czosnek zawarty w marynacie z kolei uzupełnia się z mac and cheesem smażonym w cieście, a to wszystko oplatane zgrillowanym na maśle żydowskim pieczywem. Aha – nie zapominajmy o bekonie. On też się tam znalazł. W towarzystwie majonezu, coby dopełnić odpowiednio tę hedonistyczną budowlę.


Do przygotowania chałki z kurczakiem i mac and cheese potrzebne będą:


Uwaga, potwór nadchodzi!

Składniki:

składniki na chałkę z kurczakiem

Chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym:

4 kromki chałki

4 plastry boczku

tempura (przepis poniżej)

Zamrożony blok mac & cheese

kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową (przepis poniżej)

Sos musztardowo-śliwkowy z pistacjami

składniki na marynatę jogurtowo-czosnkową

kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową:

5 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry

7 ząbków czosnku

ok. 0,5 szklanki imbiru pokrojonego w kostkę

370g gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

składniki na tempurę

Tempura:

200g mąki pszennej typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

250ml lodowatej wody

Przygotowania do eksperymentu

Na początku zajmiemy się mięsem. W malakserze miksujemy olej z czosnkiem i imbirem, aż do uzyskania konsystencji pasty.

pasta czosnkowo-imbirowa

Pastę dodajemy do jogurtu, po czym przyprawiamy marynatę solą i pieprzem, a na końcu wkładamy do niej udka.

zamarynowane udka z kurczaka

Miskę z mięsem zawijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą dobę).

Teraz zajmiemy się mac and cheesem. Makaron gotujemy al dente (ok. 4-5 minut) w lekko osolonej wodzie i odcedzamy go w durszlaku.

Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie oba składniki. Zasmażkę trzymamy na średnim ogniu, aż zmieni kolor na złoty.

Zdejmujemy patelnię z ognia i zaczynamy dolewać mleko, energicznie mieszając. Wracamy patelnię na ogień i podgrzewamy mleko do momentu zagotowania. Jak tylko płyn zacznie gęstnieć, ponownie zdejmujemy naczynie z gazu i wsypujemy starty cheddar, mieszając aż ser się całkowicie stopi. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość po raz ostatni.

mac and cheese

Tak powsały mac and cheese wkładamy do płaskiej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię szpatułką.

mac and cheese przed mrożeniem

Całość ląduje w zamrażarce, aż mac and cheese będzie mocno zwarty i sztywny.

Budujemy potwora

Kiedy makaron będzie gotowy, wyjmujemy go z zamrażarki, żeby odrobinę odtaił. W tym czasie smażymy boczek na suchej patelni na chrupiąco i odsączamy go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

usmażony bekon

W dużej misce możemy przygotować sobie ciasto do panierowania makaronu z serem. Najpierw łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a później dodajemy stopniowo wodę i mieszamy całość w miarę dokładnie, ale jednocześnie niedbale, żeby na powierzchni tempury widać było momentami grudki.

tempura

Na osobnym palniku rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej kurczaka. Smażymy go z każdej strony przez ok. 6 minut, aż mięso przejdzie kompletną obróbkę termiczną, ale będzie jednocześnie delikatne.

udka w marynacie smażone na patelni

Kiedy udka się smażą, my rozgrzewamy olej (ok. 2 litry) w dużym garnku lub w woku. Wykrawamy z formy do ciasta dwa bloki mac and cheese (powinny być takich rozmiarów, co kromka chałki) i obtaczamy je w tempurze. Kiedy olej będzie dostatecznie gorący, wkładamy do niego bloki makaronowo-serowe i smażymy, aż tempura będzie złoto-brązowa, a ser ponownie roztopiony. Mac and cheese przenosimi na ręcznik papierowy i odsączamy go z nadmiaru oleju.

Kurczak – po usmażeniu – ląduje w misce, w której rozszarpujemy go widelcami. Chałkę natomiast smarujemy masłem z obu stron i grillujemy na patelni na złoty kolor.

zgrillowana chałka

Okej, wszystkie półprodukty mamy gotowe – pora na wzniesienie tego majestatycznego monumentu rozpusty.

Powstań!

Możemy zabrać się za składanie chałki. Spód smarujemy słuszną warstwą majonezu. Następnie układamy na chałce mac and cheese, na którym będzie z kolei spoczywał sos musztardowo-śliwkowy (również w zacnych ilościach). Na sosie kładziemy poszarpanego kurczaka oraz bekon, a całość przykrywamy górą chałki.

chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem chałka z kurczakiem

Boginii Kaloria zesłała na nas tego dnia swoje błogosławieństwo, a jej syn Cholesterol czuwał bacznie nad naszymi poczynaniami. W efekcie tych działań i boskiej inspiracji powstała kanapka ostateczna – składak wszechczasów. Słowem, prawdziwy Chałkenstein.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
40 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
1 hr 10 mins
 
Ilość: 2 kanapki
Składniki
Chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym
  • 4 kromki chałki
  • 4 plastry boczku
  • Zamrożony blok mac & cheese
  • Sos musztardowo-śliwkowy-z-pistacjami
  • tempura
  • kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową
Tempura
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml lodowatej wody
Kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową
  • 5 udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 7 ząbków czosnku
  • 370 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Wskazówki
Marynowanie mięsa
  1. Zmiksuj w malakserze olej z czosnkiem i imbirem do uzyskania konsystencji pasty.

  2. Dodaj pastę do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj i włóż do marynaty udka. 

  3. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Mac and cheese
  1. Ugotuj makaron al dente w garnku z osoloną wodą - ok. 5 minut.

  2. Rozpuść masło na patelni, po czym dodaj mąkę. Mieszaj dokładnie oba składniki, aż zasmażka będzie miała złoty kolor.

  3. Zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, energicznie mieszając. 

  4. Wróć patelnię na ogień i podgrzewaj mleko do momentu zagotowania. Jak tylko mleko zacznie gęstnieć, ponownie zdejmij naczynie z gau i wsypuj starty cheddar, mieszając aż ser się całkowicie stopi.

  5. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj całość po raz ostatni.

  6. Rozprowadź mac and cheese do płaskiej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię szpatułką. Mroź, aż makaron z serem będzie mocno zwarty i sztywny.

Chałka
  1. Wyjmij mac and cheese z zamrażarki, aby nieco odtaił.

  2. Smaż boczek na suchej patelni na chrupiąco i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  3. Przygotuj tempurę: połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodawaj stopniowo wodę i mieszaj całość nieco niedbale, żeby na powierzchni ciasta było widać grudki.

  4. Rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kurczaka. Smaż go z każdej strony przez ok. 6 minut.

  5. Kiedy udka się smażą, orzgrzej olej (ok. 2 litry) w dużym garnku lub w woku. Wykrój z formy do ciasta dwa bloki mac and cheese (powinny być takich rozmiarów, jak kromka chałki) i obtocz je w tempurze.

  6. Kiedy olej będzie ostatecznie gorący, włóż do niego bloki i smaż na złoto-brązowy kolor.

  7. Wyjmij mac and cheese i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

  8. Kurczaka rozszarp widelcami po usmażeniu.

  9. Chałkę posmaruj masłem z obu stron i zgrilluj na patelni na złoty kolor.

  10. Posmaruj kromkę chałki słuszną warstwą majonezu. Ułóż na chałce mac and cheese, a ten posmaruj sosem musztardowo-śliwkowym. Na sosie połóż poszarpanego kurczaka oraz bekon, a całość przykryj górą chałki.